Το μείζον και δυστυχώς έντονο στην περιοχή της Σητείας φέτος πρόβλημα της δακοπροσβολής του ελαιοκάρπου συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σητείας με τη συμμετοχή του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πρωτογενούς τομέα Γιώργου Τσιφετάκη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Μακρυνάκη, του Προέδρου της Ένωσης Σητείας Μανόλη Μαυροματάκη και της Γεωπόνου του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας Ειρήνης Μεθενίτου.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ στην διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατεγράφη η διαμορφούμενη κατάσταση, η οποία είναι σαφώς ανησυχητική και συζητήθηκαν ενέργειες διαχείρισης του προβλήματος, με τις δυνατότητες δυστυχώς να είναι μάλλον περιορισμένες.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δεδομένου του έντονου προβλήματος δακοπροσβολής που υπάρχει. Είναι ένα θέμα που ανησυχεί τον πρωτογενή τομέα, όλους τους συνδημότες που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια. Πρέπει έστω και την ύστατη ώρα να βρεθεί κάποια λύση για να μπορέσουμε να σώσουμε την παρτίδα. Ζητούμενο είναι η εξεύρεση των κατάλληλων ενεργειών προκειμένου να μπορέσει να σταματήσει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει, για να έχουμε τελικά μίαν αξιόλογη ελαιοκομική περίοδο. Ο τόπος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολύ δύσκολα για όλους».
Τα φάρμακα
Από την πλευρά της Περιφέρειας ο κ. Τσιφετάκης αναφέρθηκε στη δακοκτονία, «η οποία διενεργείται σε συνεργασία με το υπουργείο, το οποίο και είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την προμήθεια των φαρμάκων, βάσει και των υποδείξεων των επιστημόνων. Η επιτροπή καταξιωμένων επιστημόνων που έχει συσταθεί και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, επισημαίνει βάσει των εργαστηριακών ερευνών που έχουν, ότι πρόκειται για το μόνο φάρμακο, το οποίο δεν έχει δημιουργήσει ανθεκτικότητα στο δάκο.
Από ‘κει κι έπειτα η Περιφέρεια φροντίζει εδώ και τρία χρόνια καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να προχωρεί στη διενέργεια -αντί για τέσσερις- έξι ψεκασμών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει μεγάλο κοστολόγιο. Φροντίσαμε να τρέξουμε δημοπρασία φαρμάκων, πάντα με τα φάρμακα που μας υποδεικνύει το υπουργείο, διότι μας προμηθεύει τα φάρμακα συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και δε μπορούμε να περιμένουμε, θα ήταν τετραπλάσιο το πρόβλημα από ό,τι είναι τώρα. Βρήκαμε χρηματοδότηση, τρέχει ο διαγωνισμός και από μέρα σε μέρα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν αυτές που περιμέναμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».
Ο κ. Τσιφετάκης αναφέρθηκε και στην δυνατότητα παρέμβασης μέσω δολωματικών ψεκασμών από την πλευρά και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, το επόμενο χρονικό διάστημα στο ενδιάμεσο των ψεκασμών από την Περιφέρεια «για να καταφέρουμε με την προσπάθεια αυτή να μειώσουμε τους πληθυσμούς και να μπορέσουμε να σώσουμε την παραγωγή».
Ο καιρός
Για «μία πολύ δύσκολη χρονιά», έκανε λόγο ο κ. Μακρυνάκης, «δεδομένου ότι ο συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του εντόμου και πάρα πολύ δύσκολες για την διενέργεια του ψεκασμού, καθ’ ότι -παρ’ ότι έγιναν έγκαιρα οι παρεμβάσεις- υπάρχουν αρνητικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος του Δήμου έχει εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια, κάτι που δημιουργεί ζητήματα.
Επίσης λόγω των έντονων ανέμων στεγνώνει άμεσα το ψεκαστικό υλικό, οπότε πρακτικά δε λειτουργεί. Θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, να μηδενιστεί η άρδευση των ελαιόφυτων, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εισβολή του δάκου και θα ήταν καλό να γίνει ένας δολωματικός ψεκασμός σε συνεργασία με τους υπεύθυνους επιστήμονες».
Για τις αποζημιώσεις
«Η φετινή χρονιά», ανέφερε ο κ. Μαυροματάκης, «αναμενόταν ότι θα ήταν μία από τις καλύτερες σε ό,τι αφορά την παραγωγή. Δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες και ο δακοπληθυσμός αρχίζουν να μειώνουν αυτή την παραγωγή στο ελάχιστο».
Εστιάζοντας στην διαδικασία των αποζημιώσεων σημείωσε ότι «ήδη έχουν αποσταλεί δύο αιτήματα σε ό,τι αφορά την δακοπροσβολή την προηγούμενη χρονιά και σε ό,τι αφορά την προ- προηγούμενη σχετικά με την ανθοφορία λόγω ζέστης. Οι δύο φάκελοι στέκουν, δεν έχουμε καμία απάντηση από το υπουργείο και θα επαναφέρουμε το θέμα. Θα περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει και με τη φετινή χρονιά, ώστε τουλάχιστον αν υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που είναι μέχρι σήμερα να μπορέσουμε να κινήσουμε τα νήματα στον ΕΛΓΑ να δώσει αποζημίωση, η οποία θα είναι πέρα από αυτή που προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ και στη ζημιά από το δάκο για να μπορέσουν τουλάχιστον οι παραγωγοί να καλύψουν τα έξοδα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και όχι βέβαια την απώλεια της παραγωγής τους».
Αύξηση
Η κ. Μεθενίτου συμπλήρωσε ότι ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε έγκαιρα αρχές Ιουνίου και έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι τρεις πρώτοι (με το φάρμακο Succes που έχει ληφθεί από την Περιφέρεια). Και οι τρεις ψεκασμοί έγιναν δυστυχώς με πολύ άσχημες συνθήκες αέρα και δεν ήταν τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα.
«Έχουμε φθάσει σε σημείο που να έχουμε τριψήφια νούμερα μέσα σε παγίδα περίπου σε όλα τα χωριά της επαρχίας. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος, ο δάκος ανεβαίνει και δυστυχώς κάποια βελτίωση παρουσιάζει στα νούμερα. Σε λίγο θα ξεκινήσουμε και τέταρτο ψεκασμό και θα δούμε πώς θα πάμε».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ