Στις σημαντικές παρεμβάσεις για την κάλυψη πολλών κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και στις σοβαρές αποφάσεις για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Νομό Λασιθίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Άγιο Νικόλαο.
O υπουργός μετέβη στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, όπου είχε συνεργασία με τον Διευθυντή Αθανάσιο Κατσαγκόλη, την υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δέσποινα Δρετάκη, τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Βασίλη Ορφανάκη και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λασιθίου Γιώργο Ξένο.
Πριν, πέρασε από τα γραφεία και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και χαιρέτισε το προσωπικό, όπως και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, η Παιδεία στη χώρα μας αλλάζει στην πράξη ριζικά. Με τις νέες προσλήψεις ολοκληρώνονται συνολικά 25.000 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Στο Νομό Λασιθίου διορίστηκαν 144 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, με πολλά επιστημονικά προσόντα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή. Το σχολείο μετασχηματίζεται με νέα προγράμματα σπουδών, με την επιμόρφωση σε νέες ειδικότητες και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις του χώρου της Εκπαίδευσης.
Πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. στη Νεάπολη και Εργαστηριακών Κέντρων αντίστοιχα, στη Νεάπολη και στην Ιεράπετρα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό την ίδρυση Τομέα Ναυτιλίας στη Νεάπολη, που θα αναβαθμίζουν σημαντικά και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στην επαγγελματική εκπαίδευση των νέων Λασιθιωτών.
Δε σταματάμε όμως εκεί. Τη νέα σχολική χρονιά, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόκειται να υποβάλει πρόταση για την ίδρυση Προτύπου ή Πειραματικού Σχολείου στην Ιεράπετρα.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσει σε υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Μουσικού Σχολείου που λειτουργεί στο Καββούσι.
Τέλος, θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για ενδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Σητεία (με την ίδρυση π.χ. Τομέα Υγείας κλπ.).
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται ο διορισμός 19 μονίμων εκπαιδευτικών που έχει ζητήσει η Υπηρεσία, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς».
Το Μουσικό Σχολείο
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου Αθαν. Κατσαγκόλης ενημέρωσε τον υπουργό για τις πολλές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών που έχουν ήδη αναλάβει και άλλοι που αναμένονται να έλθουν. Ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για τη συμβολή του στην εξασφάλιση των νέων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, η λειτουργία του οποίου έχει «απογειωθεί» δεδομένων και των αυξημένων εγγραφών μαθητών σε αυτό (φέτος 29 εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου).
Την επόμενη σχολική χρονιά θα πρέπει να ξεκινήσει και η Α΄ Τάξη Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο. Γι’ αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου θα προβεί από το φθινόπωρο στις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να γίνει τροποποίηση της ιδρυτικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ) και αντί «Μουσικό Γυμνάσιο» που αναφέρεται στο ΦΕΚ, να μετονομαστεί σε «Μουσικό Σχολείο» για να συμπεριλάβει και Λύκειο. Η κατασκευή της νέας κτηριακής υποδομής έχει δρομολογηθεί με πρόταση, που είχε καταθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Aντ. Tρίτσης», είπε ο κ. Κατσαγκόλης.
Νομική υποστήριξη
Επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης νομικής υποστήριξης για τη Διεύθυνση, συστήνοντας ειδική Νομική Υπηρεσία, στελεχωμένη από νομικούς- εκπαιδευτικούς, γιατί, όπως εξήγησε, ως διοίκηση λαμβάνουν αποφάσεις σε Υπηρεσιακά Συμβούλια που χρειάζεται κάποια νομική συμβουλή ή εισήγηση για σύνθετα νομικά ζητήματα, όπως π.χ. εξέταση καταγγελιών από γονείς ή και από εκπαιδευτικούς κλπ. Σήμερα υπάρχει ένας νομικός σύμβουλος στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για όλη την Κρήτη… Θα μπορούσε η ίδια Νομική Υπηρεσία να καλύπτει και τις δύο Διευθύνσεις- Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, είπε.
Τα Πειραματικά και τα Πρότυπα
Ο Διευθυντής ενημέρωσε αναλυτικά για τα νέα πειραματικά ή πρότυπα σχολεία την ίδρυση των οποίων θα προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα. Αλλά και για το πλαίσιο της λειτουργίας τους, τα προσόντα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα σχολεία αυτά.
Διαχείριση κονδυλίων- ενίσχυση Σχολικών Επιτροπών
Ο Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου, Βασίλης Ορφανάκης ενημέρωσε τον υπουργό για την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα της εξασφάλισης και διαχείρισης προϋπολογισμού από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να μπορεί να προμηθεύεται εξοπλισμό γραφείων, αναλώσιμα κλπ. και να μην εξαρτάται από την «χορηγία» της Σχολικής Επιτροπής.
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους δήμους σε σχέση με την ανάγκη οργανωμένης Υπηρεσίας σε κάθε Δήμο που να διαχειρίζεται τη συντήρηση υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, την επίβλεψη κατασκευής νέων διδακτηρίων κλπ.
Εκτενή αναφορά έκανε στη λειτουργία των νεοσύστατων Εργαστηριακών Κέντρων. Ο κ. Ορφανάκης μίλησε για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν από την Κτ.Υπ. Α.Ε. για τον εξοπλισμό νέων σχολικών δομών, και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για την επιτάχυνση αποστολής του εξοπλισμού που αναμένεται στα ΕΠΑ.Λ. και τα Εργαστηριακά Κέντρα.
Οι Σχολικές Επιτροπές, όπως είπε, εξουθενώνονται οικονομικά από τους υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΗ που πληρώνουν για τις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να κάνουν περικοπές άλλων πολύ απαραίτητων προμηθειών για τα σχολεία. Ζήτησε να κατανεμηθούν κάποια έξτρα κονδύλια στις Σχολικές Επιτροπές από εκείνα που εισπράττουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση ακριβώς των αυξημένων ενεργειακών δαπανών.
Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου Γιώργος Ξένος επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας των νέων εκπαιδευτικών δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Λασίθι, σημειώνοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από μια μερίδα εκπαιδευτικών οφείλονταν σε κακή πληροφόρηση. Όσο περνά ο καιρός, κατανοούν πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή και αναμένεται να το αγκαλιάσουν, σημείωσε ο κ. Ξένος.
Η έλλειψη σχολικής στέγης, τόνισε ο κ. Ξένος, είναι το οξύτερο πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια τα συστεγαζόμενα σχολεία, τους μικρούς προσφερόμενους χώρους αυλισμού και αίθουσες υπολειπόμενου μεγέθους, που προσκρούουν στις προδιαγραφές που θά ‘πρεπε να εξασφαλίζονται λόγω covid…
Στον Άγιο Νικόλαο το πρόβλημα αυτό είναι οξύτερο και ζήτησε την υποστήριξη του υπουργού για την αντιμετώπισή του.
Ο κ. Ξένος αναφέρθηκε στο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των νεοδιόριστων που μετακινούνται για να εργαστούν μακριά από τον τόπο τους, με πολύ μικρό μισθό, που δεν καλύπτει ούτε τις βιοτικές τους ανάγκες με το ισχύον υψηλό κόστος ζωής. Ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την παρέμβασή του να γίνει αποδεκτό από τη Στρατιωτική Λέσχη Σητείας να σιτίζονται εκεί αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έρχονται από αλλού.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι στα νησιά το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης από τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα οξύ γι’ αυτό και διερευνά τη δυνατότητα ανέγερσης από το υπουργείο που προΐσταται, σε δημοτικά ακίνητα, κατοικιών που θα διατίθενται για στέγαση εκπαιδευτικών και άλλων λειτουργών του δημοσίου, στρατιωτικών κλπ. που καλούνται να υπηρετήσουν στη νησιωτική περιφέρεια.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ