Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον κορμό του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος όπως τόνισε, βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
α) στροφή στην παραγωγή,
β) στήριξη της καινοτομικής δραστηριότητας και
γ) προσανατολισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα αποτελέσει το πλέον χρήσιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες, καθώς απλοποιούνται οι μέχρι πρότινος γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ διακόσιοι εξωτερικοί συνεργάτες θα προσληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Ρεθύμνης και Χανίων, των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ρεθύμνης και Χανίων, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, εκπρόσωποι άλλων φορέων του τουρισμού και της αγοράς γενικότερα.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους, ενώ σε γενικές γραμμές υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Ο κ. Σταθάκης αποδέχθηκε θετικά την πρόταση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για την εξάντληση κάθε δυνατότητας ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία των εξόδων μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικές Περιοχές, όπως το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου. Επίσης, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συμπλήρωση των Υποδομών του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου με την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης (μέση τάση) και την ολοκλήρωση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.
Ο υπουργός σε δηλώσεις σημείωσε: «Ο αναπτυξιακός νόμος ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και έχει δύο στόχους: πρώτον να ενισχυθεί κάθε παραγωγική δραστηριότητα αλλά κυρίως το αγροδιατροφικό δίκτυο και φυσικά ένα ευρύ φάσμα γύρω από την τεχνολογία και την καινοτομία. Αυτές είναι οι δύο στοχεύσεις του, μαζί και με την περιφερειακή διάσταση που είναι πολύ ισχυρή».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ικανοποιητικό σε γενικές γραμμές κρίνει το Επιμελητήριο Ρεθύμνου το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ωστόσο, διά του προέδρου του Γιώργου Γιακουμάκη, το ΕΒΕΡ κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις, κρίνοντας συγκεκριμένα σημεία, τα οποία μπορούν να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντας, όπως το γεγονός ότι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι παρουσίασαν σοβαρές «επιπλοκές» κυρίως σε επίπεδο πληρωμών, αλλά και το ότι δεν προβλέπεται η χρήση εγγυητικής επιστολής, ενώ τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να φτάσουν στο 50% για να πάρουν την πρώτη δόση οι επενδυτές.
Αναλυτικά, στο υπόμνημά του το ΕΒΕΡ αναφέρει:
«Καταρχήν είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου βάζει τέλος σε μια πολύμηνη για τον επιχειρηματικό κόσμο αναμονή, και θέτει επιτέλους το πλαίσιο υπό το οποίο θα κινηθούν στο μέλλον οι επενδυτικές κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, ως γενική εντύπωση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιλαμβάνει στόχευση στην ενίσχυση του κλάδου της τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών, της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας και την τόνωση της απασχόλησης. Επιπρόσθετα, θετικές είναι και οι πρόσφατες νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήχθησαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, συγκεκριμένα αυτή που αφορά στην ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων στο επενδυτικό σχέδιο, όπου καταργείται κάθε περιορισμός στην ίδια συμμετοχή του φορέα και το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους που πλέον μπορεί να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια ή εξωτερική χρηματοδότηση του φορέα, αλλά και στην νέα προθεσμία που δίδεται (έως τις 31 Μαρτίου 2017) σε όσα επενδυτικά σχέδια είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους προκειμένου να ολοκληρώσουν το 50% της επένδυσης ούτως ώστε να μην απενταχθούν.
Είναι ακόμη πολύ σημαντική η τροποποίηση που ορίζει στις 100.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ, για το ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως και το ελάχιστο κεφάλαιο για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), με το νέο ελάχιστο όριο επένδυσης τα 75.000 ευρώ.
Ενώ η κατηγοριοποίηση σε Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης με βάση τις επιδόσεις: εξωστρέφεια, καινοτομία, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, και η ενίσχυση κατά προτεραιότητα 2 κλάδων (ΤΠΕ – Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα)μας βρίσκει σύμφωνους, η προτεραιότητα με βάση τις Λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές (Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί περαιτέρω.
Ειδικότερα για την περιοχή μας, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διάταξη που αφορά στα «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια» για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ρεθύμνου και της ενίσχυσης των τοπικών διασυνδέσεων για την οποία και αναμένουμε διευκρινήσεις καθώς απαντά σε πολυετείς σχετικές μας προσπάθειες.
Επίσης, το κριτήριο της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης αξιολογείται θετικά ειδικά για τις περιπτώσεις των ΜμΕ που κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Όμως κύριε Υπουργέ, όπως καλά γνωρίζετε, οι κλάδοι εντάσεως εργασίας στην Κρήτη είναι πρωτίστως ο αγροτοδιατροφικός και ο τουριστικός – ξενοδοχειακός. Εδώ εντοπίζεται και η πρώτη μας ένσταση, όπου συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για τις κορεσμένες περιοχές στο νέο Νομοσχέδιο αντί να καταργηθεί όπως έχουμε κατά καιρούς προτείνει, παραμένει, εξαιρώντας τουριστικές περιοχές της Κρήτης από τη δυνατότητα ενίσχυσης, κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Ακόμη, παραμένει η εξαίρεση της ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε κατηγορία. Ενώ κατανοούμε το γενικότερο σκεπτικό της, θεωρούμε ότι ειδικά για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Προσφορότερη λύση θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και για τη ολοκλήρωση της χρηματοδότησης που αφορά στις επενδύσεις των προηγούμενων νόμων, μια και η προβλεπόμενη μεγάλη χρονική έκταση των επιχορηγήσεων είναι πιθανό να καταστήσει αρκετές από αυτές μη βιώσιμες. Λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις δυνατότητες που υφίστανται, θεωρούμε ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να συντμηθεί.
Ένα ακόμη πιθανό εμπόδιο σχετικό με τα ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια είναι και η μη πρόβλεψη συμμετοχής σε καθετοποιημένα σχήματα παραγωγής και διακίνησης και συνεργατικών σχηματισμών, για τις επιχειρήσεις εξαιρούμενων κλάδων ενίσχυσης, όπως σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την εστίαση.Ειδικά δε σε σχήματα στον αγροτοδιατροφικό και τουριστικό κλάδο που αποτελούν τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης για το νησί μας. Συναφές εμπόδιο αποτελεί και ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 8 επιχειρήσεων για τη δημιουργία συνεργατικού σχηματισμού δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης, αριθμός που θεωρούμε ότι μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ.
Η δυνατότητα στο παρόν καθεστώς στα επενδυτικά σχέδια μείζονος μεγέθους να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, προτείνουμε να έχει εφαρμογή για επενδύσεις άνω των δύο εκατομμυρίων Ευρώ ή και μικρότερων, ανάλογα με τις δυνατότητες της συγκεκριμένης διεύθυνσης.
Τέλος, θεωρούμε μη σκόπιμη την απουσία πρόβλεψης των κινήτρων που ίσχυαν στους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους και συγκεκριμένα των εξής: η επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, οι αυξημένες αποσβέσεις οι προκαταβολές και οι εγγυητικές επιστολές για την λήψη τους. Επ αυτών έχουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι γνωστό πως στις παρούσες συνθήκες, το κόστος του τραπεζικού δανεισμού είναι δυσβάσταχτο και η επιδότηση του επιτοκίου πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία ως σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών, κάτι που ισχύει επίσης και για τις αυξημένες αποσβέσεις. Σε ό,τι αφορά στην μη δυνατότητα χρήσης εγγυητικής επιστολής, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη δυνατότητας λήψης μίας μόνο ενδιάμεσης δόσης μετά την υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου, είναι σίγουρο ότι αυτή θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Προτείνουμε να προβλεφθεί ως δυνατότητα η λήψη εγγυητικής επιστολής ύψους έως 40% της δημόσιας επιχορήγησης έναντι ισόποσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.
Είναι επίσης σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα απάλειψης της διάταξης που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που θα αιτηθούν την ένταξή τους στον Νόμο να τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείει μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων από την υποβολή προτάσεων, δεδομένο που άλλωστε δεν ισχύσει για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την προηγούμενη εμπειρία μας, ο πλέον ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχή εφαρμογή ενός Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί το γεγονός ότι απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός από διατάγματα, κανονιστικές πράξεις και υπουργικές αποφάσεις. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί χρονικά, σε συνδυασμό με την άμεση εξειδίκευση των σχετικών ΚΥΑ για την αποτελεσματική οργάνωση των σχεδίων και των χρονοδιαγραμμάτων των επενδυτών και την διατήρηση του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕΡ
Τις προτάσεις της κατέθεσε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ρεθύμνου, που σε υπόμνημα της αναφέρει:
«Η Ομοσπονδία Επαγγ. Βιοτεχ. Εμπόρων Ρεθύμνης θεωρεί ότι ο προτεινόμενος αναπτυξιακός νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση και είναι καλοδεχούμενος.
Πέραν αυτού θα επισημάνουμε κάποιες παρατηρήσεις που ίσως βοηθήσουν σε ένα ορθολογικότερο σχέδιο.
1. Στο σημερινό δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και του τόπου μας, ο νέος Αν. Νόμος εντάσσει τις επενδύσεις στην Κρήτη στη δεύτερη ταχύτητα, όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής επιχορήγησης.
2. Επιπλέον, ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης, θα πρέπει να αξιολογηθούν με θετικό πρόσημο και να επιτραπεί η υπαγωγή τους ορίζοντας το ποσοστό ελάχιστης απαιτουμένης επένδυσης στα 50.000 ευρώ.
3. Απάλειψη της διάταξης που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που θα αιτηθούν την ένταξή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο να τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (άρθρο 21, παρ. 1). Αυτή η υποχρέωση αποκλείει μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων και τις απομακρύνει από την αναζήτηση βιώσιμων νέων παραγωγικών σχεδιασμών.
4. Σταθερότητα φορολογικού πλαισίου για όσο διάστημα ισχύει ο Αναπτυξιακός νόμος για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.
5. Ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 8 επιχειρήσεων για τη δημιουργία συνεργατικού σχηματισμού, δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης είναι μεγάλος και αποτρέπει πολλά συνεργατικά σχήματα.
6. Τέλος θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα ο χρόνος αναμονής και η διαφάνεια των αξιολογήσεων».
www.goodnet.gr