Λεηλατημένο, χωρίς μόνιμη διοίκηση, με χρέη και το μέλλον του να διαγράφεται αβέβαιο το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι βρίσκεται μπλεγμένο στα “δίχτυα” της γραφειοκρατίας για περισσότερο από μία δεκαετία.
H εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτική καθώς οι βανδαλισμοί που έχει υποστεί το έχουν καταστήσει από “κόσμημα” ρημάδι. Ωστόσο, ακόμα πιο εξοργιστικός είναι ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος που εμποδίζει παρά τις προσπάθειες να βρεθεί το νήμα για να καταστεί ξανά ο χώρος λειτουργικός.
ΑΠΟ ΚΟΣΜΗΜΑ – ΕΡΕΙΠΙΟ
Πριν από περίπου 20 χρόνια όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός “Μουσείου Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης” στο Κολυμπάρι τίποτε δεν προμήνυε τη σημερινή κατάληξη.
Οι εργασίες για την κατασκευή του κτηρίου είχαν ολοκληρωθεί το 2001 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Pesca του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ νωρίτερα είχε συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΑΛΜΑ που ανέλαβε την ανέγερση και τη διαχείριση του Μουσείου. Σε αυτή συμμετείχαν με ποσοστό 28% ο Δήμος Κολυμπαρίου, με περίπου 30% οι Ένωση Κολυμπαρίου, ΟΑΔΥΚ, Νομαρχία Χανίων και ΤΕΔΚ κι ένα 40% εκατοντάδες μικρομέτοχοι – κάτοικοι της περιοχής. Το μουσείο άνοιξε τελικά τις πύλες για το κοινό το 2005. Ωστόσο, από το 2007 η ΑΛΜΑ Α.Ε. περιέπεσε σε αδράνεια και σταμάτησε να συντάσσει ισολογισμούς.
ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Το 2011 ο Καλλικρατικός Δήμος Πλατανιά, ως κάτοχος -πλέον- του 28% των μετοχών που κληρονόμησε από τον Δήμο Κολυμπαρίου, ξεκίνησε τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ΑΛΜΑ. Ως ένας από τους μετόχους και έχοντας έννομο συμφέρον, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η οποία όρισε προσωρινή διοίκηση.
Μια διοίκηση, ωστόσο, που όπως και οι επόμενες 6 προσωρινές διοικήσεις που ορίστηκαν μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να βρει κάποια λύση. Παρόλα αυτά, η τελευταία διοίκηση στην οποία συμμετέχουν λογιστές και αιρετοί πέτυχε κάτι σημαντικό: να υπολογίσει τα χρέη της ΑΛΜΑ Α.Ε. τα οποία -μέχρι στιγμής- προσδιορίζονται σε περίπου 9.000 ευρώ προς τη ΔΟΥ και 3.000 ευρώ προς το ΙΚΑ. Αλλες παλιές οφειλές προς τρίτους φαίνεται να μην υφίστανται. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν κάποια ακόμα πρόστιμα τα οποία θα προσδιοριστούν αφού συνταχθούν οι ισολογισμοί για το διάστημα που είναι αδρανής η ΑΛΜΑ.
“ΑΚΕΦΑΛΗ” ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Το διοικητικό κενό της ΑΛΜΑ διαιωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια κυρίως για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, το καταστατικό ορίζει ότι η διοίκηση της ΑΛΜΑ πρέπει να είναι ειδικής σύνθεσης (να εκπροσωπούνται δηλαδή οι μέτοχοι-φορείς) κάτι που καθίσταται αδύνατο, δεδομένου ότι η Ενωση Κολυμπαρίου δεν υπάρχει πια. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό εμπόδιο για τη ανάδειξη νέας διοίκησης είναι ότι κανένα φυσικό πρόσωπο δεν θέλει να αναλάβει την προεδρία ή διευθύνων σύμβουλος σε μια εταιρεία που παρουσιάζει χρέη και τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεσμεύουν το προσωπικό ΑΦΜ των υπευθύνων μιας Α.Ε.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ
Στο μεταξύ ο Δήμος Πλατανιά ζήτησε παραχωρητήρια των μετοχών από τους ΟΑΚ, Π.Ε. Χανίων, Εκκαθαριστή Ενωσης και ΠΕΔ ώστε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΛΜΑ. Για να νομιμοποιηθεί όμως μια τέτοια εξέλιξη χρειάζεται να υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο (που δεν υπάρχει) για να καταθέσει τα παραχωρητήρια και παράλληλα να λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Διέξοδο από αυτόν τον φαύλο κύκλο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει η εναρμόνιση του καταστατικού της ΑΛΜΑ με τον τελευταίο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, ώστε να υπάρξει τροποποίηση του καταστατικού και κρίσιμων άρθρων που αφορούν τη σύνθεση της Διοίκησης. Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση να προωθηθούν από την προσωρινή διοίκηση της εταιρείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση για τη συγκρότηση νέου Δ.Σ. με απώτερο στόχο η παραχώρηση των μετοχών να νομιμοποιηθεί και ο Δήμος Πλατανιά να αποκτήσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να αλλάξει τη μοίρα του εγκαταλελειμμένου και βανδαλισμένου σήμερα μουσείου.