Ένα νέο υπερσύγχρονο, ψηφιακό, τροχήλατο ακτινολογικό μηχάνημα, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, παρελήφθη από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Διαθέτει αρκετά εξελιγμένα χαρακτηριστικά και μπορεί να λειτουργήσει αν χρειαστεί ακόμα και χωρίς ηλεκτρική παροχή.
«Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εκπαίδευση του προσωπικού, βοηθώντας σημαντικά την λειτουργία του νοσοκομείου», επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη ο Διοικητής του ΓΝΑΝ Μανόλης Ανδρεαδάκης. Αλλά και εξηγεί πως το μηχάνημα θα βοηθήσει προσφέροντας για πρώτη φορά, σημαντική αυτονομία κινήσεων στο ιατρικό προσωπικό και στους χειριστές για αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών.
Το Accord DR, όπως είναι η ονομασία του μηχανήματος, είναι μια κινητή μονάδα ειδικά σχεδιασμένη για την εκτέλεση γενικής ακτινολογίας σε ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι, στα επείγοντα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στο χειρουργείο, σε μια ποικιλία εφαρμογών όπως η ορθοπεδική και η αθλητική ιατρική. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τόσο στην κλινική covid 19 όσο και στην ΜΕΘ ή σε επείγον χειρουργείο πολυτραυματία, το μηχάνημα έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.
Μεταφέρεται εύκολα
Το πλήρως μηχανοκίνητο, με μπαταρία μηχάνημα μεταφέρεται εύκολα μέσω διαδρόμων και ανελκυστήρων και μπορεί να τοποθετηθεί γρήγορα και με ασφάλεια στο πλευρό του ασθενούς. Το ψηφιακό σύστημα παρέχεται με μια ποικιλία ανιχνευτών επίπεδων πάνελ, με διαφορετικές τεχνολογίες και μορφές, και η ισχυρή γεννήτρια ακτινών Χ υψηλής συχνότητας εγγυάται ανώτερη ποιότητα εικόνας σε όλες τις κλινικές καταστάσεις. Οι κατασκευαστές του εγγυώνται πως είναι εξαιρετικά ευέλικτο και διαθέσιμο σε διάφορες διαμορφώσεις.
Οι άφθονες κινήσεις της περιστρεφόμενης στήλης, είτε σταθερής είτε πτυσσόμενης, και η πλήρης περιστροφή του σωλήνα ακτίνων Χ παρέχουν στη μονάδα τη δυνατότητα να εκτελεί μια ποικιλία από τέλεια αντισταθμισμένες κινήσεις.
Οι μηχανοκίνητες μικροκινήσεις, που ελέγχονται μέσω πλήκτρων στο συγκρότημα ακτίνων Χ, επιτρέπουν την τέλεια και έξυπνη τοποθέτηση προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξετάσεις στις πιο δύσκολες συνθήκες, για παράδειγμα δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς σε τμήματα νοσοκομείων με μικρό χώρο, όπως η εντατική μονάδα και η εντατική φροντίδα και το χειρουργείο.
Οι μειωμένες διαστάσεις, ο εργονομικός σχεδιασμός και το μικρό βάρος της μονάδας επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη μεταφορά μέσα από το νοσοκομείο και μέσα σε μικρά δωμάτια, όπως το χειρουργείο.
Λειτουργεί πλήρως με μπαταρία
Οι μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας και γρήγορης φόρτισης παρέχουν υψηλή αυτονομία τόσο για μηχανοκίνητες κινήσεις, όσο και για έκθεση σε ακτίνες Χ χωρίς να απαιτείται σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου.
Η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε λειτουργία μπαταρίας, όσο και κατά τη φόρτιση, όταν είναι συνδεδεμένο το μακρύ καλώδιο τροφοδοσίας, ωστόσο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητες κινήσεις στο τελευταίο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ασθενούς και του χειριστή. Η υπολειπόμενη μπαταρία εμφανίζεται συνεχώς στην κονσόλα ελέγχου και το ελάχιστο επίπεδο φόρτισης εξακολουθεί να επιτρέπει μία έκθεση και κινήσεις 1 χιλιομέτρου.
Το αυτόματο ηλεκτρομηχανικό φρένο και η ανίχνευση ταχύτητας και κατεύθυνσης, σε συνδυασμό με τη μηχανική κλειδαριά ασφαλείας για τον βραχίονα, διασφαλίζουν την ασφάλεια κατά τη μεταφορά της κινητής μονάδας. Μια ειδική θήκη παρέχει μια βολική λύση για ασφαλή μεταφορά συσκευών απεικόνισης από τη μια θέση στην άλλη.
Τέλος, η μονάδα ελέγχεται μέσω μιας οθόνης αφής υψηλής ανάλυσης 19 ιντσών, που διευκολύνει μια γραμμική και λογική ροή εργασίας, από την εισαγωγή δεδομένων ασθενούς έως την επιλογή πρωτοκόλλου έκθεσης, χειροκίνητη, λήψη, οπτικοποίηση και επεξεργασία εικόνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ