«Οι στατιστικές για τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών είναι ανησυχητικές, με μία γυναίκα να δολοφονείται κάθε 10 λεπτά παγκοσμίως και ένα στα πέντε παιδιά να έχει υποστεί σεξουαλική βία, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ανήσυχοι», τονίζει η Δέσποινα Χατζηβασιλείου, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Είναι τρομακτικό όταν συνειδητοποιούμε πως μία γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά παγκοσμίως και είναι ένα στοιχείο πρόσφατο που μου έδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη πριν δύο βδομάδες όταν και πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε.
Η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε την Κρήτη προκειμένου να συμμετέχει στο διήμερο φεστιβάλ για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της νέας Εκστρατείας της Περιφέρειας Κρήτης «Equality 4 Crete -Do the right thing!». Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για το τι θα πρέπει να προτάξει η σύγχρονη κοινωνία υπογράμμισε πως «οι εποχές είναι δύσκολες. Εμείς δουλεύουμε για νομοθετικά κείμενα, αλλά το βασικό είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες. Άρα νομίζω ότι οι αλλαγές έρχονται μέσα από την οικογένεια μέσα από τα σχολεία, μέσα από την παιδεία. Ο νομοθέτης, η Βουλή μας μπορεί να φτιάξει πολύ καλούς νόμους. Εμείς οι διεθνείς οργανισμοί, πολύ καλές συμβάσεις να τις επικυρώνουν τα κράτη. Αλλά, αν μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σχολείο, δεν προωθήσουμε συμπεριφορές ισότητας, ώστε να παύσουμε τα στερεότυπα τότε δεν θα έχουμε πετύχει κάτι ιδιαίτερο. Συνεπώς οι αλλαγές συντελούνται στην κοινωνία», ανέφερε.
Στις δηλώσεις της εξέφρασε την χαρά της για την εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη, τονίζοντας τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της ισότητας και της καταπολέμησης των στερεοτύπων, ειδικά μέσα από την οικογένεια και την εκπαίδευση. Υπογραμμίζει τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας και της εφαρμογής καλών νόμων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνει παράλληλα πως η εκδήλωση αυτή είναι μοναδική στην περιφέρεια και αποτελεί ευκαιρία για ευαισθητοποίηση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο είναι η παλαιότερη διεθνής οργάνωση που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι η “μητέρα” της σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Κρήτη. Είναι η μόνη περιφέρεια που κάνει μια ειδική εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Γ. Μηλάκη για την πρωτοβουλία και θεωρώ πως είναι ξεχωριστό να μιλούν οι μαθητές μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κοινοβουλευτική Συνέλευση της οποίας έχω την τιμή να είμαι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Γενική Γραμματέας, είναι εκείνη που προώθησε τη σύμβαση για την ισότητα και για την προστασία και πρόληψη ενάντια στη βία των γυναικών, όπως επίσης την σύμβαση για την προστασία των παιδιών για την σεξουαλική παρενόχληση», δήλωσε.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) είναι ο κοινοβουλευτικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού 46 Εθνών αφιερωμένου στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η Συνέλευση αποτελείται από 306 μέλη που προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο σε εβδομαδιαίες συνόδους ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι, από τις 22 Ιανουαρίου 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γενική Γραμματέας, με πενταετή θητεία, η Δέσποινα Χατζηβασιλείου, από τον Μάρτιο του 2021. Είναι επικεφαλής μιας πολυεθνικής γραμματείας 80 ατόμων με έδρα το Στρασβούργο και η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση από τη δημιουργία της Συνέλευσης το 1949, καθώς και το πρώτο πρόσωπο ελληνικής εθνικότητας.
Είναι ένα από τα δύο θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις, με το οποίο διεξάγει συνεχή διάλογο. Ωστόσο, η Συνέλευση είναι αυτή που συνήθως θεωρείται ως ο «κινητήρας» του οργανισμού, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιέζοντας τα κράτη να διατηρήσουν δημοκρατικά πρότυπα, προτείνοντας νέες ιδέες και δημιουργώντας την ώθηση για μεταρρυθμίσεις.
Η Συνέλευση πραγματοποίησε την πρώτη της σύνοδο στο Στρασβούργο στις 10 Αυγούστου 1949, ενσαρκώνοντας εκείνη την εποχή τις ελπίδες πολλών Ευρωπαίων που, στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είδαν την ευρωπαϊκή ενότητα ως τον καλύτερο τρόπο για να αποτρέψουν την επιστροφή στην καταστροφή του πολέμου, ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την πρόληψη κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η φρίκη του Ολοκαυτώματος, και ένα δημοκρατικό ανάχωμα κατά της τυραννίας.
Μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων της Συνέλευσης είναι: Ο τερματισμός της θανατικής ποινής στην Ευρώπη απαιτώντας από τα νέα κράτη μέλη να σταματήσουν όλες τις εκτελέσεις, καθιστώντας τη δυνατή και παρέχοντας ένα σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκθέσεις υψηλού προφίλ που αποκαλύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να βοηθήσει τις πρώην σοβιετικές χώρες να ασπαστούν τη δημοκρατία μετά το 1989, εμπνέοντας και βοηθώντας στη διαμόρφωση πολλών προοδευτικών νέων εθνικών νόμων και βοηθώντας τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις συγκρούσεις ή να επιτύχουν συναίνεση σε διχαστικά πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. Υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή σημαία και τον Ύμνο της Ευρώπης, που υιοθετήθηκαν αργότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ