«Διαπιστώσαμε πως ό,τι θεωρούσαμε αυτονόητο ως συνέπεια από την πανδημία στον κλάδο το δικό μας επιβεβαιώθηκε και μέσα από τα στοιχεία», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων και μπαρ Αγίου Νικολάου Κωστής Ζαχαριάς, για τα δεδομένα των ερευνών που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας στις μικρές επιχειρήσεις.
«Αυτά που ξέραμε, αυτά που φανταζόμασταν, μας τα παρουσίασαν με νούμερα και με στοιχεία επιβεβαιώνοντας τα αυτονόητα. Αποδεικνύεται ότι σαν κλάδος έχουμε δεχτεί μεγάλο πλήγμα και γενικά ως ελεύθερη οικονομία έχουμε πληγεί αρκετά τόσο στο εμπόριο όσο και στον επισιτισμό και σε κάθε κλάδο που μπορεί να σχετίζεται με τον τουρισμό και την οικονομία», δηλώνει ο ίδιος με αφορμή τα συμπεράσματα που κατέληξε, μετά την ενημέρωση που έγινε στο Ηράκλειο για τα αποτελέσματα της πανδημίας, στην διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, η ΓΣΕΒΕΕ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Μανόλης Πάγκαλος καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων απ’ όλη την Κρήτη και θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κλάδων της Κρήτης.
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στήριξη στους μικρούς δηλαδή σ’ αυτούς που έχουν αποκλειστεί από τυχόν μέτρα και προγράμματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την στήριξη επιχειρηματικότητας. Είναι πλέον αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης», αναφέρει ο πρόεδρος των Εστιατόρων του Αγίου Νικολάου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της συνεργασίας του επισιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Ζαχαριάς, δήλωσε πως «είναι ένα πολύ καλό βήμα μια πάρα πολύ καλή αρχή, το έχουμε ανάγκη. Αλλά δεν θα πρέπει να το μπερδέψουμε άμεσα με τα ξενοδοχεία και την εστίαση που λειτουργεί εκεί. Δεν μπορούμε να μπούμε στην ίδια ζυγαριά και αυτό είναι μια παράμετρος που θέλουμε να προσεχθεί».
Όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σ. Βαρδαρός από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, «η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατέγραψε σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το 2020α: 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,6%) υπήρχε μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 46,4%. Το 2020β: 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,7%) με Μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 47,8% και το 2021α : πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις (55%) με Μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 41,4%.
Επίσης, το 2020 σε σύγκριση με το 2019 συντελέστηκε πλήρης ανατροπή στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές (47,8% το 2020 έναντι 27,6% το 2019). Υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019).
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (Ο.Ε.Β.Ε.) Λασιθίου Μανώλης Κριθαράκης, στη συζήτησή μας επεσήμανε πως ένα ζητούμενο είναι η ρευστότητα. Σημειώνει όμως «πως χρειάζεται μια καλή στήριξη και ενίσχυση στις επιχειρήσεις για να πάνε στο επόμενο βήμα, αυτή η κρίση άλλωστε δεν οφείλεται καθόλου στην αγορά ή στις επιχειρήσεις γιατί κάτι έκαναν στραβά, ούτε στο κράτος για κάτι που δεν έκανε σωστά, ήταν κάτι αναπάντεχο. Και το θέμα είναι πού βρήκε το κλείσιμο την κάθε επιχείρηση».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ