Τη σύσκεψη προκάλεσε το τμήμα περιβάλλοντος της ΠΕΡ και ο προϊστάμενός του, Μάνος Νικολουδάκης, τόνισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον τομέα του περιβάλλοντος. Όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τόσο την προστασία του όσο και τη διαχείριση και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνεται η συνάντηση.
Η θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα και ο τουρισμός δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά σύμμαχοι για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Η θαλάσσια χελώνα αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις περιοχές όπου γεννάει, γιατί αυτές οι περιοχές και διαφημίζονται και αναβαθμίζονται».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχέλων Αθανασία Νικολοπούλου, θύμισε τα βασικά διαχειριστικά μέτρα σε σχέση με την προστασία των παραλιών ωοτοκίας, λέγοντας: «Υπενθυμίζουμε τα διαχειριστικά μέτρα που οφείλουμε να εφαρμόζουμε κατά την περίοδο ωοτοκίας επί των παραλιών. Προβλέπεται να μαζεύονται οι ξαπλώστρες όταν σουρουπώνει, να σβήνει ο φωτισμός κατά μήκος της παραλίας, να μην μπαίνουν οχήματα στην παραλία γιατί αλλάζουν τη σύσταση της άμμου, απαγορεύονται τα beach party.
Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον, ο δήμος και οι επιχειρηματίες συνεργάζονται. Είναι, όμως, κάτι που κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται, γιατί δυστυχώς ειδικά στον βόρειο άξονα της Κρήτης, οι παραλίες είναι αρκετά υποβαθμισμένες και πρέπει να εντείνουμε την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων».
Τα τελευταία χρόνια, παρά τα σημαντικά βήματα ενημέρωσης που έχουν γίνει, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Ειδικά την τελευταία 10ετία, η μείωση των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών είναι τεράστια και αγγίζει το 50% στις παραλίες της Κρήτης, πράγμα που σύμφωνα με την κα Νικολοπούλου προκύπτει από την πολύ έντονη τουριστική δραστηριότητα του νησιού, ειδικά στον βόρειο άξονα.
Α.Κ.
www.goodnet.gr