Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σητείας οικονομικού έτους 2025 στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Γιώργος Ζερβάκης.
«Το τεχνικό πρόγραμμα του 2024 εξελίχθηκε πολύ καλά με πολλά έργα να έχουν υλοποιηθεί και πολλά είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σε στάδιο ολοκλήρωσης. Είναι κάτι σημαντικό, που σημαίνει ότι η Τεχνική Υπηρεσία έτρεξε με το παραπάνω. Έχουμε προσπαθήσει κι εμείς σαν Δημοτική Αρχή να την στελεχώσουμε όσο γίνεται καλύτερα με δύο επιπλέον συμβούλους (ένας μέσω του ΟΑΣ κι ένας μέσω των προγραμμάτων της θεομηνίας). Είχαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο κ. Ζερβάκης. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο το ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του 2024.
Εστιάζοντας στο πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, επεσήμανε ότι δόθηκε έμφαση στην ένταξη όσο περισσότερων αιτημάτων των τοπικών διαμερισμάτων. Το χαρακτήρισε ωστόσο «σφικτό». «Οι χρηματοδοτήσεις είναι πολύ λίγες και είναι δύσκολο ο Δήμος να εντάξει κάποια έργα από ίδια έσοδα διότι φέτος έχει δώσει έμφαση στην χρηματοδότηση μελετών, οι οποίες δε φαίνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, για να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης κάποιων έργων για τα οποία οι χρηματοδοτήσεις είναι μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω του ΠΔΕ, το οποίο βέβαια κατόπιν και συζήτησης με τον Περιφερειάρχη δεν έχει και πολλά περιθώρια», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα έργα του νέου τεχνικού προγράμματος. Ο λόγος για συνολικά 19 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.137.624,33 ευρώ.
Πρόκειται για τα εξής έργα:
-Συντήρηση -Αναβάθμιση Κτιρίου Κέντρου Νεότητας Σητείας με προϋπολογισμό 74.400. Όπως εξήγησε ο κ. Ζερβάκης, εργολαβία που τρέχει αφορά τον περιβάλλοντα χώρο αλλά πρέπει να αναβαθμιστούν και τα κτίρια του ώστε να τακτοποιηθεί και το κομμάτι της ενδιαίτησης, των WC, κοινόχρηστων χώρων κλπ.
– Βιοκλιματική Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων Κοινότητας Ζήρου προϋπολογισμού 470.410,13. «Το περιβόητο έργο το οποίο τρέχουμε πολλά χρόνια δυστυχώς με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και μέσω των ΑΠΕ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχε τακτοποιηθεί το κομμάτι της χερσαίας ζώνης όλο αυτό τον καιρό. Αυτές τις μέρες περιμένουμε την Κτηματική Υπηρεσία ώστε να μπορέσει να τακτοποιηθεί και να μπει κι αυτό σε τροχιά υλοποίησης. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει στην περιοχή», είπε.
– Επισκευή -Συντήρηση Κοινοτικών Καταστημάτων προϋπολογισμού 140.573. Τα αιτήματα, όπως αναφέρθηκε των Τ.Κ. είναι πάρα πολλά ιδιαίτερα στα κοινοτικά καταστήματα, που εξυπηρετούν πολλές φορές και τους αγροτικούς ιατρούς, στα οποία πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.
– Αισθητική Αναβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων Πραισού 30.000
-Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων Οικισμού Πεύκων 66.000
-Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος και διαμόρφωση μικρής πλατείας Ζάκρου 74.000
-Προμήθεια, Αντικατάσταση τάπητα ποδοσφαίρου του Δημοτικού Σταδίου Σητείας 375.000.
«Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα τα οποία υπήρχαν στο δημοτικό στάδιο και τα οποία ήταν η αιτία να έχουμε τις καθυστερήσεις και στην εργολαβία την υφιστάμενη και στην αντικατάσταση του τάπητα στο γήπεδο», σημείωσε.
– Κατασκευή ενδιαίτησης αδέσποτων ζώων συντροφιάς με προϋπολογισμό 372.000. Ένα έργο, όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση αλλά είναι εν αμφιβόλω η κατασκευή του, αφού παρά τις προσπάθειες και δύο φορές στις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, ανακοινώσεων «φαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για να κατασκευάσουμε το συγκεκριμένο έργο», τόνισε ο κ. Ζερβάκης.
Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων
Ακόμα το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:
– Συντήρηση κτιρίου Β. Κορνάρου στο Πισκοκέφαλο 30.000
-Κάλυψη δεξαμενών άρδευσης 74.000
-Επισκευή και Συντήρηση Σχολικών κτιρίων 105.241
– Συντήρηση γηπέδων 1,2,3, και πλήρης αποκατάσταση γηπέδου Νο 4 του Ομίλου Αντισφαίρισης Σητείας 3.000
-Επανακατασκευή τοιχίων αντιστήριξης λόγω θεομηνίας 74.000
-Αναβάθμιση οδοποιίας Δήμου Σητείας για την πρόληψη καταστροφών από θεομηνία 74.000
– Αποκατάσταση δημοτικής οδού Σταυρωμένου λόγω καθίζησης από θεομηνία 11.263
-Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στο δημοτικό κατάστημα Έξω Μουλιανών 25.600
-Αποκατάσταση ζημιών περιβάλλοντα χώρου παλαιού δημοτικού σχολείου Παρασπορίου 23.177
– Αντικατάσταση στίβου στα γυμνάσια Σητείας 80.000.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, το έργο αυτό δημιούργησε κι εντάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα κι αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι «δεν είχε σχεδιαστεί σωστά και δεν κατασκευάστηκε και σωστά. Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε 80.000 από ΑΠΕ ώστε να τακτοποιήσουμε τον στίβο των γυμνασίων. Είναι αναγκαιότητα. Θα δούμε αν στο μεσοδιάστημα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, ώστε τα παιδιά να μην έχουν πρόβλημα στις προπονήσεις».
Το τελευταίο έργο είναι Ενίσχυση και αποκατάσταση κτιρίου για την δημιουργία Παιδικού Σταθμού στον Γούδουρα προϋπολογισμού 50.000. «Προέκυψε ένα πρόβλημα, ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στον παιδικό σταθμό και φάνηκε ότι υπάρχει ένα θέμα στατικότητας- να το πω. Έγινε επισκόπηση από την Υπηρεσία, στάλθηκαν κάποια δείγματα και είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε αυτά τα χρήματα ώστε να προχωρήσει το έργο που είναι κι ενταγμένο στο Leader το οποίο έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Ερωτήσεις
Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέλη της Δημοτικής Επιτροπής για διάφορα θέματα. Ο κ. Κων. Βασιλάκης για το έργο της αντικατάστασης του στίβου των γυμνασίων Σητείας, εάν έχει επίπτωση ο εργολάβος που κατασκεύασε το έργο. Ο κ. Ζερβάκης απάντησε «και μελετητικά και κατασκευαστικά δεν ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έπρεπε. Το έργο ήταν μελετητικά σχεδιασμένο για να γίνεται χρήση από μαθητές. Εκ των πραγμάτων όμως, από αναγκαιότητα έπρεπε να δοθεί ο στίβος και σε επαγγελματίες. Άλλες οι καταπονήσεις…».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Σίμος Συμεωνίδης εστιάζοντας στο κατασκευαστικό. Επεσήμανε ότι «σύμφωνα και με φωτογραφικό υλικό που είχε δημοσιευτεί, υπήρχαν σημεία προβληματικά και στις άκρες του στίβου κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται καρφιά από τα παπούτσια των αθλητών. Υπήρχαν σοβαρά κατασκευαστικά, δε μπορεί να είναι έτσι απλό».
Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2025 ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία διαφοροποίηση διαχρονικά σε σχέση με το παρελθόν όπου εμφανιζόταν φουσκωμένα τεχνικά προγράμματα, φιλόδοξα και μεγάλα. Τώρα έχουμε το ¼ περίπου από το συνηθισμένο της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, όπως πλασματικό ήταν το φουσκωμένο, πλασματικό είναι και το πιο νοικοκυρεμένο».
Εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την υλοποίηση κάποιων έργων, αλλά και για χρηματοδοτήσεις από ΑΠΕ. «Ακόμα και αυτό το μικρό τεχνικό πρόγραμμα παραμένει πλασματικό και κυρίως μακριά από τις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το βαθμό υλοποίησης των τεχνικών προγραμμάτων ότι καμία δημοτική αρχη τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Σητεία δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το 10% με 15%. Το κυριότερο είναι το θέμα της ιεράρχησης. Προφανώς έχουμε άλλη αντίληψη. Για εμάς είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προτεραιότητα είναι η σχολική στέγη, η ασφάλεια των παιδιών, τα ζητήματα των αθλητικών, ελεύθερων χώρων για τη νεολαία και το λαό, είναι το θέμα της πολιτικής προστασίας, της κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά απουσιάζουν» πρόσθεσε ο κ. Συμεωνίδης και καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι «καμιά φορά η προτεραιοποίηση δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, αλλά με τις χρηματοδοτήσεις που έχει δυνατότητα να πάρει. «Από τη στιγμή που σαν δήμος δεν έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε κάποια έργα μέσα από ίδια έσοδα, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε κατά κάποιο τρόπο την ροή των χρηματοδοτήσεων, οι οποίες δυστυχώς την χρονιά που μας πέρασε ήταν σχεδόν μηδενικές. Ευελπιστούμε το 25 να έχουμε μεγαλύτερη ροή χρηματοδοτήσεων για να μπορούμε να εντάξουμε κάποια έργα», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ