Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης επιστρέφει 18-21 Μαΐου στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με 15 σημαντικούς Έλληνες και ξένoυς ποιητές από 12 χώρες. Κύριο στόχο έχει τηνπροώθηση του ελληνικού πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, ιδίως την φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μια πολύ σημαντική επέτειο για την πατρίδα μας.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, εκπροσωπώντας τις σημαντικότερες γλώσσες του πλανήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. Barack Obama ο Christopher Merrill, ο επί δεκαετίας Πρόεδρος των Ευρωπαίων Λογοτεχνών JochenKelter, η σπουδαιότερη εν ζωή ποιήτρια της χώρας μας Μαρία Λαϊνά, ο λαμπρός ποιητής και μελετητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο διακεκριμένος Λατινοαμερικανός José Luis Díaz Granados, ο τολμηρός και πρωτοπόρος Brane Mozetic, ο ταλαντούχος νέος Τούρκος Efe Duyan, η εναλλακτική ποιήτρια της Λετονίας Madara Gruntmane, ο εκ. των σημαντικότερων εκπροσώπων της γενιάς του ΄70 Αναστάσης Βιστωνίτης, η ανερχόμενη ποιήτρια της Ισπανίας Raquel Lanseros, ο βραβευμένος Ισραηλινός Amir Or, ο πολυσχιδής και δραστήριος Philip Meersman, ο πολυεθνικός και ταλαντούχος Andre Naffis-Sahely και ο μεγάλος Ιταλός ποιητής Paolo Ruffilli.
Το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση δράσης πολιτισμού HE.art και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία του Ηρακλείου (6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και 6ο Δημοτικό Ηρακλείου) και του Ρεθύμνου ( 5ο Δημοτικό Ρεθύμνου και 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου), εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με την υποστήριξη του Τμήματος Φιλολογίας, στο θέατρο «Αντίβαρο» του Ρεθύμνου, στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων με ένα αφιέρωμα στην ποιητική αξία της μαντινάδας, στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης με ανάδειξη της ποιητικής διάστασης των βυζαντινών ύμνων και περιηγήσεις στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Ελεύθερνας.
Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 6 μ.μ. στον κήπο του Μικρού Εργαστηρίου, Ηρακλή 90 με απαγγελίες ξένων και ντόπιων ποιητών, παρουσιάσεις, μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, αναγνώσεις από Κρήτες ποιητές, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και διαλέξεις από διακεκριμένους καλεσμένους.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες: www.cipfest.org
Όλες οι εκδηλώσεις και επισκέψεις είναι ανοιχτές στο κοινό με δωρεάν συμμετοχή.
Το πρόγραμμα
Τετάρτη 18 Μαΐου, Ηράκλειο
10:00 Έναρξη του φεστιβάλεπίσκεψη και ξενάγηση των ποιητών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) -Ανάγνωση ποιημάτων από τους καλεσμένους ποιητές.
18:00 Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με τη συμμετοχή ντόπιων ποιητών, κατοίκων, συλλόγων φιλαναγνωσίας, περιοδικών τέχνης και κατοίκων. Θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ομιλία της κ. Μάρας Παναγιωτάκη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Πέμπτη 19 Μαΐου, Ηράκλειο- Ρέθυμνο
10:00 Επίσκεψη των ποιητών σε σχολεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου – αναγνώσεις ποιημάτων από όλους τους καλεσμένους ποιητές, αλλά και από μαθητές που ασχολούνται με την ποίηση (έχουν προετοιμαστεί τα ποιήματα των μαθητών σε Αγγλική μετάφραση).
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τη γραφή τους, τις ερωτήσεις τους και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου πάνω σε θέματα λογοτεχνίας και βιβλίου. Διάλογος των μαθητών και των ποιητών.
18:00 Επίσκεψη των ποιητών και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας- Ανάγνωση ποιημάτων.
Παρασκευή 20 Μαΐου, Ρέθυμνο
10:00 Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ρεθύμνου- Παρουσίαση των ποιητών, αναγνώσεις ποιημάτων και η κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε 3 ενότητες ποίησης : α) Ποίηση και ανοιχτή κοινωνία των πολιτών, β) Ποίηση και παραστατικές τέχνες και γ) Ποίηση και δημιουργική γραφή με την συμμετοχή των καλεσμένων ποιητών, των Καθηγητών, των φοιτητών πολλών σχολών και μαθητών του Ρεθύμνου. Φυσικά όλη η εκδήλωση θα βασιστεί στον ανοιχτό διάλογο του κοινού με τους ποιητές.
18:30 Εκδήλωση με την ομάδα Θεάτρου «Αντίβαρο» του Ρεθύμνου- θα παρουσιαστεί μια θεατρική παράσταση, μια ταινία μικρού μήκους για την μαντινάδα, απαγγελίες από ξένους και Κρήτες ποιητές.
Θα παρουσιάσουμε τον διάλογο των ποιητών Αισχύλου και Ευριπίδη από τους Βατράχους του Αριστοφάνη με Αγγλικούς υπέρτιτλους σε διασκευή της Θεατρικής Ομάδας «Αντίβαρο» του Ρεθύμνου. Επίσης οι ποιητές θα παρουσιάσουν ειδικά για το φεστιβάλ poetryperformances, poetryslam και άλλες μορφές έκφρασης και δημιουργίας.
Σάββατο 21 Μαΐου, Ρέθυμνο
12:00 Επίσκεψη στη Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνου- ξενάγηση στα ιστορικά κειμήλια της μονής, μοναστηριακό γεύμα και ανάγνωση ποιημάτων από τους καλεσμένους ποιητές στον ιερό χώρο της μονής.
17:00 Επίσημη εκδήλωση στα Ανώγεια. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων (με την καθοριστική συμβολή του Λουδοβίκου των Ανωγείων) θα παρουσιάσουμε στον «Τόπο του Βοσκού» την ποίηση των καλεσμένων ποιητών και την ποίηση της μαντινάδας. Ντόπιοι μαντιναδολόγοι και μουσικοί θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία της Κρήτης, στην αξία της προφορικής παράδοσης και στην λεβεντιά των ανθρώπων. Θα υπάρξουν ομιλίες, απαγγελίες, αναγνώσεις, μουσική και ανοιχτός διάλογος μεταξύ τόσων διαφορετικών πολιτισμών.