Μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος, αυτή της Νευρόλυσης, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αρμόδια Επιμελήτρια Α΄ Αναισθησιολογίας, ιατρός του Ιατρείου πόνου του ΓΝΑΝ και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) Σοφία Παπαντωνάκη, η συνεχής ή παλμική Διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (όπως είναι η πλήρης ονομασία της) είναι μια μέθοδος εντελώς καινούρια και καθ’ όλα πρωτοποριακή που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σε Νοσοκομείο της Κρήτης και που γίνεται σε ελάχιστα δημόσια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Εφαρμόζεται, όπως αναφέρει, εδώ και πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε πάσχοντες από χρόνιο πόνο όπως π.χ. σε ασθενείς με καρκίνο, πόνο σε μέση, ώμο, γόνατα, με ημικρανίες, κά.
Η κ. Παπαντωνάκη, η οποία και εφήρμοσε στην πράξη τη μέθοδο σε πέντε συνολικά άτομα (τρία εκ των οποίων ανήκουν στο προσωπικό του ΓΝΑΝ), που πάσχουν από χρόνιο πόνο, εξηγεί πως η όλη διαδικασία γίνεται στους ασθενείς υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, με τοπική αναισθησία. Με μία βελόνα, δηλαδή, στο σημείο που πονά ο ασθενής επιβεβαιώνεται η θέση αυτή και μετά παράγεται θερμότητα, με τους γιατρούς να κάνουν στη συνέχεια απονεύρωση ή νευρομετατροπή, διακόπτοντας έτσι τη μετάδοση των επώδυνων συμπτωμάτων.
«Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος»
Πλεονέκτημα της εν λόγω μεθόδου, σημειώνει η γιατρός, είναι ότι αποτελεί μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που δεν έχει καμία σχεδόν παρενέργεια, αντένδειξη ή επιπλοκή και αφαιρεί παράλληλα κάθε αναλγητική (φαρμακευτική) αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής μέχρι να την κάνει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει μέσα στο χειρουργείο, ενώ και μετά από 3-4 ώρες ο ασθενής μπορεί να κάνει, να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του, χωρίς να χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης, κλπ.
Μειονεκτήματα, από την άλλη, αποτελούν, όπως περιγράφει τόσο η δυσκολία στο να μάθει κάποιος την μέθοδο, όσο και το αυξημένο κόστος για να μπορεί να γίνεται με μεγάλη συχνότητα και σε μεγάλο εύρος ασθενών.
Επιπλέον, δεν είναι πολλοί οι εκπαιδευμένοι σε αυτήν γιατροί. Άλλωστε η κ. Παπαντωνάκη βρέθηκε προ μηνός περίπου στην Κύπρο, όπου και εκπαιδεύεται από τον Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αλγολόγο Περικλή Ζαβρίδη, ο οποίος έδωσε το «παρών» και αυτός στο ΓΝΑΝ, συμμετέχοντας και βοηθώντας στην πρώτη αυτή εφαρμογή της μεθόδου σε ασθενή.
«Άμεσο αποτέλεσμα, στόχος μας να καθιερωθεί»
Ενδεικτικό, μάλιστα, της αποτελεσματικότητας της μεθόδου είναι το γεγονός ότι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αυτή λίγες μέρες μετά σταματούν την κ. Παπαντωνάκη εκφράζοντας την ανακούφισή τους. «Με συναντούν αυτοί οι άνθρωποι και από εκεί που μού έλεγαν “πονάω”, τώρα απλά μού δίνουν ευχές».
Στόχος, τονίζει η κ. Παπαντωνάκη, είναι η εφαρμογή της Νευρόλυσης να καθιερωθεί στο ΓΝΑΝ.
Η όλη εφαρμογή θα γίνεται, προσθέτει, με προγραμματισμό του κάθε περιστατικού, δεν θα μπορεί δηλαδή όποιος θέλει να προσέρχεται στο Νοσοκομείο για να υποβάλλεται στην επέμβαση.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ