Η συζήτηση για τη μεταφορά υδρογόνου από την Ελλάδα στην Γερμανία, είχε ξεκινήσει στην έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες που έχει καταγράψει από την περίοδο της έκθεσης η ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρουν πως ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερ Χάμπεκ είχε τονίσει με σαφήνεια πως η χώρα του ενδιαφέρεται για το υδρογόνο και μπορεί να εισάγει από την Ελλάδα. Κι ενώ από την ελληνική πλευρά ο σχεδιασμός έμοιαζε διαφορετικός, η πλευρά των Γερμανών επέμεινε στην περίπτωση των έργων υδρογόνου.
Για τις εξελίξεις που θα σημειωθούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Κρήτη και ειδικά το Λασίθι, όπου φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί ώριμες συνθήκες για ένα μεγάλης σημασίας έργο.
Μια από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις για την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα, είναι η γερμανική Pro European, που σχεδιάζει επένδυση ύψους 360 εκατομ. ευρώ στην περιοχή του Αθερινόλακου για την παραγωγή 100 MW πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ. Το ενδιαφέρον δεδομένο είναι πως υπάρχει η έγκριση της Κομισιόν, ουσιαστικά υπάρχει απόφαση για το έργο και είναι σε αναμονή το έργο καθώς δεν έχει εγκριθεί το θεσμικό πλαίσιο.
Η Έλενα Μαργαρίτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας είχε δηλώσει πριν από ένα έτος από τη μεγάλη έκθεση του υδρογόνου στις Βρυξέλλες και την παρουσίαση του έργου:
«Παρουσιάσαμε το έργο H2CRETE Valley Project, 100 MWπαραγωγής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Το έργο μας είναι μία από τις 84 αναγνωρισμένες επίσημα κοιλάδες υδρογόνου και φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στην Κρήτη νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερης εξειδίκευσης, γιατί ο τομέας του υδρογόνου είναι κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά επίσης φιλοδοξούμε να κάνουμε την Κρήτη το πρώτο πράσινο ενεργειακά ανεξάρτητο νησί. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ήδη αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα στην Κρήτη και θέλουν να συμμετέχουν όλοι στο έργο αυτό του υδρογόνου γιατί πιστεύουν ότι μόνο με το υδρογόνο θα έχουμε πλέον μία πράσινη γη καλύτερη να δώσουμε σε εμάς και στα παιδιά μας».
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο
Από τότε είναι σημαντικό πως το τελευταίο τρίμηνο έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος προς την κατεύθυνση της ωρίμανσης ενός εγχειρήματος παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα που θα οδηγηθεί στη Γερμανία, κι αυτό είναι στην Κρήτη και στο Λασίθι, στην περιοχή του Αθερινόλακου.
Ένα χρόνο μετά λοιπόν η κ. Μαργαρίτη επιβεβαιώνει πως υπάρχουν εξελίξεις και επισημαίνει πως «στόχος του H2CRETE είναι να οικοδομήσει έναν οικονομικά αποδοτικό Green H2 Hub στην καρδιά της Μεσογείου, μετατρέποντας την Κρήτη στον δομικό πυλώνα εισόδου, μεταφοράς και διανομής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη μέσω της δημόσιας κινητικότητας, των πλοίων, των εξαγωγών και της ισχύος. Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το H2Crete, η περιοχή Αθερινόλακος, έχει ανατεθεί να φιλοξενήσει δύο κοιλάδες υδρογόνου που χρηματοδοτούνται από το Horizon Europe, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τη λειτουργία τεχνολογιών αιχμής H2, εισάγοντας την Κρήτη και την Ελλάδα στον δυναμικό χάρτη ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία βασισμένη στο Υδρογόνο. Έχουμε λάβει την επενδυτική απόφαση, και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε στην αδειοδότηση, ούτε στη χρηματοδότηση του έργου, αν δεν προχωρήσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο».
Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει το θεσμικό πλαίσιο, που απαιτείται, για να προχωρήσει κανονικά με ώριμα έργα. Ωστόσο διαφαίνεται κάποια κινητικότητα στις επαφές, συναντήσεις και την προετοιμασία που γίνεται.
«Ωριμάζει η ιδέα για να δημιουργηθεί ένας δρόμος μεταφοράς υδρογόνου από την Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα για να προχωρήσει ο σχεδιασμός χρειάζεται να προχωρήσει και το θεσμικό πλαίσιο κι αυτό καθυστερεί αδικαιολόγητα», επεσήμανε καλά πληροφορημένη πηγή.
Να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως η πρώτη μονάδα παραγωγής υδρογόνου που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, είναι η North 1 της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία ΔΕΗ-Μότορ Οιλ), η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2027, αλλά και το έργο της Κρήτης μπορεί να προχωρήσει γρήγορα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ