Περισσότεροι από 400 είναι σε επίπεδο νομού Λασιθίου οι εγγεγραμμένοι ασθενείς που απευθύνονται στο Ιατρείο Πόνου του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα περιστατικά που λόγω βιασύνης δεν καταγράφονται) αναζητώντας ανακούφιση από διάφορες παθήσεις όπως επώδυνες αρθρώσεις σε γόνατα και ώμους, νόσο ζυγοαποφυσθακων αρθρώσεων, κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου, ανοσολογικά νοσήματα, κεφαλαλγίες, νευραλγίες τριδύμου, καρκινικό πόνο.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αναισθησιολόγος – αλγολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΓΝΑΝ, επιστημονικά υπεύθυνη του ιατρείου πόνου και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) Σοφία Παπαντωνάκη που έχει αναλάβει το εγχείρημα, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενή που υποφέρει από τέτοιες ασθένειες, εφαρμόζονται και κάποιες επεμβατικές τεχνικές, όπως έγχυση φαρμάκου, επισκληρίδια χορήγηση φαρμάκων, διήθηση, ρεφλεξολογία, κ.ά.
Επίσης, από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προστεθεί στα παραπάνω και η επεμβατική μέθοδος της Νευρόλυσης. Σημειώνεται ότι το ΓΝΑΝ από τα μέσα περίπου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι το πρώτο Νοσοκομείο της Κρήτης – και ένα από τα ελάχιστα δημόσια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα – όπου η εν λόγω καινούργια και καθ’ όλα πρωτοποριακή μέθοδος – συνεχής ή παλμική Διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων η πλήρης ονομασία της – τέθηκε σε εφαρμογή με επιτυχία, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε πάσχοντες από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο όπως π.χ. σε ασθενείς με καρκίνο, πόνο σε μέση, ώμο, γόνατα, με ημικρανίες, κ.ά.
Στην προσπάθεια της κ. Παπαντωνάκη συνδράμει και η Προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Αναισθησιολογικού του ΓΝΑΝ Ευαγγελία Γαβριλάκη.
Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά, έρχονται και άλλες τεχνικές
Σύμφωνα με την ίδια, τα περιστατικά αυτά ολοένα και αυξάνονται, με αυτά που αφορούν σε καρκίνο να εμφανίζονται πια όλο και συχνότερα σε άτομα μικρής ηλικίας.
«Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου» τονίζει, λέγοντας ότι στο προσεχές διάστημα στο Ιατρείο θα προστεθούν και νέες επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης, πέραν αυτών που ήδη εφαρμόζονται, για περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι ανθεκτικός απέναντι είτε σε φαρμακευτική αγωγή, σε άλλες επεμβατικές πράξεις ή σε καταστάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να χειρουργηθεί.
Η μέθοδος της νευρόλυσης
Όπως έχει περιγράψει στην «Α» η κ. Παπαντωνάκη, η όλη διαδικασία γίνεται στους ασθενείς υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, με τοπική αναισθησία. Με μία βελόνα, δηλαδή, στο σημείο που πονά ο ασθενής επιβεβαιώνεται η θέση αυτή και μετά παράγεται θερμότητα, με τους γιατρούς να κάνουν στη συνέχεια απονεύρωση ή νευρομετατροπή, διακόπτοντας έτσι τη μετάδοση των επώδυνων συμπτωμάτων.
Πλεονέκτημα της εν λόγω μεθόδου, σημειώνει η γιατρός, είναι ότι αποτελεί μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που δεν έχει καμία σχεδόν παρενέργεια, αντένδειξη ή επιπλοκή και αφαιρεί παράλληλα κάθε αναλγητική (φαρμακευτική) αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής μέχρι να την κάνει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει μέσα στο χειρουργείο ενώ και μετά από 3-4 ώρες ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή χρόνο ανάρρωσης, κλπ.
Μειονεκτήματα, από την άλλη, αποτελούν, όπως περιγράφει τόσο η ανάγκη εκπαίδευσης του ιατρού όσο και το σχετικό κόστος για ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου πάντως υπερτερεί, όπως λέει, σε αυτό τον τομέα. «Είναι από τα λιγοστά που την εφαρμόζει στα πλαίσια του ιατρείου πόνου σε τακτική πλέον βάση αφού θα γίνει η αγορά του αναλώσιμου υλικού σύντομα και έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να προγραμματίζονται με μεγαλύτερη ευκολία».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ