Στα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο νησί, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτισμού και των δράσεων της Κυβέρνησης με στόχο την διαφύλαξη και ανάδειξή του. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την έκθεση , είπε ότι είναι πρωτότυπη και καινοτόμα , αναδεικνύοντας την Κρήτη και το ρόλο της , πέρα από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού με την οποία είναι ταυτισμένη.
” Η Κρήτη στη συνείδηση όλων μας και σίγουρα και των επισκεπτών του μουσείου, είναι ταυτισμένη με το μεγαλείο του Μινωικού Πολιτισμού. Όμως στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων συντελέστηκαν πολύ σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές διεργασίες και πράγματι και εδώ η Κρήτη , βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των πολιτικών μετεξελίξεων, που οδήγησαν τελικά στο μεγαλείο της κλασικής Ελλάδος που οικοδομήθηκε πάνω στην έννοια της πόλις-κράτος” ανέφερε κατά την ομιλία του χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιπλέον, μίλησε και για τις πρώτες πόλεις με οργάνωση και νομοθεσία , όπως και ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ των πολιτών, που έχουν ως πρώτη αναφορά τους την Κρήτη, οι οποίες αναδεικνύονται στην συγκεκριμένη έκθεση.
” Αυτή η σταδιακή πορεία αυτοοργάνωσης των κοινωνιών, που οδήγησαν τελικά στο θαύμα της κλασικής Αθήνας και στη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μία εποχή όπου οι συζητήσεις γύρω από την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας γίνονται πιο έντονες” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι ” στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα πρώτα βήματα σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη διαδρομή, που οδήγησε στο θαύμα της κλασικής Ελλάδας”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου μετά και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , διευκρινίζοντας ότι “αυτό ακριβώς έχουν υιοθετήσει τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσο μάλλον όταν το μουσείο του Ηρακλείου, αλλά και τα υπόλοιπα 4 που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς ” .
Μάλιστα πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τη δουλειά, την εξωστρέφεια και τη διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων, καταλήγοντας ότι “τα μουσεία πρέπει να είναι χωνευτήρια εξελίξεων και συνδέσεων με τις απαιτήσεις των σημερινών καιρών”.
Στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των μουσείων , όπως και τη νέα δυναμική τους, ενώ σχετικά με την έκθεση σημείωσε ότι μέσα από τα ευρήματα ζωντανεύει η πορεία των ανθρώπων, που συνθέτουν τις ιστορίες των πόλεων της Κρήτης .
“Έχουμε πλέον μία σταθερή και καταγεγραμμένη για πρώτη φορά νομοθεσία, με γραπτούς νόμους οι οποίοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν πλέον όλη την πολιτική και τη φιλοσοφία των πόλεων κρατών ” ανέφερε σε σχέση με την έκθεση και τα ευρήματα που εκτίθενται σε ότι αφορά την ιστορία της Κρήτης στην αρχαϊκή περίοδο, η Λίνα Μενδώνη, που ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιμελήτρια της έκθεσης, Στέλλα Χρυσουλάκη , τους συναδέλφους, όπως σημείωσε, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ‘ που συνέβαλαν στη δημιουργία της έκθεσης , αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά τον κ. Γρυσπολάκη.
“Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη γνώση και τη μνήμη” κατέληξε η κ. Μενδώνη.
Το παρών στα εγκαίνια έδωσε και υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη , η οποία ανέφερε ότι η έκθεση μέσα από τη συλλογή των 300 περίπου ευρημάτων , αναδεικνύει μία όχι τόσο γνωστή εποχή για την ιστορία της Κρήτης .
” Η Κρήτη που δεν είναι απλά ένα νησί, είναι μία ήπειρος όπως μας λέει ο Όμηρος και βρίσκεται στο σταυροδρόμι , Βορρά – Νότου, Ανατολής και Δύσης με πολιτιστικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων και των αναζητήσεων” είπε η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε επιπλέον στη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό , σημειώνοντας πως η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα ” συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βιωματικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Κρήτης γενικότερα”.
Η έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» την οποία εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης και ξεναγήθηκε σε αυτήν , φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2025.
Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια εντυπωσιακή επιλογή περίπου τριακοσίων αρχαιολογικών ευρημάτων, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Μέσα από τα εκθέματα, «φωτίζεται» η συναρπαστική ιστορία της ίδρυσης και ανάπτυξης των πόλεων στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος – 5ος αιώνας π.Χ.) οι οποίες αναδείχθηκαν ως κέντρα πολιτισμού και δύναμης, περίπου 500 χρόνια μετά το τέλος του μινωικού κόσμου. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, καθώς φαίνεται ότι στην Κρήτη αναπτύχθηκαν πρώιμα οι πολιτειακές δομές και οι θεσμοί που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής ταυτότητας.
Ο τίτλος της έκθεσης, «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», αντλείται από την αναφορά της Κρήτης στην Ιλιάδα του Ομήρου ως «νησί των εκατό πόλεων», αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία και τη δυναμική των αρχαϊκών πόλεων, που διαμόρφωσαν την πορεία του νησιού στους ιστορικούς χρόνους.