Όλα τα θέματα που πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος, επιβεβαίωσε όσα είχε γράψει το Cretalive, από το περασμένο Σάββατο κι ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τα θέματα που έχει σκοπό να θέσει στην Υπουργό Πολιτισμού κατά την επίσκεψη της στο Ηράκλειο αύριο Τετάρτη 6, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Ειδικά τα θέματα προσδιορίζονται ως εξής:
Ζήτημα ανανέωσης/επανασύνταξης μίας προγραμματικής σύμβασης για τη χρήση των Ενετικών Τειχών. «Ο οδικός μας χάρτης θα πρέπει να μας οδηγεί, μέσω της προγραμματικής σύμβασης η οποία θα πρέπει να καλύπτει σύνολο του Μνημειακού περιβόλου (δηλαδή και το χερσαίο και το θαλάσσιο τείχος καθώς και τα μνημεία που το συναπαρτίζουν όπως τα Νεώρια) σε σύμβαση παραχώρησης χρήσης των Τειχών», δήλωσε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει υπογράψει στο παρελθόν δύο συμβάσεις για τα Τείχη. Η τελευταία σύμβαση έληξε το 2014 (στο τέλος της θητείας του Γιάννη Κουράκη) κι έκτοτε υπογράφονται σημειακές συμβάσεις για επιμέρους έργα στα Τείχη. “Επιδιώκουμε οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε προγραμματική σύμβαση για το σύνολο των Ενετικών Τειχών η οποία θα καταλήξει σε σύμβαση παραχώρησης χρήσης των Τειχών”, εξήγησε ο Δήμαρχος.
Το δεύτερο εξίσου, αν όχι σημαντικότερο θέμα που έχει στην ατζέντα του ο Δήμαρχος για να θέσει στη Λίνα Μενδώνη, είναι αυτό της Κνωσού. Τίθεται, λοιπόν σε ειδικό πλαίσιο της ολοκληρωμένης χωρικής επέμβασης για τα Μινωικά Ανάκτορα (που είναι το σύνολο των Ανακτόρων με προεξάρχουσα την Κνωσό) που θα οδηγήσει και στην εγγραφή στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Αυτό είναι μία επιδίωξη του Υπουργείου. Υπάρχει ήδη μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων (διότι προβλέπεται μία πεζοπορική σύνδεση της Κνωσού και των Αρχανών» σημείωσε ο ίδιος.
Επίσης, έθεσε συνολικά τα θέματα που αφορούν στην Παλιά Πόλη και τη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία «ώστε ζητήματα τα οποία μπορεί να εκκρεμούν εδώ και χρόνια ή για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις που -κατά την δική μας άποψη- δυσχεραίνουν το δημοτικό έργο, να αρθούν» εξήγησε ο Αλέξης Καλοκαιρινός και ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας για την οποία, όπως είπε, υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως το οποίο μάλιστα εντάσσεται και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.
«Θα τεθούν και άλλα επιμέρους θέματα αλλά αξιολογούμε και τον βαθμό ωριμότητας από την δική μας την πλευρά έτσι ώστε αυτά που θα πούμε να είναι στοιχειοθετημένα. Δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να βάλουμε όλα μας τα θέματα στο τραπέζι (τα οποία είναι πάρα πολλά) αλλά είναι προτιμότερο να τα βάλουμε αξιολογημένα εκεί όπου η τεκμηρίωση μας είναι πειστική και όπου είμαστε και εμείς σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» κατέληξε.
Μετά από ερώτηση του πρώην αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά, αναφορικά με τις αθλητικές χρήσεις πάνω στα Τείχη ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε ότι όντως πρόκειται για «ακανθώδες θέμα».
Η κοινή βάση με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι για τη χρήση της Τάφρου, στα Τείχη περιορίζεται η χρήση μόνο στο αναψυκτήριο. Για τη χρήση της Τάφρου υπάρχει συμφωνία με την μετακίνηση των γηπέδων. Υπάρχουν ωστόσο ειδικότερα προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολα επιλύσιμα κι έχουν να κάνουν με την πρόσβαση, τη στατική ενίσχυση, τη πρόσβαση και την όχληση που πρόκειται να προκαλέσουν, εξήγησε ο κ. Καλοκαιρινός.