Στην καλύτερη περίπτωση ως «οριακή» περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και εν γένει στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Διευθυντής του ΤΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ) Νίκος Κακολύρης.
Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο ίδιος μιλά για εξαντλητικές και συνεχόμενες εφημερίες των γιατρών του ΤΕΠ, που πολλές φορές αναγκάζονται να ξεπερνούν τα όριά τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις που επιτάσσουν τόσο η πανδημία όσο και τα υπόλοιπα περιστατικά που καθημερινά συνεχίζουν να καταφθάνουν στην πόρτα του Νοσοκομείου- με τα «ύποπτα» covid συμβάντα μάλιστα να αυξάνονται, όπως λέει, συνεχώς την τρέχουσα περίοδο χωρίς να συνυπολογίζονται και τα περιστατικά κρυολογημάτων, ιώσεων, κλπ, που «φορτώνουν» ακόμη περισσότερο το βάρος του Τμήματος.
Τονίζει δε πως υπάρχουν εφημερίες στα ΤΕΠ που γίνονται με έναν γιατρό που καλείται να κάνει ουσιαστικά τριπλοβάρδια (για περιστατικά covid, παθολογικό ΤΕΠ και χειρουργικό ΤΕΠ) ενώ κάνει λόγο και για έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού από τη Διοίκηση και την ΔΥΠΕ αλλά και έμπρακτης ενίσχυσης για να μπορέσει το πρόγραμμα των εφημεριών και οι ανάγκες του Τμήματος να ικανοποιηθούν.
«Μαζί με τους μη εμβολιασμένους τιμωρούνται και οι εμβολιασμένοι»
Σύμφωνα με τον κ. Κακολύρη, από το ΤΕΠ του ΓΝΑΝ αποχώρησαν την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, δύο ανεμβολίαστοι γιατροί, χωρίς μέχρι τώρα τα κενά αυτά να έχουν αναπληρωθεί. «Ακόμη και με αυτούς τους δύο ήμασταν πολύ οριακά, πόσω μάλλον αφού αυτοί αποχώρησαν. Ήλθε μόνο ένας χειρούργος έχοντας άδεια πατρότητας, που ωστόσο δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση του covid περιστατικού ή του παθολογικού τομέα, όπου είναι και τα περισσότερα συμβάντα, με ιώσεις, γρίπες, κρυώματα, κ.ά. που πέρυσι δεν υπήρχαν πλέον όμως υπάρχουν και αυτά».
Προσθέτει πως παρότι «ακούστηκαν πολλά για σχεδιασμό που θα απέτρεπε δυσλειτουργίες πριν την εφαρμογή των μέτρων των αναστολών εργασίας», εν τούτοις «μέχρι στιγμής ο μόνος σχεδιασμός που έχω δει σε σχέση με το τμήμα που με αφορά, που φαντάζομαι δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, είναι ότι μαζί με τους μη εμβολιασμένους τιμωρούνται και οι εμβολιασμένοι, με την αναστολή των αδειών, με πρωινά σε ΤΕΠ Νομαρχιακού Νοσοκομείου με ένα ιατρό, με εφημερίες μέρα παρά μέρα, με πρόγραμμα που βρίσκεται στον αέρα και που αναζητούνται λύσεις την τελευταία στιγμή, άλλες φορές επιτυχώς και άλλες όχι, και όταν ισχύει το ‘όχι’, το αποτέλεσμα είναι το ‘όχι επιτυχώς’, προκύπτει η εφημερία με ένα ιατρό».
Επτά μέρες το μήνα το ΤΕΠ λειτουργεί με έναν γιατρό για όλα τα περιστατικά
Τον τρέχοντα μήνα, μάλιστα, με εντολή της Διοίκησης εξεδόθη πρόγραμμα που έχει έχει έναν γιατρό «να αναγκάζεται για επτά ημέρες μέσα στο μήνα να αναλαμβάνει ταυτόχρονα εφημερίες για covid, Παθολογικό ΤΕΠ και Χειρουργικό ΤΕΠ). Αυτό είναι αδιανόητο, δεν μπορεί ένας γιατρός να ανταπεξέλθει. Και φυσικά όλα αυτά μεταφράζονται σε ταλαιπωρία και εκνευρισμό και στον ίδιο το γατρό και στον κόσμο».
«Τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά»
Αναφέρει δε ότι ο ίδιος δεν θα μιλήσει «για λανθασμένες επιλογές στο ΤΕΠ, που έγιναν και με τρόπο απαξιωτικό προς το άτομό μου και που οδήγησαν στην κατάσταση να καλούνται 4 ιατροί και κάποιες συνεργασίες από την Νεάπολη να αντιμετωπίσουν τα covid περιστατικά ταυτόχρονα με αυτά του παθολογικού τομέα (κάτι αδιανόητο)» αλλά προτιμά να επικεντρωθεί «στο γεγονός ότι με τις περιγραφόμενες συνθήκες οι αναστολές θεωρήθηκαν απολύτως λογικές. Η διοίκηση δήλωσε σε συνάντηση πως ο ρόλος της είναι απλά εκτελεστικός. Αναμφίβολα. Πριν τις εκτελέσει όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα έγγραφο διαφωνίας ως προς την ασύμμετρη και άνιση αντιμετώπιση αφού αφορά μια κοινωνική ομάδα; Και αν όχι για αυτό, έστω για τις συνέπειες; Άλλο εκτελώ και άλλο διαφωνώ ή εκφράζω επιφυλάξεις και εκτελώ. Μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο πάντα νομίζω υπάρχει το περιθώριο όταν εκτελείς μια εντολή την οποία θεωρείς ότι δεν ‘βγαίνει’, θα μπορούσε να υπάρχει μία επιφύλαξη ή μια διαφωνία. Και κάτι τέτοιο, δεν υπήρξε. Υπήρξε αντιθέτως η διαβεβαίωση ότι όλα θα λειτουργήσουν καλά και ομαλά, έστω και οριακά. Αυτό δεν ισχύει, εκτός εάν θεωρούμε ομαλό σκηνικό ένας γιατρός να είναι μόνος του κάποιες μέρες, σε αυτή την κατάσταση και ενόψει και ενός νέου επιδημικού κύματος, που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί για την Κρήτη π.χ. σε έναν μήνα».
Ο κ. Κακολύρης δεν θέλησε, πάντως, να πάρει δημοσίως θέση για το επεισόδιο που είχε λάβει χώρα περί τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον ίδιο και στον Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ξεκινώντας από υψηλούς τόνους και φτάνοντας σε αλληλομηνύσεις στο Αστυνομικό Τμήμα, αρκούμενος να πει ότι «το θέμα έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη».
«Η υπερ-εφημέρευση δεν συνεπάγεται ποιότητα παρεχόμενης υγείας»
Αναφέρεται, πάντως, σε «προβληματικές» συμπεριφορές που διαδραματίζονται στο ΤΕΠ και κάποιες φορές έχουν δημοσιοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι «δεν τις επικροτώ με κανέναν τρόπο, είναι όμως ένα μέρος της αλήθειας. Είναι ο ‘ξεβαμμένος κρίκος’ μιας αλυσίδας που η συνέχειά της λείπει. Δεν αναφέρθηκε ποτέ η υπερεφημέρευση, τα διήμερα εφημέρευσης, τι σημαίνει ΤΕΠ και γιατί είναι το μόνο τμήμα που ο νομοθέτης ορίζει ότι πρέπει να γίνονται 8-ωρα, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο με το υπάρχον προσωπικό. Δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι τα ΤΕΠ είναι ένα από τα λίγα τμήματα στα οποία το ξενύχτι είναι δεδομένο και η ενασχόληση αδιάκοπη ούτε ότι οι ηλικίες των ιατρών, ούτε παράπονα ειδικευομένων που είναι παιδιά και που κάποιες φορές που ενεπλάκησαν σε εφημερίες την επόμενη μέρα δήλωναν εξουθενωμένα. Με το να πιέζεις κάποιον σε υπερ-εφημέρευση και σε κακές συνθήκες μάλιστα, δεν συνεπάγεται ότι θα έχεις και ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα κενά μπορεί να καλύπτονται ποσοτικά, ποιοτικό όμως δεν έχεις αποτέλεσμα».
Δεν υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί
Και η κατάσταση πάντως γενικότερα στο ΓΝΑΝ, όπως μεταφέρει, δεν είναι καλύτερη,«και αυτό αφορά και εμάς ως ΤΕΠ αφού είμαστε διατομεακό Τμήμα και στηριζόμαστε σε συνεργασίες περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα».
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα και το τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ύψος της σήραγγας στο δρόμο Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό. Ο ίδιος ακούγοντας τις συνεχείς σειρήνες του ασθενοφόρου αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη και χωρίς να εφημερεύει μετέβη στο Νοσοκομείο για να δει αν χρειάζονται βοήθεια.
Όπως αναφέρει – και όπως έγραψε η ΑΝΑΤΟΛΗ την Παρασκευή – ένας εκ των τριών τραυματιών αναγκαστικά διακομίστηκε σε Νοσοκομείο στο Ηράκλειο αφού εκείνη την ημέρα στο ΓΝΑΝ δεν εφημέρευε ούτε ορθοπεδικός, ούτε ακτινολόγος, ούτε καρδιολόγος, ενώ και στο ΤΕΠ υπήρχε, παράλληλα, ένας γιατρός για την επίβλεψη των υπόπτων και θετικών περιστατικών covid και του παθολογικού τομέα. «Και όλα αυτά στο κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού, που πρέπει υποτίθεται να είναι ο αποδέκτης των προβλημάτων απ’ όλες τις περιοχές. Και την ίδια ώρα, η Διοίκηση του Νοσοκομειου συνεχίζει να θεωρεί ότι όλα λειτουργούν καλά. Και αυτό είναι πραγματικά εκνευριστικό».
Κάνει δε λόγο για «νωχελικό και αμήχανο» τρόπο αντιμετώπισης της όλης περιγραφόμενης κατάστασης από όλους τους αρμόδιους, με κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος να βρίσκεται όπως λέει «μέσα στα στενά όρια της ανακύκλωσης των ίδιων ιατρών με πολλές εφημερίες, δημιουργώντας κακή ποιότητα εφημεριών. Ενώ το ‘όλα λειτουργούν καλά’, μοιάζει να αποτελεί θρησκευτικό δόγμα. Θα περίμενα ότι αυτοί που θα έπρεπε να αντιδράσουν πρώτοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη κάνοντας καλό στην κοινωνία αλλά και σε ότι εκπροσωπούν.Υπάρχει ευρέως η αντίληψη ότι όποιος αντιδρά υγιώς και ζητάει και διεκδικεί για να πετύχει καλύτερες συνθήκες που θα έχουν ως αντίχτυπο την καλυτέρευση της παροχής υπηρεσιών υγείας είναι ‘αντίθετος’ ενώ θα έπρεπε να θεωρείται ο καλύτερος φίλος, αν ο σκοπός είναι η άσκηση πολιτικών που θα ενισχύουν την εικόνα αυτών που την ασκούν μέσω της ανατροφοδότησης των θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό συνήθως δεν γίνεται, γιατί υπάρχει μια άλλη νοοτροπία».
«Πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις»
Σύμφωνα με τον κ. Κακολύρη, για να δοθούν λύσεις θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το Νομό Λασιθίου.
Λύση, κατά τον ίδιο, «δεν θα είναι μόνο η άρση των αναστολών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνεται η ώθηση για υπερεφημέρευση και ειδικά σε ΤΕΠ. Αρμόδιοι για εύρεση λύσεων και εφαρμογή νομοθεσιών που θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση είναι οι Διοικήσεις, η ΥΠΕ, το Υπουργείο».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ