Την ενεργοποίηση μέσα στο φθινόπωρο των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» (δηλαδή την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης εκτός από την ιατρική εξέταση που προηγείται της γνωμάτευσης) και της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τις ρυθμίσεις σχετικής τροπολογίας. «Από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, προωθούμε μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Από τις 15 Σεπτεμβρίου», εξήγησε, «οι ασφαλισμένοι θα κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και θα επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους για τη σχετική γνωμάτευση από τους γιατρούς. Όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα ΚΕΠΑ -με την εξαίρεση της γνωμάτευσης των γιατρών- θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά στα ΚΕΠΑ όλης της Ελλάδας. Από την αίτηση που θα κάνει ο ανάπηρος για να πάρει κάποια σύνταξη ή επίδομα έως το τελικό πιστοποιητικό που θα πάρει».
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου-ύψους 46 ευρώ ανά αίτηση- για όλες τις κατηγορίες αιτούντων πιστοποίησης αναπηρίας.
Χρήσιμη η τεχνολογία
«Είναι μια σημαντική εξέλιξη για εμάς», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία Μεραμπέλλου Γιώργος Μαυροφόρος. «Είναι αλήθεια πως και τώρα με το gov.gr και με τις τράπεζες κι εγώ προσωπικά κι άλλοι συνάδελφοι έχουμε αναβαθμίσει την εξυπηρέτησή μας και κάνουμε έτσι τις περισσότερες δουλειές. Η τεχνολογία είναι κρίσιμη και χρήσιμη για εμάς και η πρωτοβουλία των ψηφιακών υπηρεσιών είναι σημαντική», αναφέρει ο κ. Μαυροφόρος.
Στις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός ανέφερε πως οι ψηφιακές τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν άλλωστε για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία και όταν πρόκειται να ασκούν τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν τις παροχές τους με την Κάρτα Αναπηρίας, που θα αρχίσει να χορηγείται από την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιείται για όλες ανεξαιρέτως τις επαφές με το Δημόσιο και γι’ αυτό το λόγο θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων συμπολιτών μας στην επαφή τους με το Δημόσιο.
Στήριξη
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε δε ότι «για όλες αυτές τις ρυθμίσεις λάβαμε υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και προχωράμε στις δυο αυτές σημαντικές μεταρρυθμίσεις με την σύμφωνη γνώμη τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη.
Αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των ΑμεΑ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Μεραμπέλλου Γιώργος Μαυροφόρος εξηγεί πως «τα περισσότερα άτομα έχουν εξοικειωθεί σε σημαντικό βαθμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει κατάρτιση για την χρήση των νέων τεχνολογιών, δεδομένου ότι υπάρχουν γονείς για παιδιά με νοητική υστέρηση που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία. Βλέπετε λοιπόν πως η κατάρτιση έχει κρίσιμο ρόλο για πολλούς ανθρώπους, αλλά και για εμάς που έχουμε κάποια επαφή με την τεχνολογία».
Χρειάζονται βοηθό
Πάντως το κυρίαρχο πρόβλημα των ΑμεΑ παραμένει η θεσμοθέτηση του βοηθού.
«Είναι ένας θεσμός που είπαν πως ξεκινά το 2023, αλλά χρειαζόμαστε μεγάλη στήριξη. Είναι κρίσιμος γιατί οι ανάγκες είναι πολλές. Όταν σ’ ένα σπίτι ζουν δύο άτομα με αναπηρία κι ένας ηλικιωμένος, πως θα λειτουργήσουν χωρίς βοηθό; Υπάρχουν περιπτώσεις χιλιάδων ανθρώπων που πρέπει να έχουν βοηθό. Κι αυτό θα είναι ένα βήμα της πολιτείας πολύ σοβαρό. Ασφαλώς, οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι πολύ θετικό και το αναγνωρίζουμε. Θέλουμε και τη συνέχεια με τον βοηθό σε ευρεία κλίμακα», τονίζει ο Γιώργος Μαυροφόρος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ