Στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «… ενόψει της κατασκευής του νέου αερολιμένα στο Καστέλι είναι σημαντικό να μην καταρρεύσει το «Ν. Καζαντζάκης» όπου δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία ουσιαστική αναβάθμιση καθιστώντας το κορεσμένο και ποιοτικά προβληματικό. Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο από πλευράς επισκεπτών και πτήσεων σε ετήσια βάση. Ωστόσο, παρά την ιδιαίτερη σημασία του για την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, έχει πολλές ελλείψεις σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του αεροδρομίου. Η τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις στο «Ν. Καζαντζάκης» για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν ορισμένα μέτρα με άμεση δυνατότητα εφαρμογής. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
Άμεση αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού διαχείρισης εισιτηρίων, έκδοσης καρτών επιβίβασης και διαχείρισης αποσκευών. Το υπάρχον σύστημα έχει υπερβεί κατά πολύ τόσο τα έτη λειτουργίας όσο και τον ανώτατο αριθμό εκτυπώσεων που έχει ορίσει ο κατασκευαστής, με αποτέλεσμα να χρήζει επισκευής σε τακτά διαστήματα και να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες οι οποίοι επιβαρύνονται με περισσότερο χρόνο αναμονής και με μεγαλύτερες ουρές. Μάλιστα, το συχνό κόστος επισκευής είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος αντικατάστασής του.
Γενική απαίτηση για όλα τα αεροδρόμια είναι η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου αποσκευών (BHS) στην ροή των ιμάντων αποσκευών, κατά πάσα πιθανότητα, στην περίπτωση του Ηρακλείου, στο υπόγειο. Σήμερα υπάρχουν μηχανήματα στο χώρο αναχώρησης που πάει ο επιβάτης να περάσει την βαλίτσα του μετά το check in που έχει κάνει στην αεροπορική εταιρία, ωστόσο η τοποθέτηση-προσωρινή αυτή λύση θα σταματήσει την υποχρέωση διπλού ελέγχου από την αεροπορική εταιρεία και την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, θα απαλείψει την ταλαιπωρία του επιβάτη, θα απελευθερώσει χώρο στις αναχωρήσεις όπου υπάρχουν τώρα διπλές ουρές και θα ελαττώσει τον απαιτούμενο χρόνο εξυπηρέτησης του.
Το αεροδρόμιο παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στους εξωτερικούς χώρους επιβίβασης, αποβίβασης επιβατών, λεωφορείων κλπ. Επιπλέον, ο δρόμος από την Αλικαρνασσό προς το αεροδρόμιο και αντιστρόφως περνά πολύ κοντά στα κτίρια και περιορίζει τις δυνατότητες διαμόρφωσης. Εντάσσοντας το εμβαδόν του δρόμου στον πρόβολο του αεροδρομίου -καθώς υπάρχει παράλληλα και η κύρια πρόσβαση από την εθνική οδό- ενοποιούνται δυνητικά μεγαλύτεροι χώροι και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη η διαδικασία επιβίβασης / αποβίβασης.
Δεδομένου ότι έχει διαφοροποιηθεί η δομή της κίνησης εντός και εκτός Ε.Ε. χρήζει άμεσης ανάγκης η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε και την προηγούμενη χρονιά και υπάρχει ανάγκη για 15-20 άτομα περισσότερα από όσα ήταν στην υπηρεσία πέρυσι.
Επιπλέον, δεδομένης της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται ιδίως κατά την τουριστική περίοδο είναι σημαντικό να προωθηθούν άμεσα παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την λειτουργία, θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του αεροδρομίου, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου.
Επίσης, οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά έξι (6) με επέκταση του χώρου προς την 126 Σ.Μ.. Σήμερα υπάρχουν 23 θέσεις για αεροπλάνα (με πολύ πιεσμένο χώρο και αυτές). Υπάρχει χώρος που χρησιμοποιείται σπάνια από την Πολεμική Αεροπορία και, κατά κύριο λόγο, είναι θέμα διευθέτησης μεταξύ Π.Α. και Υ.Π.Α.. Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα οι θέσεις να φτάσουν τις 30 για να υπάρξει η ελάχιστη χωρητικότητα. Η επέκταση θα συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών κίνησης του αεροσταθμού για τα επόμενα 6-7 χρόνια μέχρι την πιθανή έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου Καστελίου. Οπωσδήποτε χρειάζεται ένα κτίριο μόνιμης ή έστω πρόχειρης κατασκευής εμβαδού τουλάχιστον 10,000Μ2 και προς το σκοπό τούτο μπορεί να αξιοποιηθεί χώρος της 126 Σ.Μ.».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης ούτως ώστε το δεύτερο μεγαλύτερο, σε κίνηση, αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Ηρακλείου, να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση πραγματοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων; 2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση παραχώρηση τμήματος της 126 Σ.Μ. και της Σ.Ε.Α.Π. στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» προκειμένου να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου; 3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την άρτια λειτουργία του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών;».