Τον περιορισμό του βάθους της χερσαίας λιμενικής ζώνης στο Καθολικό, από το σημείο μπροστά από τη «Σπηλιά» μέχρι και την άκρη του «Μπουρουνιού», εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου. Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (λευκό ψήφισε η κ. Μαρία Ρουκουνάκη).
Ο Δήμαρχος ενημερώνοντας το Δ.Σ. του Ταμείου επεσήμανε ότι υπάρχει συγκεχυμένη κατάσταση στην περιοχή του Καθολικού σε σχέση με το βάθος της χερσαίας λιμενικής ζώνης, που είναι καιρός πλέον να εξομαλυνθεί. Και να προσδιοριστεί ενιαίο βάθος χερσαίας ζώνης στα 15μ. από ‘κει που σήμερα το βάθος διαφέρει και εκτείνεται από 50μ.- 100 μ. από τη γραμμή αιγιαλού.
Υπήρχαν μελέτες για λιμάνι ή μαρίνα στο Καθολικό
Από το 1960, η μελέτη Πίπα προέβλεπε κατασκευή λιμανιού στο Καθολικό ορίζοντας βάθος χερσαίας λιμενικής ζώνης 100 μ. από το κύμα. Η μελέτη εκείνη πρότεινε κατασκευή μόλου από την άκρη του Μπουρουνιού, με κατεύθυνση προς τους Άγιους Πάντες… Αυτή η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ, είπε ο δήμαρχος. Εξάλλου επί δημαρχίας Ρ. Καπετανάκη είχε ανατεθεί μελέτη ανάπλασης της περιοχής του Καθολικού από το καρνάγιο μέχρι την άλλη πλευρά, με κατασκευή μόλου, με στόχο να παίξει το ρόλο μαρίνας, η οποία, όμως στη συνέχεια χωροθετήθηκε στη σημερινή της θέση. Η μελέτη, παραδόθηκε στην πρώτη δημοτική περίοδο του Γ. Χατζηδάκη, είπε ο κ. Ζερβός. Η περιοχή αυτή, εν τω μεταξύ, αναπτύχθηκε με την ανέγερση πλήθους ξενοδοχειακών μονάδων.
Ένα από τα σημεία που είχαν εξεταστεί τη δεκαετία του 1980, μέχρι να επιλεγεί η τελική θέση της μαρίνας, ήταν και εκείνη του Καθολικού. Όμως απορρίφθηκε, αφού εν τω μεταξύ είχαν ανεγερθεί το «Minos Beach» και το «Μinoς Palace».
Δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύονται χώροι
Το σκεπτικό του δημάρχου ήταν ότι, εάν υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν υποδομές που να απαιτούν λιμενικές εργασίες σε βάθος 50 – 100 μ., τότε θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί η χερσαία ζώνη στο βάθος αυτό. Εάν, όμως, όπως είπε, κριθεί σκόπιμο να περιοριστεί και να γίνει αναμόρφωση της μελέτης, που θα προβλέπει χρήση όλης της περιοχής περιμετρικά του Καθολικού, για να ελλιμενίζονται τα αλιευτικά σκάφη στον όρμο, προσφέροντάς τους όλες τις αναγκαίες υποδομές, μπορεί το βάθος της χερσαίας ζώνης λιμένος, από το ύψος της μικρής, υφιστάμενης προβλήτας (μπροστά από τη «Σπηλιά») να περιοριστεί στα 15 μ. από τη γραμμή αιγιαλού.
Όσον αφορά την απέναντι πλευρά, όπου είναι κτισμένο το «Minos Beach», υπάρχει οικοδομική γραμμή σε βάθος 50 μ. που έτσι ή αλλιώς θα παραμείνει αδόμητο το οικόπεδο. Άρα, δεν θα υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής αυτής, είπε ο κ. Ζερβός.
«Επειδή δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύονται χώροι, χωρίς λόγο, προχωρήστε στην ύπαρξη λιμενικής ζώνης, αλλά σε βάθος τέτοιο, που να μην αποτρέπει τη δυνατότητα αξιοποίησης, χωρίς να αλλάζει όμως και η φυσιογνωμία της περιοχής…», πρότεινε ο δήμαρχος.
Όπως αναφέρθηκε, με τα ισχύοντα για τις εκτός σχεδίου οικοδομές, για να οικοδομήσει ένα ξενοδοχείο, οφείλει να απέχει 50 μ. από τη γραμμή αιγιαλού… Η φυσιογνωμία της περιοχής, δεν πρόκειται να αλλάξει, τόνισε ο δήμαρχος.
Στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, πού αποσκοπεί η λήψη μιας τέτοιας απόφασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν επί δεκαετίες ίσχυε το μέχρι σήμερα καθεστώς, ο δήμαρχος απάντησε ότι το κομμάτι γης που αποχαρακτηρίζεται από χερσαία ζώνη λιμένος παύει να θεωρείται ρυμοτομούμενο και ο ιδιοκτήτης μπορεί να το εντάξει στην υπόλοιπη ιδιόκτητη έκταση και να λάβει επιπλέον συντελεστή δόμησης και να κτίσει, στο «Μinos Ρalace», όχι στο «Μinos Beach».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ