Οι τυροκόμοι στηρίζουν πλήρως τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και οι δύο κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη συνέχιση της τυροκομίας στην Κρήτη.
Τη συγκεκριμένη επισήμανση / τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Ν. Χανίων, Σπύρος Μπαλαντίνος, υπενθυμίζοντας σήμερα, μία μέρα μετά το συλλαλητήριο κτηνοτρόφων αγροτών από όλη την Κρήτη, στο Ηράκλειο, τις θέσεις του συλλόγου των Τυροκόμων τις οποίες γνωστοποίησε ο ίδιος και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου, κατά την παρουσία τους στα Χανιά.
Ο κ. Μπαλαντίνος αναλύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της τυροκομίας, οι οποίες απορρέουν, όπως εξηγεί, από την έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, υπογράμμισε ότι απαιτείται η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, “… καθώς και η δέσμευση για τη χάραξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου στο Νησί”.
Στη συζήτηση μάλιστα με τον υπουργό στα Χανιά, αναδείχθηκαν βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της Κρητικής τυροκομίας, όπως : ” Η ελλειψη οργανωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του κλάδου και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. Αύξηση κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας των Κρητικών τυροκομικών προϊόντων.
Μείωση εγχώριων πωλήσεων και εξαγωγών αλλά και περιορισμένη παρουσία των κρητικών τυροκομικών προϊόντων στην διεθνή αγορά.
Απώλεια ταυτότητας και προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η Γραβιέρα Κρήτης, λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων χαμηλής ποιότητας και αμφιβόλου προέλευσης που φέρουν την ίδια ονομασία”.
Ο κ. Μπαλαντίνος αναφέρεται και στις συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου με κάποιες από τις κύριες, όπως τονίζει, προτάσεις του Συλλόγου να είναι:”Προστασία της Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ: Αυστηροποίηση των ελέγχων και διασφάλιση ότι η ονομασία “Γραβιέρα” θα χρησιμοποιείται μόνο για πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ που πληρούν τα κριτήρια ποιότητας και προέλευσης. Επιλογή ΠΟΠ προϊόντων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επισιτιστικής Βοήθειας: Τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών ώστε να προτιμώνται τοπικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων. Ανάπτυξη επισκέψιμων μονάδων: Τροποποίηση των όρων του προγράμματος Ενίσχυσης της Μεταποίησης που έχει εξαγγείλει το υπουργείο ώστε να εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τους επισκέψιμους χώρους τυροκομείων, ελαιουργείων και οινοποιείων, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων χώρων γευσιγνωσίας, πωλητηρίων και προσβάσιμων υποδομών που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του αγροτουρισμού και τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουριστικό τομέα. Ενίσχυση Κτηνοτροφίας: Στρατηγική στήριξη της παραγωγής γάλακτος, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της τυροκομίας στην Κρήτη”.
Επιπλέον σύμφωνα με τον πρόεδρό των Τυροκόμων στα Χανιά, υπάρχει η ανάγκη για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του κλάδου, την ενίσχυση της παραγωγικής αλυσίδας και τη στοχευμένη προώθηση των προϊόντων. “Το σχέδιο αυτό, βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση, οπότε ζητήθηκε να υποστηριχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίησή του και η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου”, αναφέρει ο κ. Μπαλαντίνος.