Το 2018 πέρασε δεύτερος στη χρονιά του στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Μετά από 4 ακριβώς χρόνια πήρε το πτυχίο του από μια Σχολή ομολογουμένως δύσκολη με βαθμό 9,83, που είναι και ο μεγαλύτερος με τον οποίο έχει αποφοιτήσει ποτέ σπουδαστής από το εν λόγω Τμήμα. Και τώρα ετοιμάζεται και ανοίγει τα «φτερά» του για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μινεάπολη όπου και τον περιμένει μια υποτροφία και ένα διδακτορικό πάνω στο αντικείμενο που αγαπά, τη Φυσική.
Ο Αγιονικολιώτης Μάνος Κοκκίνης (γιος του Καθηγητή Μαθηματικών και πρώην αντιδημάρχου Αγ. Νικολάου Κωστή Κοκκίνη και της Μαρίας Παπαδάκη, στελέχους της Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου από μαθητής μέχρι φοιτητής και πλέον απόφοιτος, ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο της συνέπειας και της αφοσίωσης στο στόχο. Ο ίδιος άλλωστε από όταν έδινε πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι και σήμερα, πάντοτε γνώριζε τι ήθελε να κάνει.
Διδακτορικό στη Μινεάπολη με υποτροφία
«Η Σχολή του Φυσικού είναι ζόρικη και εάν το αντικείμενο αυτό δεν σου αρέσει πάρα πολύ, τότε δύσκολα θα την βγάλεις», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Μάνος, που ήδη αύριο ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη Μινεάπολη, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, για να ακολουθήσει το όνειρό του ξεκινώντας το διδακτορικό του (σ.σ. περιλαμβάνει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα πρώτα δύο χρόνια) στον τομέα Φυσικής συμπυκνωμένης ύλης.
Στο ερώτημα εάν έχει ήδη σκεφτεί τι θα ήθελε να ακολουθήσει μετά το πέρας του διδακτορικού, ο ίδιος λέει μια ακαδημαϊκή καριέρα.
Το εάν, ωστόσο, αυτή θα είναι στην Αμερική, στα μέρη μας ή σε μια άλλη χώρα, ο ίδιος ακόμη δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά. 22 χρονών είναι άλλωστε και με όλα να ξεκινούν τώρα, έχει ακόμη χρόνο μπροστά του για να δει πώς είναι η ζωή στις Η.Π.Α., τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο.
«Σίγουρα πάντως το διδακτορικό στην Αμερική ήταν αυτό που ήθελα να κάνω, για εμάς τουλάχιστον στη Φυσική η χώρα αυτή είναι πραγματικά άλλη κλάση στον τομέα μας».
Η αποκοινωνικοποίηση της πανδημίας
Αναφερόμενος στην πορεία των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων και μέχρι την επίτευξη του μεγάλου αυτού βαθμού αποφοίτησης, ο Μάνος λέει ότι την περίοδο της πανδημίας τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, κυρίως από την άποψη της κοινωνικοποίησης και όχι από την πλευρά των μαθημάτων. «Με τα άλλα παιδιά χαθήκαμε αναγκαστικά εξαιτίας των συνθηκών και των μέτρων, στο κομμάτι του διαβάσματος δεν είχα ιδιαίτερες δυσκολίες» όπως αναφέρει,«το Πανεπιστήμιό μας χειρίστηκε θεωρώ πολύ ικανοποιητικά το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης, κλπ. Απλώς χάσαμε όλο αυτό που είχαμε όταν ήμασταν μαζί με τους συμφοιτητές μου, που πηγαίναμε μαζί στα μαθήματα, ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά για αυτό το διάστημα».
Το «μήνυμα» σε όσους θέλουν
να ασχοληθούν με τη Φυσική
Όσο για αυτό που «έμεινε» στον ίδιο από την πορεία αυτή των 4 ετών και όσα αποκόμισε ως εμπειρίες και γνώση, ο Μάνος συμβουλεύει όσους ενδιαφέρονται, αγαπούν και επιθυμούν να ασχοληθούν με τη Φυσική, να μην τους φοβίζει η επαγγελματική αποκατάσταση. «Πολλοί το φοβούνται αυτό, επειδή ο τομέας της Φυσικής θεωρείται ότι έχει επαγελματική αποκατάσταση χαμηλή και ότι μπορείς να γίνεις μόνο καθηγητής. Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης επειδή έχει δίπλα και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες. Εάν κάποιος λοιπόν από εδώ π.χ. ενδιαφέρεται για τη Φυσική, πρέπει να γνωρίζει ότι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπάρχουν πολλοί διέξοδοι. Και έτσι θα πρότεινα να μην το φοβηθεί».
Πετυχημένη «φουρνιά» Φυσικών
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τη «φουρνιά» αυτή του Φυσικού στο Ηράκλειο προέκυψαν άλλες τρεις σπουδαίες επιδόσεις συμφοιτητών του Μάνου που αποφοίτησαν με βαθμούς που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες πέντε της ιστορίας του Τμήματος. Δύο εξ αυτών μάλιστα θα βρεθούν και αυτοί στις ΗΠΑ, ο ένας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ο άλλος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ