Εκρηκτική είναι η φετινή αύξηση των κρουσμάτων του κοκκύτη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα περιστατικά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5.000% νούμερο που ανησυχεί τους ειδικούς.
Κρούσματα έχουμε και στην Κρήτη σε ενήλικες και παιδιά. Μάλιστα μωρά λίγων μηνών χρειάστηκαν νοσηλεία στην ΜΕΘ .
Το 32,3% των φετινών κρουσμάτων αφορούν βρέφη κάτω του 1 έτους, το 16% παιδιά και εφήβους 10-17 ετών και το 15,6% βρέφη έως 2 μηνών.
Πολλοί παράγοντες θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αυξανόμενη επίπτωση της νόσου ανάμεσα στους οποίους η φθίνουσα με το χρόνο ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο με επακόλουθο άτυπες κλινικές εκδηλώσεις, η κυκλική εμφάνιση επιδημιών ανά 3-4 χρόνια
Ενώ ο κοκκύτης συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι πάσχοντες μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο σε νεογέννητα και μικρά βρέφη του περιβάλλοντός τους,πράγμα πολύ επικίνδυνο ακόμη και για την ζωή τους.
Αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ξεκινά από τον 2ο μήνα ζωής και συνεχίζεται με επαναληπτικές και αναμνηστικές δόσεις στην βρεφική, παιδική, εφηβική και ενήλικο ζωή σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας.
Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των νεογνών και
εξασφαλίζει ότι το βρέφος έχει άμεση ανοσία από τη γέννησή του.
«Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις, το ποσοστό των εγκύων που εμβολιάζεται παραμένει ανησυχητικά χαμηλό στη χώρα μας», επισημαίνουν οι γιατροί.
Πηγη: ekriti.gr