Η άνοδος στο ποσοστό των διανυκτερεύσεων για τον μήνα Μάιο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου δεν έφερε το επιθυμητό αντίκρισμα στους τζίρους των τουριστικών καταλυμάτων, που υπό το βάρος της αυξημένης φορολογίας και της ισχνής επισκεψιμότητας τους προηγούμενους μήνες, δεν απέφυγαν την πτώση στους τζίρους αλλά και τη «βουτιά» στις online ξενοδοχειακές τιμές.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσίασε πτώση 11,7%. Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη καταγράφει και ο δείκτης κύκλου εργασιών των ταξιδιωτικών γραφείων, με πτώση στο πρώτο τρίμηνο της τάξης του 12,6%.
ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 7,57% ΣΤΙΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μαΐου, οι διανυκτερεύσεις κινήθηκαν ανοδικά, χωρίς όμως να υπάρξει αντίκρισμα στους τζίρους των ξενοδοχείων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, τον Μάΐο του 2016 υπήρξε συνολική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σε ποσοστό 7,57%. Αναλυτικά, στην Α’ κατηγορία για τα πεντάστερα ξενοδοχεία η αύξηση κινήθηκε σε ποσοστό 5,81%, στα καταλύματα τριών αστέρων σημειώθηκε αύξηση 14,16% σε σχέση με τον Μάιο του 2015 ενώ για την Γ’ κατηγορία η αύξηση κινήθηκε σε ποσοστό 0,75%. «Ο Μάιος του 2016 κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το 2015, στα ίδια επίπεδα και λίγο χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2014 και πολύ χαμηλότερα από τον Μάιο του 2013 σε επίπεδο διανυκτερεύσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Η συρρίκνωση στους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των καταλυμάτων, παρά την αύξηση στις διανυκτερεύσεις, οφείλεται όχι μόνο στις υψηλές προσφορές στις οποίες προχωρούν αναπόφευκτα οι επιχειρηματίες αλλά και τη φορολογική «καταιγίδα» που έρχεται εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου να περιορίσει τον ήδη μειωμένο τζίρο. «Με τη νέα φορολογία οι ξενοδόχοι εισπράττουν πολύ λιγότερα. Τείνουμε να γίνουμε οι φοροεισπράκτορες του κράτους. Δυστυχώς οι τζίροι στα καταλύματα του Ρεθύμνου είναι πιο χαμηλοί από πέρυσι» ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ONLINE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς που παρακολουθεί η Trivago οι online ξενοδοχειακές τιμές κινούνται ανοδικά. Αναλυτικά, αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Πάργα, Χανιά, Αγιο Νικόλαο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο.
Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι online τιμές σε Ναύπλιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, τον Μάιο ο ρυθμός των κρατήσεων δεν υπήρξε ικανοποιητικός με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες στο Ρέθυμνο να κατεβάσουν σημαντικά τις τιμές, στις οποίες ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό επισκέπτες από Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τους Γερμανούς. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, η «βουτιά» στις online αρχικές τιμές των ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο κυμάνθηκε σε ποσοστό από 20% έως και 50%, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν τα «κενά» έως τις 15 Ιουνίου που διαφαίνεται αύξηση της επισκεψιμότητας. «Τα ποσοστά μείωσης στις online τιμές σε όλες τις κατηγορίες των καταλυμάτων στο Ρέθυμνο ήταν πολύ μεγάλα . Περισσότερο τον Απρίλιο και τον Μάιο και λιγότερο τώρα τον Ιούνιo» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τουριστικών πρακτόρων νομού Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης.
Σε όλη τη χώρα πτώση κατά 11,9% παρουσίασε η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 111 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Trivago. Σε επίπεδο χώρας η μέση online ξενοδοχειακή τιμή εμφανίζει αύξηση κατά 11,6%, φθάνοντας στα 106 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών και πόλεων εμφανίζουν οι τιμές στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη, σε ποσοστό 24% και 32,7% αντίστοιχα. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τουριστικής ζήτησης, η οποία έχει πληγεί από τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Επιπλέον, ανοδικά κινούνται γι’ αυτόν τον μήνα οι online ξενοδοχειακές τιμές σε Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ στην Ιταλία καταγράφουν πτωτική πορεία.
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΔΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μεγάλοι κερδισμένοι στον τουρισμό τη φετινή χρονιά, είναι η Ισπανία αλλά και οι οδικοί προορισμοί κυρίως στα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για τις περιοχές που απορρόφησαν τους περισσότερους επισκέπτες λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος προς την Αίγυπτο και την Τουρκία. «Η Ισπανία έχει πολύ μεγάλη αύξηση σε κρατήσεις. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία και έκαναν πολύ γρήγορους χειρισμούς προκειμένου να απορροφήσουν τη φετινή χρονιά ξένους επισκέπτες. Εκτός από την Ισπανία και τους οδικούς προορισμούς, ανοίγει και πάλι η τουριστική αγορά της Τυνησίας» ανέφερε ο κ. Μπερέτης.
Τα προβλήματα στην έκδοση βίζας έφεραν συγχωνεύσεις πτήσεων από τη Ρωσία
Σε συγχωνεύσεις και σε ακυρώσεις πτήσεων προχώρησαν και τον Μάιο οι τουριστικοί πράκτορες από τη Ρωσία με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών λόγω των προβλημάτων με την έκδοση βίζας για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Μπερέτης τα προβλήματα με την έκδοση βίζας συνεχίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο παρ’ όλο που για τον Ιούνιο δεν υπάρχει ακόμη εικόνα, οι πτήσεις μέχρι σήμερα παραμένουν μειωμένες.
www.goodnet.gr