Παράλληλα αυτό που επεσήμανε η Τίνα Φραγκάκη από το σύλλογο είναι πως ο “Νοιάζομαι” έχει ξεπεράσει τα όρια της κόπωσης, έχει πλέον εξαντληθεί γιατί έχει μείνει και με πολύ λίγους εθελοντές και απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν έργο.
Μεταξύ των προτάσεων – διεκδικήσεων του συλλόγου περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός πάρκου- χώρου φιλοξενίας αδέσποτων, το ενδεχόμενο επιβολής ενός μικρού τέλους της τάξης των 30 λεπτών σε λογαριασμό της ΔΕΥΑΡ που θα διατίθεται για την περίθαλψη ζώων, η πλήρης οικονομική κάλυψη από τον δήμο των στειρώσεων στο δημοτικό κτηνιατρείο, η τοποθέτηση ειδικών κάδων διάθεσης πλαστικών σακουλών περισυλλογής περιττωμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, η αφαίρεση των παράνομων πινακίδων που αναφέρουν ότι απαγορεύονται τα ζώα, η επέμβαση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και η καθιέρωση ελέγχων κ.ά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παρέστησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Θεοδωράκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θοδωρής Νίνος και εκπρόσωπος της αστυνομίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Αστρινός και η κα Φραγκάκη αναφέρθηκαν στο ιστορικό του συλλόγου:
«Πρώην μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που μεμονωμένα περιέθαλπαν αδέσποτα ενωθήκαμε με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα ζώα και την ανάγκη να συμβάλουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας για την αρμονική συμβίωση με αδέσποτα και δεσποζόμενα, για την προστασία τους και πρωτίστως την πίεση προς τη δημοτική αρχή για τη συμμόρφωσή της σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4039/12 και αντίστοιχα ο 4235/2014 ως προς τη διαχείριση αδέσποτων ζώων.
Σύντομα, αντί να λειτουργούμε επικουρικά, βρεθήκαμε να εκτελούμε καθήκοντα που σύμφωνα με τον νόμο δεν αναλογούν σε εμάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες μάς καταγγέλλουν πως έχουν απευθυνθεί σε Δήμο και Αστυνομία προκειμένου να αναφέρουν περιστατικά εγκατάλειψης ή κακοποίησης ζώων και η απάντηση αμφότερων είναι «επικοινωνήστε με το Νοιάζομαι».
Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό εθελοντικό έργο το οποίο η τοπική κοινωνία αγκάλιασε. Ας απαριθμήσουμε λοιπόν και ας κρίνουν οι πολίτες τι έχουμε προσφέρει εμείς εθελοντικά και τι έχουν πράξει οι ιθύνονες.
1ον Διοργανώσαμε καμπάνιες ενημέρωσης για την περισυλλογή των περιττωμάτων των δεσποζώμενων ζώων και καθαρισμού της παραλίας.
2ον Διοργανώσαμε ημερίδα ενημέρωσης για τη σημασία της στείρωσης και τους κανόνες ευζωίας σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους.
3ον Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 20 επισκέψεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου.
4ον Έχουμε οργανώσει 15 ψυχαγωγικά events με στόχο την οικονομική ενίσχυση του σωματείου μας.
5ον Μετά από πρόσκληση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου και σε συνεργασία με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) κα Νατάσα Μπομπολάκη παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο που αφορά αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
6ον Κάθε Σάββατο στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη πραγματοποιούμε γιορτές υιοθεσίας
7ον Έχουμε προβεί σε καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και έχουμε καταφέρει με εισαγγελική απόφαση να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά και
8ον Μέσα σε τρία χρόνια βρήκαν σπίτι περίπου 350 πρώην αδέσποτα σκυλιά και γατιά τα οποία υιοθετήθηκαν νόμιμα με συμβόλαιο υιοθεσίας και τοποθέτηση microchip, όπως ορίζει ο νόμος και τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Θέλουμε βέβαια να τονίσουμε πως πολλά εξ αυτών υιοθετήθηκαν από τουρίστες που επισκέφτηκαν την πόλη μας και έγιναν μάρτυρες των ανύπαρκτων υποδομών περίθαλψης αδέσποτων και των συνθηκών που διαβιούν, γεγονός που δυσφημεί την πόλη μας και αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό.
Εμείς τρία χρόνια τώρα ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ και το δείχνουμε έμπρακτα τρία χρόνια τώρα με μοναδικούς οικονομικούς πόρους τις δωρεές συμπολιτών μας αλλά και τη συμπαράστασή τους καταφέραμε πάρα πολλά για τα οποία δεν μπορούμε παρά να δηλώνουμε περήφανοι αλλά και απογοητευμένοι. Απογοητευμένοι αλλά ταυτόχρονα και προπάντων αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος θεωρεί αυτονόητα τα όσα διεκδικεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά είναι:
«Από το Δήμο
1. Tην πλήρη οικονομική κάλυψη των στειρώσεων που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κτηνιατρείο στο Ζουρίδι, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους, καθώς αυτή τη στιγμή για τη στείρωση ενός αδέσποτου ζώου το σωματείο μας επιβαρύνεται με το κόστος τοποθέτησης microchip, αντιλυσικού εμβολίου και τεστ λεϊσμανίασης.
2. Τη δημιουργία προγράμματος για τη στείρωση δεσποζόμενων ζώων για πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως πολύ πετυχημένα πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων.
3. Τη δημιουργία ειδικού τέλους 0,30-0,50 στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ που θα διατίθενται για την περίθαλψη ζώων και τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων για την προώθηση της φιλοζωίας.
4. Πάρκο φιλοξενίας-παραχώρηση χώρου.
5. Την οργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (βλ. αστυνομία, λιμενικό) και την υποστήριξη του σωματείου μας τόσο σε σχολεία όσο και στην ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα σε χωριά της περιοχής στα οποία επικρατεί παντελής άγνοια για τις συνθήκες ευζωίας και παρατηρείται ανησυχητική αύξηση περιστατικών κακοποίηση.
6. Την άμεση αφαίρεση όλων των παράνομων πινακίδων που καταχρηστικά έχει τοποθετήσει η δημοτική αρχή σε διάφορα σημεία της πόλης και οι οποίες χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο αναφέρουν πως«απαγορεύονται τα ζώα». Ενδεικτικά αναφέρουμε την πινακίδα στην καινούρια παιδική χαρά εντός του Δημοτκού κήπου.
7. Την τοποθέτηση ειδικών κάδων διάθεσης πλαστικών σακουλών περισσυλογής των περιττωμάτων των ζώων σε κοινόχρηστους χώρους όπως έχουν πράξει άλλοι δήμοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Δήμο Κηφισιάς, τον δήμο Αμαρουσίου.
Από την Αστυνομία
Τη συνεργασία τους και την άμεση επέμβασή τους σε περιπτώσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων. Καθώς πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι, συμπολίτες μας, ακόμη και τουρίστες γινόμαστε μάρτυρες εγκαταλελειμμένων, σκελετωμένων, μονίμως δεμένων σκύλων σε πολλές περιοχές της πόλης μας αναρωτιόμαστε πως γίνεται αυτά να περνούν απαρατήρητα από τους αστυνομικούς ούτως ώστε να πράξουν τα δέοντα.
Την καθιέρωση ελέγχων ιδιαίτερα σε χωριά όπου, δυστυχώς, η κατάσταση είναι δραματική και ως εκ τούτου καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών από πολίτες οι οποίοι γίνονται μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης και οι ίδιοι διστάζουν να προβούν σε καταγγελία είτε φοβούμενοι για πράξεις αντεκδίκησης στα δικά τους ζώα ή σε αδέσποτα που φροντίζουν, είτε ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ακόμη όμως και όταν φτάσουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό, συχνά τους αγνοούν.
Από το Λιμενικό
Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τοποθέτηση microchip σε δεσποζόμενα ζώα και την εφαρμογή των ανάλογων προστίμων όπως με σαφήνεια ορίζει ο νόμος προκειμένου να αποφευχθούν οι εγκαταλείψεις ζώων».
Zητούν επίσης, όπως είπε ο κ. Αστρινός, μια πιο στενή συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας για να μπει η έννοια της φιλοζωίας μέσα στα σχολεία, γιατί «εκεί θα χτίσουμε τους αυριανούς υπεύθυνους ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες».
Ο Σύλλογος παραθέτει την πάντα επίκαιρη φράση του Μαχάντμα Γκάντι «Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα», με την ελπίδα ότι ο πολιτισμός του Ρεθύμνου, της πόλης των γραμμάτων και τεχνών, δεν περιορίζεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο κ. Θεοδωράκης παραδέχθηκε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον σύλλογο και λιγότερη από τον δήμο, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες που ο δήμος δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που απαιτούνται. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του νερού είπε πως πρόκειται για μια ιδέα που θεωρητικά είναι καλή, την έχουν προτείνει και άλλοι, αλλά «οι δημότες χρωστούν ήδη πέντε εκατομμύρια, επομένως είναι κάπως δύσκολο να προσθέσουμε και άλλα τέλη και δεν ξέρω αν είναι και νόμιμο». Είπε πάντως ότι θα το εξετάσει ο δήμος, δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε από το σύλλογο, έχει γίνει κάτι ανάλογο σε άλλους δήμους.
Για το θέμα του πάρκου και χώρου φιλοξενίας ζώων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως είναι ένα θέμα που επεξεργάζεται η Τεχνική Υπηρεσία τουλάχιστον για την παραχώρηση ενός οικοπέδου γι’ αυτό το σκοπό.
Χ.Β.
www.goodnet.gr