Παραμένουν τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στους μαθητές στον νομό Ρεθύμνου
Η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της έκφρασης και της συμμετοχής σε δράσεις που σχετίζονται με τις τέχνες, ανοίγει για τους νέους έναν δρόμο μακριά από εξαρτήσεις, διευρύνοντας σημαντικά το φάσμα της «αυτοπροστασίας» από το ενδεχόμενο εθισμού σε ουσίες στην εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή.
Πρόκειται για το μήνυμα που στέλνει τη φετινή χρονιά το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου. Η μουσική αποτελεί το «όχημα» το οποίο θα οδηγήσει τη φετινή χρονιά τις δράσεις προκειμένου να σταλεί ιδιαίτερα στους εφήβους το μήνυμα που δεν είναι άλλο από το κεντρικό σύνθημα «Αναζητώ ουσιαστικές στιγμές στη ζωή μου χωρίς ουσίες». Οι υπεύθυνες του Κέντρου Πρόληψης παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου ενημερώνοντας για τις δράσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών. Πρόκειται για τις κκ Άρια Λίτινα, παιδαγωγό, Κατερίνα Ζουρμπάκη ψυχολόγο, Λύβια Κουτσάκη-Τρουλινού, ψυχολόγο, Βάνα Γουίβερτ ψυχολόγο, Μαρία Ζαχαράκη διοικητική διευθύντρια καθώς και Μαρία Ζαχαράκη διοικητική υπάλληλο.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Φωνές του Νότου» και τη συμμετοχή του νεανικού συγκροτήματος «Sun Glasses». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 20.00 στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Στόχος είναι μέσα από τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας να σταλεί και από το Ρέθυμνο ένα μήνυμα ενάντια σε νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις.
19 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου «μετρά» ήδη 19 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην παρέμβαση και την πρόληψη. Ιδρύθηκε το 1997 και ήταν το 5ο κέντρο που δημιουργήθηκε σε όλη τη χώρα και το πρώτο που πιστοποιήθηκε ως φορέας πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το Υπουργείο Υγείας. Μέλη της είναι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύλλογοι του Νομού. Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έχει την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης και το χρηματοδοτεί μαζί με τα μέλη της Εταιρείας.
Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εκπαιδευμένο στην πρόληψη των εξαρτήσεων (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς).
Σκοπός του Κέντρου Πρόληψης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, καθώς και η εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Με επίκεντρο τη φιλοσοφία αυτή το Κέντρο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δε σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και οργανώνει προγράμματα για την οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα.
Παράλληλα, στηρίζει και παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές τα άτομα που εμπλέκονται με τη χρήση ουσιών.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ικανότητας των ανθρώπων να διαχειρίζονται και να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις ζωής, να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να επικοινωνούν καλύτερα και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής.
Σε ό,τι αφορά το έργο και τη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης η διοικητική διευθύντριά του κ. Μαρία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς το κέντρο είναι σε θέση, μέσα από τη στήριξη φορέων, υπηρεσιών και πολιτών του Ρεθύμνου, να περαιώνει πλήθος δράσεων. Η ίδια μάλιστα υπογράμμισε: «Είμαστε ένα κέντρο οικονομικά υγειές γιατί είμαστε και εμείς συνεπείς σε κάθε υποχρέωσή μας, στέλνουμε κάθε εξάμηνο τους απολογισμούς μας στον ΟΚΑΝΑ και παίρνουμε την αντίστοιχη χρηματοδότηση στην ώρα μας. Προσπαθούμε να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που υπάρχουν στον σχεδιασμό μας, ακολουθώντας έναν προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί από εμάς και από τον ΟΚΑΝΑ. Σημαντικό είναι ότι στο Ρέθυμνο, κάτι που δεν συμβαίνει με τα άλλα κέντρα, βοηθούν πάρα πολύ και οι τοπικοί φορείς που απαρτίζουν την αστική εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης, δηλαδή η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όλοι οι Δήμοι και οι 19 φορείς που συμμετέχουν, βοηθάνε και στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Ακόμη περισσότερο μας στηρίζει η τοπική κοινωνία».
ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ «ΑΣΠΙΔΑ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ο ρόλος της τέχνης και η δημιουργικότητα συνδέονται άμεσα ,όπως ανέφερε η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης κ. Λύβια Κουτσάκη-Τρουλινού, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» στο χτίσιμο της προσωπικότητας των νέων και να τον αποτρέψουν από εξαρτήσεις και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. «Στη φιλοσοφία της πρόληψης σημαντικό κομμάτι αποτελούν η ενίσχυση της δημιουργικότητας των ατόμων, η έκφραση των συναισθημάτων τους, η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των ταλέντων τους. Όσο περισσότερες επιλογές έχει ένας νέος να εκφράσει τις σκέψεις του με δημιουργικό τρόπο, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να καταφύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Ένας τομέας δραστηριοτήτων που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην πρόληψη από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι και αυτός των τεχνών.
Μια μορφή τέχνης είναι και η μουσική. Η ενεργητική ενασχόληση με τη μουσική προσφέρει στο άτομο επιπλέον ενδιαφέροντα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, μπορεί να τον φέρει στο προσκήνιο κάτι που είναι σημαντικό για να κερδίσει την προσοχή των γύρω του με θετικό τρόπο και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μαθαίνει να έχει υπομονή και επιμονή, αντλεί ικανοποίηση από τον ίδιο του τον εαυτό και ενισχύει τις ικανότητές του να μπορεί να αντιστέκεται σε πιθανούς πειρασμούς της χρήσης. Πέρα όμως από την άμεση ενασχόληση και η έμμεση ενασχόληση με τις τέχνες, ως αναγνώστης, ως ακροατής μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και να δώσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως οι τέχνες είναι συναισθηματική μόρφωση και ένας συναισθηματικά μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής του με μεγαλύτερη ευελιξία και να αποφύγει να επιλέξει συμπεριφορές που μπορεί να τον βλάψουν» ανέφερε η κ. Κουτσάκη.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε η κ. Κουτσάκη παρατηρείται μια πολύ καλή ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση στη σχολική κοινότητα, ενώ το κέντρο παρέχει στήριξη και στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μπορέσουν με τη σειρά τους να υποστηρίξουν αλλά και να αναγνωρίσουν ενδεχομένως κάποιο πρόβλημα στον μαθητικό πληθυσμό αν προκύψει. «Συνεργαζόμαστε με τα σχολεία πολύ καλά, με τους γονείς και με τους εκπαιδευτικούς» επεσήμανε η κ. Κουτσάκη.
Στο μεταξύ οι ανησυχίες που εκφράζουν οι γονείς στο Ρέθυμνο σε σχέση με τα παιδιά τους αφορούν κυρίως τις συμπεριφορές αλλά και τα εφόδια με τα οποία θα μπορέσουν να «οπλίσουν» τα παιδιά τους στη μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις. Δυστυχώς όμως παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει το Κέντρο Πρόληψης, το Ρέθυμνο διατηρεί τη θλιβερή «πρωτιά» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στον μαθητικό πληθυσμό, στοιχεία που δημοσίευσε το 2011 έρευνα του ΕΠΙΨΥ και του Κέντρου Πρόληψης. «Δυστυχώς και με βάση την έρευνα που είχαμε κάνει το 2011 για το αλκοόλ διαφαίνεται και η ευρύτερη νοοτροπία πως η διασκέδαση συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ. Υπάρχει στον νομό μας και το κοινωνικό κατεστημένο και ο κοινωνικός περίγυρος που ενισχύει την κατανάλωση αλκοόλ και στα παιδιά» υπογράμμισε η κ. Κουτσάκη. Επιπλέον τόνισε πως οι νέοι θεωρούν πολλές φορές πως γνωρίζουν το «όριό» τους σε ό,τι αφορά κυρίως το αλκοόλ κάτι ωστόσο που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα.
Πάντως η πλειοψηφία των ζητημάτων που απασχολούν τους νέους στο Ρέθυμνο και στα οποία καλείται να παρέμβει το Κέντρο Πρόληψης σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη συμπεριφορά.
Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η κ. Κουτσάκη αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που μπορεί να καταστήσουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε μελλοντική χρήση ουσιών και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό στο οικογενειακό τους περιβάλλον. «Αυτό που επισημαίνουμε στην πρόληψη είναι ότι ένα παιδί το οποίο δεν έχει μάθει τον τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματά του, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους γύρω του, το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάει, το κατά πόσο είναι ευέλικτος, το πώς έχει μάθει να αναζητά βοήθεια, ένα παιδί που δεν έχει εκπαιδευτεί σε όλα αυτά και δεν έχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον είναι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να το οδηγήσουν σε συμπεριφορές που μπορεί να το βλάψουν» υπογράμμισε.
Αυτήν την περίοδο πάντως το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για ένταξη μέσω του ΕΣΠΑ σε τετραετές πρόγραμμα που περιλαμβάνει έρευνα καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το αλκοόλ και το κάπνισμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr