Η κραυγή αγωνίας, τα ερωτηματικά που θέτουν οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου θα πρέπει να ακουστούν στην Αθήνα!
Μέχρι και χθες, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της κατάληψης της Σχολής, κανένας υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγοντας του Υπουργείου Τουρισμού δεν είχε επικοινωνήσει με τους φοιτητές! Αλήθεια, είναι τόσο μακριά το Λασίθι, που δεν μπορεί να φτάσει ως τα γραφεία της λεωφόρου Αμαλίας, στο Σύνταγμα;
Τόσο ενδιαφέρονται, τελικά, για τις σχολές που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι;
Είναι ο λόγος που οι εκπρόσωποι των σπουδαστών αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να ζητήσουν άμεση ακρόαση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Στο διάβημά τους αυτό ζήτησαν την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Είναι ο λόγος που, όπως τους υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός ο οποίος συναντήθηκε μαζί τους στο χώρο της κατάληψης την Παρασκευή το απόγευμα, θα επικοινωνήσει τη Δευτέρα με το Υπουργείο Τουρισμού και θα ζητήσει ακρόαση από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και την αρμόδια Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως δήλωσε, αντιπροσωπεία του Δήμου μαζί με τους αντιπροσώπους του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΣΤΕΚ, θα ζητήσει να έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καλύπτοντας μάλιστα τα εισιτήρια των σπουδαστών. Θα ζητηθεί και η στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, στην επαφή που θα γίνει.
Στο βίντεο που ακολουθεί οι φοιτητές: Ιρις Παύλου, Ζωή Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κουρτσόγλου μιλούν στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά για τα προβλήματα της σχολής
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού οφείλει όχι απλά να ακούσει, αλλά, επιτέλους, να δώσει τώρα πειστικές απαντήσεις και άμεσες λύσεις, στα προβλήματα που συνθέτουν το «κουβάρι» της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας, υπερβαίνοντας τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και χαράσσοντας μια πραγματικά εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για την παραγωγή άρτια εκπαιδευμένων στελεχών που χρειάζεται ολόκληρο το φάσμα του Τουρισμού στη χώρα μας. Εξ άλλου, όπως αποκαλύφθηκε τη φετινή, πολύ ιδιαίτερη τουριστική σεζόν και κατ’ ομολογία κορυφαίων στελεχών της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ένα από τα σοβαρά προβλήματα – που τείνει να γίνει δομικό – είναι η δυσχέρεια εξεύρεσης κατηρτισμένων ξενοδοχοϋπαλλήλων!!!
Εκπλήσσει, προκαλεί και συγχρόνως εξοργίζει τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα της Σχολής όσο και την τοπική κοινωνία συνολικά, η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο, την κατάσταση «σοκ» στην οποία έχει περιέλθει η ΑΣΤΕΚ και την εγκατάλειψη των 300 σπουδαστών στην τύχη τους. Το υπουργείο, αδυνατώντας να αντιληφθεί την κοσμογονία που συντελείται στην κοινωνία, στην παραγωγή και στην οικονομία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κατάσταση, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές σχολές που επιμένει ζηλότυπα να συγκρατεί στους κόλπους του, με τη γνωστή γραφειοκρατική… νωχελικότητα, ενώ η σχολή έκλεισε πριν καλά – καλά ανοίξει την νέα ακαδημαϊκή περίοδο… Αποτέλεσμα μιας τακτικής, να παραχώνει τα πολλά και σύνθετα προβλήματα των σχολών, κάτω από το «χαλάκι» των ανέξοδων υποσχέσεων ή απλά της αδιάφορης σιωπής…
Η σχολή, η οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χάριν της στήριξής της από το Δήμο και την τοπική κοινωνία αλλά και το φιλότιμο του ελάχιστου, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που εξασφάλισε ύστερα από πολλά χρόνια, δοκιμάζεται από… κρίση ταυτότητας! Καθηγητές και σπουδαστές δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο την αναβλητικότητα και τη διάψευση των υποσχέσεων που δίνουν οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, που έρχονται και παρέρχονται, χωρίς να τις υλοποιούν.
Η ΑΣΤΕΑΝ που μετονομάστηκε ΑΣΤΕΚ, μαζί με την ΑΣΤΕΡ, μετά την τελευταία ανακατάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν τις μόνες αδιαβάθμητες σχολές στο εκπαιδευτικό στερέωμα, με «ομήρους» όσους σπουδαστές τις επέλεξαν για μια σταδιοδρομία στη μόνη ανθούσα βιομηχανία της χώρας. Χωρίς όμως το δικαίωμα, όπως πλέον έχει ακόμη και ο απόφοιτος ΙΕΚ για μεταπτυχιακό τίτλο από ελληνικό πανεπιστήμιο… Η αναβάθμιση του πτυχίου των ΑΣΤΕ και η ένταξη των πτυχιούχων ΑΣΤΕ στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο.
Να μην επεκταθούμε στο στεγαστικό, που αποτελεί πραγματικό «σκάνδαλο» ως προς την αντιμετώπισή του, διαχρονικά, από το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και τα τελευταία χρόνια την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Η σχολή «ασφυκτιά», με την αύξηση των εισαγομένων σπουδαστών, στο ακίνητο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, αλλά το υπουργείο κωφεύει ή αδιαφορεί στις προτάσεις του Δήμου για ανακατασκευή και αξιοποίηση υπαρχόντων δημόσιων κτιρίων εντός πόλεως ή τη χρηματοδότηση ανέγερσης σχολής και φοιτητικής εστίας, σε έκταση που διαθέτει ο Δήμος για το σκοπό αυτό!
Η σχολή δυσλειτουργεί και αδυνατεί να αναπτυχθεί χωρίς την πλήρη στελέχωσή της με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και διοικητικό από το οποίο δε διαθέτει καθόλου!!! Η όποια εξαγγελία για δήθεν αναβάθμισή της, χωρίς την πλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων συνιστά φενάκη!
Δεκάδες τελειόφοιτοι φοιτητές της Σχολής επέστρεψαν, γνωρίζοντας από την περυσινή Υπουργική Απόφαση ότι θα φοιτήσουν ένα ακόμη εξάμηνο, μετά τις θεσμικές αλλαγές «αναβάθμισης» της Σχολής, μπαίνοντας σε νέες δυσβάστακτες δαπάνες, αφού αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν νέα διαμερίσματα υπογράφοντας συμβόλαια και παραμονές της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, με μια υπουργική απόφαση, ανακοινώθηκε η ισχύς τετραετούς φοίτησης μόνο για τους πρωτοετείς!
Επιπλέον, χαρακτηριστικός δείκτης της προχειρότητας και της σημασίας που δίνει το υπουργείο Τουρισμού στο πρόγραμμα σπουδών, είναι ότι και εκείνο ακόμη που ισχύει ήδη, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αφού από τις 29 Οκτωβρίου που τυπικά ξεκίνησαν τα μαθήματα, λόγω της καθυστερημένης διαδικασίας προκήρυξης για πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών, που εξακολουθεί να προσλαμβάνει το υπουργείο για να μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να διδάσκουν πριν το τέλος Νοεμβρίου. Μόλις 6 ώρες μαθήματα την εβδομάδα, κάνουν για ένα ολόκληρο μήνα οι φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων υποβάλλονται σε οδυνηρά έξοδα, στέλνοντας τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μια δημόσια Σχολή, που φιλοδοξεί να παράσχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και να παράγει καλά μορφωμένα στελέχη για τα ελληνικά ξενοδοχεία, που τόσο τα έχουν ανάγκη.
Οι φοιτητές της ΑΣΤΕΚ διαμαρτύρονται και διεκδικούν δυναμικά ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους φοιτητές και τα δικαιούνται! Και δηλώνουν ως εσχάτη διέξοδο, ακόμη και την απόσπαση της ΑΣΤΕΚ από το Υπουργείο Τουρισμού και την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, έτοιμοι να απεμπολήσουν ακόμη και το όποιο, μικρό – μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή της πληρέστερης πρακτικής προετοιμασίας τους που τους εξασφαλίζει άμεση απορρόφηση από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μήπως και έτσι μπορέσουν να απολάβουν ίση μεταχείριση και ελάφρυνση των προβλημάτων για τα οποία, επί τόσα χρόνια, το Υπουργείο Τουρισμού αδιαφορεί…
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ