Ο κ. Βλαστός παρουσίασε την πρότασή του για την πόλη και τους οικισμούς, σημειώνοντας πως «ο δήμος Ρεθύμνου είναι ένας ιδιαίτερα προικισμένος δήμος από πλευράς φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Στον δήμο υπάρχουν μνημεία σχεδόν από όλες τις ιστορικές περιόδους της ανθρωπότητας και από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει εκτεταμένη παραλιακή ζώνη, η οποία κατακλύζεται κατά τους θερινούς μήνες από λουόμενους, και έντονο ανάγλυφο στο νότο που προσφέρει μοναδικά τοπία. Αποτελεί επιθυμητό τόπο διακοπών και δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το αυτοκίνητο δεν είναι κατάλληλο μέσο για τη μετακίνηση σε έναν τόπο που προσφέρει συνεχώς πλούσιες εικόνες, αντιληπτές κυρίως με περπάτημα και ποδήλατο. Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να αναζωογονήσει τους ορεινούς οικισμούς στο νότο του δήμου που δεν έχουν ακόμα επωφεληθεί από την τουριστική ανάπτυξη και παρουσιάζουν πληθυσμιακή στασιμότητα.
Οι κάτοικοι του δήμου Ρεθύμνου ζουν σε οικισμούς που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό πυρήνα τους και περιβάλλονται από το όμορφο τοπίο της περιοχής. Σήμερα όσοι μένουν στους δορυφορικούς του Ρεθύμνου οικισμούς μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους, καθώς το οδικό δίκτυο έχει έντονη κυκλοφορία και δεν προσφέρει ασφάλεια για μεγάλου μήκους μετακινήσεις με το ποδήλατο. Μόνο οι κάτοικοι των κεντρικών γειτονιών έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να περπατήσουν ή να ποδηλατήσουν μέχρι το κέντρο της πόλης.
Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να δοθούν οι κατευθύνσεις και να προταθούν οι υποδομές εκείνες που θα κάνουν τη χρήση του αυτοκινήτου για αρκετές μετακινήσεις στο εσωτερικό του δήμου περιττή.
Πρώτο βήμα για τον δήμο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να συζητήσει την προοπτική αυτή με όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες της πόλης. Όλες οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης προβάλλουν τη δυνατότητα που προσφέρουν στον επισκέπτη να μετακινείται χωρίς το αυτοκίνητό του με ένα αξιόπιστο και πλήρες δίκτυο εναλλακτικών μετακινήσεων. Με ελκυστικά πακέτα ο επισκέπτης αγοράζει τη δυνατότητα να κινείται με το σύστημα αυτό, καθώς συχνά το κόστος χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας συμπεριλαμβάνεται στο οικονομικό πακέτο των διακοπών του. Πολλοί τουρίστες με οικολογική συνείδηση διαλέγουν μία περιοχή για να περάσουν τις διακοπές τους με κριτήριο πόσο φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους μετακίνησης προσφέρει.
Στον διεθνή αυτό ανταγωνισμό ελάχιστες ελληνικές πόλεις έχουν να επιδείξουν κάτι αξιόλογο προσελκύοντας τους επισκέπτες. Είναι μία ευκαιρία για το Ρέθυμνο να αναδειχθεί ως μία πόλη που έχει μοναδικό περιβάλλον, πλούσια ιστορία και σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό που σέβεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».
ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ
Στη μελέτη του ο κ. Βλαστός, κάνοντας μία περίληψη των προτάσεών του, αναφέρει:
«Αν το σύνολο της κοινωνίας δει αυτήν την προοπτική ως μία ευκαιρία για την πόλη θα μπορεί να συναινέσει σε γενναίες αποφάσεις, ακόμα και στη διακοπή της κυκλοφορίας με ΙΧ στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει να αναζητηθούν από κοινού οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε μία διαφορετική πόλη. Στην Ευρώπη τα συστήματα εναλλακτικών μετακινήσεων χρηματοδοτούνται:
1. από την τιμολόγηση της χρήσης του αυτοκινήτου (αστικά διόδια για την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, τέλη στάθμευσης στο κέντρο και σε οργανωμένους χώρους περιμετρικά του κέντρου)
2. από τη διάθεση καρτών απεριόριστης χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας που συχνά συνδυάζονται με άλλες προσφορές για να είναι ελκυστικές σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης
3. από ξενοδοχειακά – δημοτικά τέλη που χρεώνονται ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων με αντάλλαγμα στους ξενοδόχους και επισκέπτες πολύ φθηνές, αξιόπιστες και ποιοτικές μετακινήσεις για τους επισκέπτες της πόλης.
Εναλλακτικά θα μπορούσαν όλοι οι δημότες να χρηματοδοτούν τη δημόσια συγκοινωνία και να τους προσφέρεται δωρεάν η χρήση της.
Απαιτείται να γίνει μία πολύ αναλυτική τεχνικοοικονομική μελέτη που θα λάβει υπόψη της όλους τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που η πόλη θα έχει αποφασίσει συλλογικά να θεσμοθετήσει και να λάβει υπόψη της ότι η διάσχιση του κέντρου της δε θα είναι εφικτή από το αυτοκίνητο. Με τα δεδομένα αυτά μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση ακόμα και για έργο σταθερής τροχιάς που θα δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη και σίγουρα θα φέρει το Ρέθυμνο στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών πόλεων που πέτυχαν ριζική στροφή στην κινητικότητά τους με όφελος κυρίως για τους επισκέπτες της πόλης και τους κατοίκους της.
Αποφασιστικής σημασίας για την οργάνωση του εναλλακτικού του ΙΧ συστήματος μετακίνησης στην πόλη δεν είναι τόσο η κατασκευή της υποδομής, την καταλληλότητα της οποίας θα καταδείξει η τεχνικοοικονομική μελέτη, όσο τα συνοδευτικά έργα που θα τροφοδοτήσουν την υποδομή με επιβάτες που θα προέρχονται από όλους τους οικισμούς του δήμου.
Προτείνεται:
1. η δημιουργία χώρων για τη στάθμευση του αυτοκινήτου ώστε να διευκολύνεται η μετεπιβίβαση στη δημόσια συγκοινωνία.
2. η πλήρης συνεργασία της δημιουργούμενης υποδομής με το ποδήλατο (δυνατότητα ασφαλούς στάθμευσης και ενοικίασης στους σταθμούς, δυνατότητα μεταφοράς στο όχημα)
3. η δημιουργία ευέλικτων συστημάτων που προσαρμόζονται στη ζήτηση και που θα συγκεντρώνουν επιβάτες από τους γύρω οικισμούς στην αφετηρία της δημόσιας συγκοινωνίας (συστήματα bus-taxi ή collective taxi, car pooling).
4. Η χρήση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα δίνει στον επιβάτη πληροφορίες για τα προγραμματισμένα δρομολόγια, για τις δυνατότητες συνδυασμένων μετακινήσεων, για το κόστος, συστήματος που θα στηρίζεται στη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης για πληροφορίες ως προς το χρόνο άφιξης ή ως προς σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς. Όσο αυξάνεται η ποσότητα και η ποιότητα της πληροφορίας προς τους επιβάτες δημόσιας συγκοινωνίας, τόσο πιο ελκυστική και δημοφιλής μπορεί να γίνει για κατοίκους και επισκέπτες».
ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ
Τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, με τις αναπλάσεις και τους ποδηλατόδρομους, έχουν δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους, αλλά και έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους επισκέπτες. Αυτό σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τη μελέτη του κ. Βλαστού, ενώ σημείωσε: «Θεωρώ ότι όλοι ξέρουν ότι είμαστε τυχεροί που έγιναν όσα έγιναν. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες πόλεις, πρωτεύουσες χωρών ή επιφανείς πόλεις, μας θεωρούν εταίρους στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σιγά σιγά ωριμάζουν τα πάντα και είμαι βέβαιος ότι η ζωή μάς διδάσκει πως πρέπει να πορευθούμε», τονίζοντας ότι το Ρέθυμνο ως «ευρωπαϊκός προορισμός» πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, δεν διαφώνησε με το νόημα και τη στόχευση της βιώσιμης κινητικότητας, ωστόσο τόνισε ότι όλα όσα προτείνονται, ουσιαστικά έπρεπε να έχουν γίνει αντίστροφα. Δηλαδή, είπε ότι «η στόχευση για τη βιώσιμη κινητικότητα είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες. Και είναι προφανές ότι αυτός ο στόχος συνάδει με τη χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο ή η δημόσια συγκοινωνία. Όμως, ουσιαστικά κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν ανάποδα: πρώτα δηλαδή να φτιάξεις περιφερειακά πάρκινγκ και να αναπτύξεις ουσιαστική δημόσια συγκοινωνία και μετά να στενέψεις τους δρόμους, να κάνεις μεγαλύτερα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους».
Η απάντηση του κ. Βλαστού σε αυτό, πάντως, ήταν ότι δεν είναι πάντα εύκολο γιατί οι χρηματοδοτήσεις είναι αυτές που συχνά καθορίζουν τα έργα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Μιχάλης Ανδρουλάκης τόνισε ότι η πρόταση Βλαστού τον βρίσκει στον μεγαλύτερο βαθμό σύμφωνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που πρέπει να γίνει στο Ρέθυμνο και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η δημιουργία του περιφερειακού δρόμου και φυσικά η ανάπτυξη καλύτερης αστικής συγκοινωνίας.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης δεν έκρυψε πως η έρευνα έχει ενδιαφέροντα στοιχεία με αφορμές για προβληματισμό, σημείωσε όμως πως όλα αυτά για να υλοποιηθούν απαιτούν κατά κύριο λόγο πολιτική βούληση και διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ένας ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφορών για τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μέσων μαζί με το συνολικότερο σχεδιασμό και του οικιστικού περιβάλλοντος και της οικονομίας» και σε ό,τι αφορά στην εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων τόνισε: «Προσφιλές είναι το ποδήλατο και κανείς δεν το βλέπει αρνητικά. Όμως αν είμαστε ρεαλιστές, το βάρος που δίνεται στην έρευνα, είναι δυσανάλογο με τα πραγματικά ποσοστά χρήσης του ποδηλάτου».
Πηγή: goodnet.gr