Πενήντα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών προσήλθαν το περασμένο Σάββατο, φορώντας τις μάσκες τους και πίσω απ’ αυτές το χαμόγελό τους και συνοδευόμενα από τους γονείς τους, εμβολιάστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο που δημιουργήθηκε δίπλα σε αυτό των ενηλίκων, στον χώρο του Πνευμονολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί για την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία στην Κρήτη θα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ, στο Βενιζέλειο καθώς και στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.
Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου της Pfizer που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων, με τις μελέτες να δείχνουν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, της ηλικιακής ομάδας 15-17 αρχικά, 12-14 στη συνέχεια και πλέον για την ομάδα παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.
Όσοι γονείς εισέρχονται στην πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού για την πρώτη δόση, κλείνουν αυτόματα και αυτό για τη δεύτερη δόση, τρεις εβδομάδες μετά.
Όπως δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του ΓΝΑΝ Αργυρώ Νικολαράκη, ήδη το ενδιαφέρον των γονέων της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με τα ραντεβού που έχουν προς ώρας δοθεί, να είναι όλα κλεισμένα.
Σημειώνεται πως η πρόσβαση στην πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο τα ραντεβού εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς ήταν «συνδεδεμένα» με τις διαθέσιμες εμβολιαστικές δόσεις. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων, που ήρθε την περασμένη Δευτέρα περιλάμβανε 60.000 εμβόλια και η επόμενη αναμένεται τον Ιανουάριο.
Η νέα παραλαβή εμβολίων από τον επόμενο μήνα ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει και πάλι την πλατφόρμα των ραντεβού, καθώς, όπως εξήγησε ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, «ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού».
Σύμφωνα με την κ. Νικολαράκη, η διαδικασία που ακολουθείται προβλέπει τα παιδιά να παραμένουν στο χώρο προληπτικά για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους και για μισή ώρα εκείνα που έχουν γνωστές αλλεργίες.
«Ασφαλές το εμβόλιο και τα παιδιά, καλό θα είναι να το κάνουν»
Απαντώντας, εξάλλου, σε απορίες αλλά και σε φόβους που εκφράζουν ακόμη γονείς σχετικά με την ασφάλεια των εν λόγω εμβολίων, η κ. Νικολαράκη λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παγκοσμίως παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες για τα παιδιά από το σκεύασμα, πέραν των αναμενομένων που προκαλούν και όλα τα άλλα εμβόλια. «Η κύρια παρενέργεια είναι βάρος στο χέρι που γίνεται η δόση και ήπιες όπως ένας χαμηλός πυρετός, μια καταβολή, αυτά έχουν μέχρι τώρα παρατηρηθεί», εξηγεί.
Υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι τα παιδιά «είναι καλύτερο και προτιμότερο να κάνουν το εμβόλιο σε σχέση με το να μην το κάνουν και για την δική τους προστασία, αλλά και για να μπει ένα “φρένο” στην πανδημία και στις μεταλλάξεις», επισημαίνοντας και την σύσταση που έχει κάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία ώστε να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Για όσους γονείς διατηρούν αμφιβολίες, συστήνει να συνεννοηθούν προηγουμένως με τους παιδιάτρους τους.
Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής του ΓΝΑΝ στέκεται και στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που αποτελεί σπάνια μεν, αλλά σημαντική επιπλοκή της νόσου για τα παιδιά. Όπως λέει μάλιστα προ δύο περίπου μηνών 14χρονο παιδί από την περιοχή χρειάστηκε να νοσηλευτεί διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μεγάλο διάστημα με το εν λόγω σύνδρομο.
Προσθέτει δε πως ανησυχητικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι πολλά παιδιά μπορεί να νοσήσουν χωρίς να έχουν συμπτώματα και χωρίς ουσιαστικά να το καταλάβουν ούτε τα ίδια ούτε οι γονείς τους, κάτι που δυνητικά μπορεί να τα οδηγήσει σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση και σοβαρές παρενέργειες από τον κορονοϊό, όπως η προαναφερθείσα του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ