Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση προσλήψεων από την ερχόμενη σχολική χρονιά με την κατάργηση ειδικοτήτων, με την επιβολή προϋποθέσεων για την παρακολούθηση του ολοήμερου, την απαξίωση των τμημάτων ένταξης και την παράλληλη στήριξη, έχει προκαλέσει τη μεγάλη αντίδραση των εκπαιδευτικών.
«Παλεύουμε για μια εκπαιδευτική και κοινωνική ανάγκη των μαθητών μας, το ολοήμερο σχολείο. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου, για να γραφτεί κάποιο παιδί στο ολοήμερο ή θα πρέπει να δουλεύουν και οι δύο γονείς ή να είναι άνεργοι ή να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πώς γενικεύεται το ολοήμερο που λέει το υπουργείο, όταν θέτει προϋποθέσεις; Πώς είναι δυνατόν να αποκλείονται παιδιά από το ολοήμερο;», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πόπη Παγώνη.
Η ίδια σημειώνει το αυτονόητο, ότι σε μια εποχή εκρηκτικής ανεργίας και μαύρης εργασίας δεν είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα, δεδομένου ότι πλέον οι μισοί από αυτούς που εργάζονται ανασφάλιστοι ή ψάχνουν για δουλειά. Γι’ αυτό ο σύλλογος ζητά από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να παραλαμβάνουν όλες τις αιτήσεις των γονιών και κηδεμόνων που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, έτσι ώστε ο αριθμός των αιτήσεων πανελλαδικά να γίνει γνωστός στη ΔΟΕ, η οποία με τη σειρά της να αναδείξει ότι υπάρχει κοινωνική ανάγκη και να πιέσει ώστε να μπορούν οι γονείς ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν ή όχι να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο.
«Το ολοήμερο δεν είναι πάρκινγκ. Δεν είναι παιδοφυλακτήριο. Το παιδί μπορεί να διαβάσει για την επόμενη ημέρα, να παρακολουθήσει μια δραστηριότητα, ή μια ξένη γλώσσα. Δεν μπορούν όλοι οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα μαθήματα. Επίσης, γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους κάποιο τέτοιο εφόδιο, στο ολοήμερο τους δίνεται η δυνατότητα αυτή.
Όλα όμως γίνονται για να προσλάβουν λιγότερους δασκάλους. Για την εξοικονόμηση χρημάτων, με εντολή του ΔΝΤ», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία επίσης, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και αναστολή λειτουργίας περιφερειακών νηπιαγωγείων, αφού τίθεται ως ελάχιστο όριο μαθητών οι 14. «Νηπιαγωγεία στην περιφέρεια δεν θα λειτουργούν και θα πρέπει τα νήπια να μεταφέρονται. Με ποια ασφάλεια θα μεταφέρονται; Έτσι βέβαια θα αυξηθούν τα παιδιά στα πιο μεγάλα νηπιαγωγεία και θα φτάσουν τα 27 ή 28 σε μια τάξη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για το έργο του κάθε νηπιαγωγού να έχει τόσα παιδιά», υπογραμμίζει η κα Παγώνη.
Η πρόεδρος του συλλόγου είπε χαρακτηριστικά ότι με αυτές τις αλλαγές «οδηγούμαστε σε έξι χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, το οποίο είναι το βασικό κίνητρο των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Προβλέπεται περισσότερες των τριών απολύσεων για κάθε μεγάλο σχολείο και μία για κάθε μικρό.
Επίσης με τη μείωση των ειδικοτήτων θα αναγκαστούν δάσκαλοι να κάνουν γυμναστική ή εικαστικά ή πληροφορική. Έχει σταλεί εγκύκλιος ήδη για μαθήματα ειδικοτήτων να τα κάνει δάσκαλος. Ενισχυτική διδασκαλίας δεν θα υπάρχει, τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης δεν θα λειτουργούν, αφού με τροπολογία καταργείται σε πολλά σχολεία. Τα σχολεία οδηγούνται σε αποδιοργάνωση».
Μια κατάσταση δηλαδή που πάει τη χώρα μας δεκαετίες πίσω…
Στο ίδιο μήκος και η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, Δέσποινα Νικολάου, τονίζει ότι αν δεν γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών, πολλά σχολεία και κυρίως της υπαίθρου, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και θα πληγεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Υπογραμμίζει, δε, ότι πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός με τους αναπληρωτές και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.
ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΑ
Μα πιο πολύ απ’ όλα το διάλειμμα μου αρέσει… Κάπως έτσι θα λένε φέτος οι μαθητές των Γυμνασίων, αφού ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αποφάσισε να τους προσφέρει λίγη ώρα παραπάνω κάθε μέρα για διάλειμμα, προκειμένου να προλαβαίνουν να πάρουν μια ανάσα από την παρακολούθηση της διδασκαλίας.
Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, ο χρόνος του διαλείμματος είναι πάρα πολύ μικρός και πρέπει να μεγαλώσει «για να έχουμε μια ανθρώπινη λειτουργία του σχολείου».
«Ο χρόνος του διαλείμματος είναι πάρα πολύ μικρός και πρέπει να μεγαλώσει για να έχουμε μια ανθρώπινη λειτουργία του σχολείου», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας σκορπώντας χαμόγελα στους μαθητές του Γυμνασίου που θα έχουν πλέον περισσότερο χρόνο αποφόρτισης από τα μαθήματα.
Η αύξηση όμως της ώρας των διαλειμμάτων δεν είναι το μόνο καλό νέο για τα παιδιά των Γυμνασίων, αφού από τη νέα χρονιά θα έχουν και λιγότερες ώρες διδασκαλίας (από 35 θα γίνουν 32) κάθε εβδομάδα αλλά και λιγότερες εξετάσεις (στα δευτερεύοντα μαθήματα θα καταργηθούν).
Οι σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί, αλλά, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, από τη νέα χρονιά «κόβεται» μία ώρα την εβδομάδα από τα Αρχαία Ελληνικά (πιθανότατα στη Β’ και τη Γ’ τάξη). Στην Α’ τάξη η ώρα των Αρχαίων δίνεται στη Νεοελληνική Γλώσσα (που αυξάνεται κατά μία ώρα).
Το project Βιωματική Δράση «κόβεται» ως ξεχωριστό μάθημα. Επίσης μαθήματα ήσσονος σημασίας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου- όπως η Οικιακή Οικονομία, εναλλάσσονται και έτσι μειώνεται η τρίτη ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, πιλοτικά, σε έναν αριθμό σχολικών μονάδων από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17 η βαθμολογία του μαθητή θα συνοδεύεται και από περιγραφική αξιολόγηση.
Το διδακτικό έτος θα τελειώνει αργότερα, δηλαδή στις 31 Μαΐου. Η επιμήκυνση του διδακτικού έτους θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ημερών των εξετάσεων.
Ταυτόχρονα, το σχολικό έτος θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου.
Τέλος, θα γίνει μια προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης.
Πάντως, η απόφαση του υπουργού να «κόψει» το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και να το χαρακτηρίσει «ήσσονος σημασίας» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος τονίζει: «Με βάση ποια κριτήρια ένα μάθημα θεωρείται ήσσονος σημασίας; Η σημασία του κρίνεται από την παιδαγωγική λειτουργία του μαθήματος ή από τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκάστοτε διδασκόντων και της επιρροής τους στο υπουργείο; Διότι αν ισχύει το πρώτο, καλό θα ήταν να του εξηγηθεί ότι τα εφόδια που προσφέρει το μάθημα στα παιδιά και η αγωγή που παρέχει σε θέματα υγείας, διατροφής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης κ.λπ. δεν μπορούν να αναπληρωθούν από κανένα άλλο μάθημα.
Επιπλέον, αν ισχύει το πρώτο, τότε γιατί ο υπουργός πριν από λίγες ημέρες στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε χαρακτηρίσει αντικείμενα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγή υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή) ως προτεραιότητες;»…
ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι γονείς μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού ποια δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθεί το παιδί τους κατά την εισαγωγή του στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου, οι μαθητές διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη Γαλλική ή τη Γερμανική (παράλληλη διδασκαλία).
Αφού οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών ενημερωθούν από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου για τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στην Α’ τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές της Στ’ τάξης θα πρέπει να του προσκομίσουν ενυπόγραφο σημείωμα από τους γονείς-κηδεμόνες τους όπου θα αναγράφεται η προτίμησή τους σχετικά με τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν στο Γυμνάσιο.
Οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων θα αποστέλουν στο Γυμνάσιο αποδοχής το απολυτήριο και το ενυπόγραφο σημείωμα του γονέα-κηδεμόνα του μαθητή έως τις 15 Ιουνίου 2016.
Στη συνέχεια, οι διευθυντές των Γυμνασίων, μετά την παραλαβή των απολυτηρίων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των ενυπόγραφων σημειωμάτων με την προτίμηση των μαθητών για τη δεύτερη ξένη γλώσσα, θα διερευνούν τη δυνατότηα δημιουργίας τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας στη δεύτερη ξένη γλώσσα σε συνεννόηση με τους συλλόγους των καθηγητών.
Κατόπιν θα γνωστοποιούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα τμήματα διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας.
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας γίνεται στην Α’ τάξη του Γυμνασίου και οι μαθητές τη συνεχίζουν και στις επόμενες τάξεις.
• Οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου έχουν δικαιώμα να αλλάξουν την προτίμησή τους για τη δεύτερη ξένη γλώσσα έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.
www.goodnet.gr