Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση προς τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου από τον Γεώργιο Μάλλιο Αστυνόμο Α’/ Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου. Η ομιλία του αστυνόμου είχε ως στόχο την αποφυγή θυματοποίησης ατόμων Τρίτης Ηλικίας κυρίως από περιπτώσεις απατών διαδικτυακών και μη. Ο κ. Μάλλιος ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι στην ευχάριστη θέση να υπηρετεί σε ένα νομό που η εγκληματικότητα είναι σε χαμηλό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε αρκετές περιπτώσεις μικροκλοπών κυρίως μέσω τηλεφώνου.
Απάτες μέσω τηλεφώνου: Είναι ο συνηθέστερος τρόπος στην περιοχή Αγίου Νικολάου και όχι μόνο γιατί παρέχει ασφάλεια στους δράστες να ενεργούν από απόσταση και να διαφεύγουν της σύλληψης. Αυτό που προσπαθούν οι επιτήδειοι είναι να εκμεταλλευτούν τον πανικό και στοχεύουν στο να μην κλείσει ο παθών το τηλέφωνο, ώστε να αποτρέψουν την επικοινωνία του ατόμου που έχουν καλέσει με τυχόν κάποιον άλλο οικείο πρόσωπο ώστε να εξακριβώσουν αν αυτό που ισχυρίζονται ισχύει.
Τροχαίο ατύχημα: Ο κ. Μάλλιος ενημέρωσε ότι παλαιότερα υπήρχε η μέθοδος του τροχαίου ατυχήματος. Δηλαδή καλούσαν τηλεφωνικά και ανέφεραν ότι συγγενικά πρόσωπα είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και ζητούσαν χρήματα απ’ ευθείας.
Υποτιθέμενη νοσηλεία: Μια δεύτερη μορφή απάτης τώρα τελευταία παρατηρείται με τη μέθοδο της νοσηλείας κάποιου συγγενικού προσώπου. Συγκεκριμένα, καλούν στα σπίτια ανυποψίαστων ατόμων και προσποιούνται το γιατρό. Αναφέρουν ότι κάποιο συγγενικό πρόσωπο του ανθρώπου που καλούν βρίσκεται στο νοσοκομείο και χρειάζεται επέμβαση που απαιτεί χρήματα. Ο κ. Μάλλιος επέστησε την προσοχή των ηλικιωμένων καθ’ ότι μια τέτοια περίπτωση κατεγράφη εδώ το καλοκαίρι.
Προσποιούνται το λογιστή: Σε αυτή την περίπτωση κάποιος καλέι προσποιούμενος το λογιστή ή κάποιον εργαζόμενο στο λογιστικό γραφείο. Αναφέρει κάποια οικονομική εκκρεμότητα είτε κάποια επιστροφή φόρου απο την εφορία και προσπαθεί να συλλέξει κωδικούς της τράπεζας.
Απάτες δια ζώσης: Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος προσποιούμενος τον υπάλληλο Δημόσιας Υπηρεσίας, είτε τεχνικό του Δήμου είτε της ΔΕΗ μεταβαίνει στα σπίτια με αφορμή κάποια υποτιθέμενη βλάβη. Προσποιούνται ότι θέλουν να ελέγξουν κάτι στο δίκτυο, και προσπαθούν να μπουν στο σπίτι. Συνήθως, επειδή δεν είναι μόνο ένας, είναι παραπάνω άτομα, ο ένας αναλαμβάνει να απασχολήσει τον παθόντα και οι υπόλοιποι προσπαθούν να ελέγξουν το σπίτι και να πάρουν ό,τι καταφέρουν.
Τι συστήνει η Υπηρεσία: Αυτό που εκείνοι ως υπηρεσία προτρέπουν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και αν δεχτούν κάποιο τηλεφώνημα να κάνουν μία παύση, να προσπαθήσουν να σκεφτούν λογικά. Σημαντικό είναι να μην αναγράφουν τους κωδικούς της κάρτας τους επάνω στην κάρτα γιατί σε περίπτωση απώλειας υπάρχει κίνδυνος. Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύμα απάτης , να επικοινωνήσουν άμεσα με το «100» που θα είναι πάντοτε στη διάθεση τους.
Αν κάποιος επιτήδειος επισκεφτεί κάποιο σπίτι προσποιούμενος τεχνικό του Δήμου ή της ΔΕΗ ο αστυνόμος συμβουλεύει προτού ανοίξουν την πόρτα να έχουν διασταυρώσει ποιος είναι. Σε καμία περίπτωση να μην ανοίγουν την πόρτα, αν δεν έχουν καλέσει οι ίδιοι, γιατί οι περισσότερες υπηρεσίες ενημερώνουν προτού κάνουν επίσκεψη στο χώρο. Αν παρ’ όλα αυτά αισθανθούν ότι είναι θύμα απάτης, να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν στοιχεία όπως το αυτοκίνητο των δραστών ή την οδό διαφυγής τους και να ενημερώσουν άμεσα την αστυνομία.
Πώς θα ασφαλίζουν το σπίτι τους: Συμβούλεψε επίσης όταν φεύγουν από το σπίτι να κλειδώνουν, να μην αφήνουν τα κλειδιά του σπιτιού σε ορατά μέρη, αλλά σε ασφαλή σημεία καθώς και να κλείνουν τα παράθυρα και οποιαδήποτε πρόσβαση στο σπίτι. Αν μένουν σε πολυκατοικία, επισήμανε ότι καλό είναι να κλείνουν την κάτω είσοδο. Τα χρήματα στο σπίτι είναι ασφαλή μόνο όταν φυλάσσονται σε κάποιο χρηματοκιβώτιο, αλλιώς σε εξωτερικό χώρο υπάρχουν κίνδυνοι. Επίσης σημαντικό για την ασφάλεια τους θα ήταν να υπάρχει κάποιο εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας συναγερμών.
Μεγάλη προσοχή συστήνει ο αστυνόμος όταν οι πολίτες βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη με αρκετή κίνηση στο δρόμο. Τους προέτρεψε να προφυλάσσουν την τσάντα, τα αντικείμενα αξίας και το πορτοφόλι τους γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα.
Τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτή που αφορούν την ενημέρωση του κοινού είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διάστημα. Η εστίαση στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας είναι μεν κρίσιμη, δεδομένων των ειδικών αναγκών και των αυξημένων κινδύνων που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να περιλαμβάνονται και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν στην πρόληψη και στην αποφυγή κινδύνων που επικρατούν.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ