Μία εξαιρετική εκδήλωση για το έργο και την απήχηση του κορυφαίου Κρητικού και Οικουμενικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου. Στην εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, για τις δημιουργίες, την απήχηση, και την υποδοχή του έργου του μίλησαν:
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Κοπιδάκης με θέμα: «Σεφέρης-Θεοτοκόπουλος, Τολέδο και “Στέρνα”».
Ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Κώστας Μπουρναζάκης με θέμα: «Η υποδοχή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου τον 20ό αιώνα από Κρήτες δημιουργούς».
Η Ιστορικός της Τέχνης κ. Ιάνθη Ασημακοπούλου με θέμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ἐποίει: Η ταφή του κόμητος Οργκάθ και η αποδημία ενός αρχαίου μοτίβου».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η Τέχνη του έχει κατακτήσει μια κορυφαία και οριστική θέση στον παγκόσμιο Πολιτισμό.
Από τα χρόνια της καλλιτεχνικής του μαθητείας στην γενέτειρα πόλη, τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ο Θεοτοκόπουλος είχε επίγνωση ότι αποτελεί κληρονόμο μιας αρχαίας πνευματικής παράδοσης, που διατηρήθηκε ζωντανή και ακμαία μέσα στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, ανά τους αιώνες. Αυτήν καλλιέργησε αρχικώς, από κοινού με τους ορίζοντες που του έδιδε η παρουσία των Βενετών στην Κρήτη και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όταν το 1567, σε ηλικία 26 ετών, θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο για να ταξιδέψει στην Ιταλία, ο Θεοτοκόπουλος ήταν ήδη ώριμος ζωγράφος («μαΐστρος», σύμφωνα με τα αρχειακά ευρήματα).
Στην πορεία του προς την κατάκτηση της Τέχνης, θα γνωρίσει σε βάθος τα επιτεύγματα των δημιουργών της Αναγέννησης, και συνδυάζοντάς τα με την βυζαντινή παράδοση, θα επιτύχει τελικώς μια προσωπική σύνθεση μοναδικής σημασίας στην Τέχνη των τελευταίων αιώνων.
Η παραμονή του στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, και το απαράμιλλο καλλιτεχνικό έργο που θα συγκροτήσει στους τόπους αυτούς, ιδίως στο Τολέδο, όπου έζησε επί 37 έτη, έχουν για μας, πέραν της δίκαιης υπερηφάνειας, και μια συμβολική σημασία: ο Θεοτοκόπουλος είναι το παράδειγμα του Έλληνα με το ανήσυχο και ρηξικέλευθο πνεύμα, που αφοσιωμένος υπεύθυνα στην αποστολή του, αποκτά ξεχωριστή, επιφανή θέση ακόμη και σε διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο της πατρίδας του.
Η γενέτειρα πόλη του τίμησε τον Θεοτοκόπουλο με την μεγάλη έκθεση έργων του που πραγματοποιήθηκε το 1990. Και με πολλά μεταγενέστερα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα. Η οφειλή μας, εντούτοις, προς εκείνον παραμένει παντοτινή. Ο Δήμος Ηρακλείου το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει την Αδελφοποίηση με τον Δήμο Τολέδου, και θα συνεχίσει τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή, για την προβολή του μέγιστου δημιουργού που ανέδειξε αυτός ο τόπος. Ο Πολιτισμός αναμφίβολα αποτελεί την ταυτότητά μας. Και την ελπίδα για το παρόν και το μέλλον μας.»