«Αριθμητικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», με τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, διαμερίσματα) να πηγαίνουν καλά παρά τα τεράστια προβλήματα προσωπικού, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στην πορεία της σεζόν.
Στο ερώτημά μας σχετικά με τη φυσιογνωμία του τουριστικού προϊόντος και για το εάν θα πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) να συνδράμει και αυτή πιο ενεργά με αναβάθμιση των υποδομών ακολουθώντας τις τουριστικές-ξενοδοχειακές επενδύσεις και διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα των επισκεπτών, ο κ. Ζερβός κάνει λόγο για μια επί της ουσίας αδιέξοδη συζήτηση – αφού για να μπορέσουν Περιφέρεια και Δήμοι να κάνουν πράγματα, θα πρέπει να έχει χαραχθεί μια συνολική τουριστική πολιτική, «η οποία δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει».
Επίσης, αναγκαίο είναι όπως αναφέρει να υπάρχουν επαρκείς πόροι. «Ο εκτελεστικός μηχανισμός δράσεων του κράτους έχει περάσει στους Δήμους, για να μπορέσουμε όμως π.χ. να φέρουμε εις πέρας την καθαριότητα πρέπει πρώτα να πάρουμε προσωπικό, για να κάνουμε μια μελέτη, π.χ. του παραλιακού, πρέπει πρώτα να προσλάβουμε δύο μηχανικούς. Εάν δεν έχουμε τα εργαλεία, πώς θα τα πράξουμε όσα μας ζητούνται; Και αυτά μας τα παρέχει το κεντρικό κράτος. Που δυστυχώς, διαχρονικά, δεν είναι κοντά στην περιφερειακή διοίκηση, είτε Περιφέρεια είτε Ο.Τ.Α. Μας θεωρούν τους τελευταίους της σειράς, το κράτος θέλει όταν ένα θέμα δύσκολο φτάνει στα δικαστήρια, να λέει ότι ‘ο Δήμαρχος φταίει’, όμως σε κάθε έγκλημα υπάρχει πάντα ένας ηθικός αυτουργός, αναζητήθηκε ποτέ, στο όνομα του υπουργού που έδωσε τις σχετικές οδηγίες; Και πήραμε, για παράδειγμα, τα αδέσποτα, χωρίς να μας δώσουν πόρους και προσωπικό».
Στρεβλό μοντέλο διοίκησης
Προσθέτει δε, πως το μοντέλο διοίκησης που ξεκίνησε από τον Καποδίστρια και έχει ολοκληρωθεί με τον Καλλικράτη «ουσιαστικά είναι ένα στρεβλό διοικητικό σύστημα» που δεν επιτρέπει στον Δήμο να φέρνει εις πέρας ακόμη και μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας και της εικόνας της πόλης.
«Το κεντρικό κράτος έπρεπε να έχει τον συνολικό σχεδιασμό των κατευθύνσεων, η Περιφέρεια να εξειδικεύει τις κατευθύνσεις ανα Περιφέρεια και τομέα και οι Δήμοι να αναλαμβάνουν την υλοποίηση. Αλλά για τι συζητάμε όταν ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν έχει ένα εργάτη ή έναν τεχνίτη για τα μπαλώματά του ή όταν δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να πάρουμε δύο εποχιακούς υπαλλήλους – με ανταποδοτικά όπως στην καθαριότητα – για να φτιάξουμε τους δρόμους, να βάψουμε διαβάσεις-διαγραμμίσεις ή για να βάψουμε δυό κάγκελα; Δεν μπορούν δύο άνθρωποι να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο εύρος υποχρεώσεων».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ