Με την προσφυγική κρίση να έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και την χώρα μας να μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που είναι ξεκάθαρο πως έχει φύγει από τον έλεγχό της. Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συρρέουν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία εξελίσσεται σε μείζον εθνικό θέμα και απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή.
Στην προσπάθειά της να ελέγξει όπως μπορεί θα κύματα προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση δημιουργεί σε πολλές περιοχές της χώρας κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, με τους χώρους να αυξάνονται ώρα με την ώρα, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί αν τα σύνορα των βαλκανικών και των ευρωπαϊκών χωρών κλείσουν -και επίσημα- μετά τις 7 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ekriti.gr και του δημοσιογράφου Γ. Λαμπράκη, το θέμα της μεταφοράς και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών και στην Κρήτη, όχι μόνο έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, αλλά έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τοπικούς φορείς και παράγοντες της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα συζητείται ήδη στους διαδρόμους της Περιφέρειας Κρήτης, με τοπικούς παράγοντες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και το κατά πόσο θα μπορούσαν να εμπλέξουν το νησί μας, στο επίπεδο της διαχείρισης και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Μάλιστα, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ενδεχομένως σε επόμενη συνεδρίασή του το ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο της Κρήτης, που είναι το περιφερειακό συμβούλιο, να κληθεί να συζητήσει το θέμα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παγιώνεται η άποψη που θέλει την Κρήτη να εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο θέμα.
Άλλωστε, από στρατιωτικής άποψης η Κρήτη και σε αυτή την κρίση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της εξυπηρέτησης της ναυτικής αρμάδας του ΝΑΤΟ που από αύριο Παρασκευή θα ξεκινήσει και επίσημα να επιχειρεί στο Αιγαίο, με το πλοίο του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού “Βόννη” (FGS BONN Α-1413) που θα είναι και η ναυαρχίδα του στόλου, να βρίσκεται από τις προηγούμενες ημέρες στο ναύσταθμο της Σούδας μαζί με την Καναδική φρεγάτα HMCS Fredericton. Παράλληλα, ο ανεφοδιασμός των πλοίων της Συμμαχίας ενδεχομένως να εμπλέξει και το λιμάνι του Ηρακλείου αν αυτό απαιτηθεί από τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Παράλληλα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, το ζήτημα της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών απασχόλησε -ατύπως- την πρόσφατη επίσκεψη στην Κρήτη ανώτατου αξιωματούχου ξένης χώρας, ο οποίος στις συζητήσεις που είχε με τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, πήρε μάλιστα και συγκεκριμένη θέση…
Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από την πορεία των γεγονότων και τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που θα περάσουν τις επόμενες ώρες και ημέρες στη χώρα μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα που θα έχει η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και το κατά πόσο η εξαίρεση του Καστελόριζου από τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας θα αλλάξει το σκηνικό και την κατεύθυνση των προσφυγικών ροών…