Σε αυξήσεις της τιμής του κυβικού νερού και του πάγιου τέλους των υδρομέτρων για το 2022, προσανατολίζεται η διοίκηση του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένο χρέος από την «ρήτρα αναπροσαρμογής» που επέβαλε η ΔΕΗ σε κάθε λογαριασμό.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη λειτουργία του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Μεραμβέλλου είναι η δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν τα αντλιοστάσια, μιας και το σύνολο του νερού που διαθέτει, προέρχεται από γεωτρήσεις και αντλείται, στις περισσότερες απ’ αυτές, από μεγάλα βάθη. Αυτό απαιτεί πολύ ηλεκτρικό ρεύμα και η τιμή που έχει διαμορφωθεί σήμερα, προκαλεί δέος γιατί έχει εξακοντίσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ σε δυσθεώρητα ύψη…
O TOEB είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που παρέχει για άρδευση, επιβαρύνεται με ένα λειτουργικό κόστος, το οποίο ο Οργανισμός καλύπτει από τα έσοδα, που πληρώνουν τα μέλη του ανάλογα με την κατανάλωση.
Η αναπροσαρμογή του τιμολογίου της ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει την τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχει συσσωρεύσει ένα επιπλέον χρηματικό ποσό το οποίο ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να καταβάλει στη ΔΕΗ.
«Μετά τον Αύγουστο του 2021, η ΔΕΗ επέβαλε τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» – μέτρο που δεν εξαιρεί ούτε την άρδευση. Σε κάθε λογαριασμό ΔΕΗ που λαμβάνει ο ΤΟΕΒ κάθε μήνα εγγράφεται και το επιπλέον χρηματικό ποσό που καλείται να καταβάλει ως «ρήτρα αναπροσαρμογής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κων. Κασωτάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο οποίος προανήγγειλε τιμολογιακή αναπροσαρμογή στις χρεώσεις του νερού και του παγίου, για το 2021. Παρά την κυβερνητική εξαγγελία ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μειωνόταν για τη χρονική περίοδο από Νοέμβριο ως Μάρτιο, για να καλύψει και τους ΤΟΕΒ, δυστυχώς, τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν έχει κατατεθεί ως σήμερα, είπε ο κ. Κασωτάκης.
Σε περίπου 60.000 ευρώ υπολογίζεται η επιπλέον δαπάνη, με την οποία έχει επιβαρυνθεί ο ΤΟΕΒ, λόγω της επιβολής της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από τον περασμένο Αύγουστο ως σήμερα, χωρίς να συνεκτιμάται στο ποσό αυτό, η δαπάνη που αφορά καθαρά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ένα υπολογίσιμο ποσό, αν συνυπολογίζει κανείς ότι από τον Οκτώβριο και μετά ο ΤΟΕΒ δεν εισπράττει ουσιαστικά έσοδα, αφού ο κόσμος σταματά την άρδευση λόγω βροχών.
Φωτοβολταϊκά
Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί την βασική και κύρια δαπάνη του ΤΟΕΒ, γι’ αυτό και ο Οργανισμός εξετάζει την υλοποίηση επένδυσης με δημιουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το κόστος αυτό. Ήδη έχουν εντοπιστεί δύο αγροτεμάχια στην περιοχή πλησίον του Βιοτεχνικού Πάρκου Αγίου Νικολάου, συνολικής επιφάνειας 28 στρεμμάτων. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες για να εξεταστεί αν θα αγοραστεί ή μισθωθεί, με πολυετή μίσθωση (άνω των 15 ετών). Υπάρχει μελέτη για επένδυση των φωτοβολταϊκών του ΤΟΕΒ, αλλά η δαπάνη είναι υψηλή, που μπορεί να φτάσει συνολικά τα 1,5 εκατομμύρια και για την οποία ο ΤΟΕΒ θα ζητήσει επιχορήγηση με ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ήδη ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί με 2,2 εκατομμύρια ευρώ από πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα με το οποίο θα αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα και ενεργοβόρα αντλιοστάσια, Κριτσάς, Λακωνίων, Λιμνών, θα αντικατασταθούν σάπιες σωληνώσεις γεωτρήσεων κλπ. Με τον εκσυγχρονισμό αυτών των εγκαταστάσεων θα εξοικονομηθεί η ενέργεια που καταναλώνεται κατά 30% – 40%, αλλά θα μειωθούν και οι δαπάνες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών που σήμερα είναι πολύ συχνές, εκτιμά η διοίκηση.
Αναμένεται η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή της πρότασης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτησή του, εντός του 2022, όπως εκτιμά ο κ. Κασωτάκης.
Με άλλη μελέτη, ο ΤΟΕΒ σκοπεύει να προχωρήσει σε αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων 500- 600 κολεκτέρ, αεραγωγών, αντιπληγματικών κλπ.
Ο ελαιοπαραγωγός υφίσταται μεγάλη δαπάνη για την καλλιέργειά του
«Η διοίκηση του ΤΟΕΒ δεν επιθυμεί την αύξηση του τιμολογίου του νερού. Εξ άλλου η τιμή του ελαιολάδου την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ήταν πολύ χαμηλή. Φέτος, λόγω μειωμένης παραγωγής και καλής ποιότητας, η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί. Δυστυχώς, ο ελαιοπαραγωγός υφίσταται μεγάλη δαπάνη για την καλλιέργεια και εάν προστεθεί και υψηλή τιμή στο νερό άρδευσης, πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να σταματήσουν να ποτίζουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα έσοδα του Οργανισμού. Προκειμένου, λοιπόν, να μην έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, η πρόταση στη Γενική Συνέλευση τέλη του μήνα, θα είναι για μικρή αύξηση στο κυβικό του νερού και του παγίου, αποκλειστικά για να μπορέσει ο ΤΟΕΒ να καλύψει τη διαφορά των 60.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί ως σήμερα και εκείνη που προστίθεται από την επιβολή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» του ρεύματος σε κάθε λογαριασμό που στέλνει η ΔΕΗ», είπε ο πρόεδρος.
Η τιμή που χρεώνει ο ΤΟΕΒ είναι 0,24 ευρώ/κ.μ. και σ’ αυτή θα γίνει αύξηση μερικών λεπτών (πιθανόν της τάξης των 4-5 λεπτών). Το πάγιο ανά ρολόι που πλήρωνε το μέλος του ΤΟΕΒ ετησίως ήταν 6 ευρώ συνολικά (δηλαδή 2 ευρώ πάγιο, ανά ρολό, το 4μηνο). Φέτος το πάγιο θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ/τρίμηνο, δηλαδή το μέλος θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ πάγιο για κάθε ρολόι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, αντί τριών λογαριασμών που εξέδιδε ο ΤΟΕΒ ετησίως, από φέτος θα εκδίδονται τέσσερις.
Εάν καταργηθεί η «ρήτρα προσαρμογής» και τα μέλη του ΤΟΕΒ δεν μειώσουν δραστικά την άρδευση των καλλιεργειών την τρέχουσα χρονιά, την επόμενη χρονιά ο ΤΟΕΒ θα μπορέσει να μειώσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που είναι υποχρεωμένος να επιβάλει φέτος, είπε ο κ. Κασωτάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν τελικά δεν εγκριθεί η παραπάνω πρόταση από τη Γ.Σ. ή αν εγκριθεί και λόγω της επιπλέον αυτής δαπάνης, τα αγροτικά νοικοκυριά δεν αντέξουν άλλη μια επιβάρυνση στις τόσες που τους έχουν επιβαρύνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Κασωτάκης εξήγησε ότι η λύση που προτείνει η διοίκηση είναι η μόνη, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο ΤΟΕΒ στην επιβολή έκτακτης εισφοράς, όπως είχε συμβεί πάλι στο παρελθόν.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ