Οι φορείς που συγκροτούν την «Αχτίδα Αλληλέγγυων Πολιτών», μας προσκαλούν να παραβρεθούμε στην εκδήλωση «Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!» που οργανώνουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 6 μ. μ. στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ.
Για την εκδήλωση και το δράμα των προσφύγων μας μίλησε και o γιατρός Κωστής Πιταροκοίλης, εκ μέρους του Κοινωνικού Ιατρείου:
«Αυτή είναι η 2η δράση της Ακτίδας Πολιτών στην οποία συμμετέχουν πολλά σωματεία και φορείς του Αγίου Νικολάου. Στόχος της Κυριακάτικης εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί και να συνειδητοποιήσει ο κόσμος το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων. Είναι ντροπή αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια… άνθρωποι να πνίγονται και μεταξύ αυτών πολλά παιδιά. Αυτό είναι και το νόημα της αφίσας μας “Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!”». ΛΕΩΝ. Κ.
«Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε»
Στην ενημερωτική εκδήλωση για το προσφυγικό της «Αχτίδας Αλληλέγγυων Πολιτών», μιας ομάδας ανοικτής για όποιον ενδιαφέρεται και μπορεί να προσφέρει στο συνάνθρωπο, την Κυριακή 13/12/2015 στις 6μ.μ. στο ΡΕΞ κεντρική θέση θα έχουν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ήταν ένα μικρό καράβι» από την ομάδα ΔΙΑ-τάραξη και η ενημέρωση για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων από τον καθηγητή Γιώργο Τσιάκαλο.
H OMAΔΑ ΔΙΑ-τάραξη ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Ήταν ένα μικρό καράβι»
«Το όνομα της ομάδας μας, της Διατάραξης, είναι εμπνευσμένο από τη διασημότερη μάλλον λέξη της κυρίαρχης ψυχολογίας τη διαταραχή και επιλέχθηκε για να συμβολίσει την αντίθεσή μας σε θεωρίες και πρακτικές που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο χώρο της ψυχολογίας. Στόχος μάλιστα είναι μέσα από εντατικές και πολυεπίπεδες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό και να προτείνουμε εναλλακτικές μορφές προσέγγισης ζητημάτων που άπτονται του κλάδου μας καθώς και του ευρύτερου χώρου των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Στα πλαίσια αυτών των παρεμβάσεων δημιουργήθηκε και το ντοκιμαντέρ για το κρίσιμο – όπως αποδείχθηκε – ζήτημα της προσφυγιάς και της διαχείρισής της. Άλλες δράσεις μας είναι η μετάφραση άρθρων και βιβλίων, η παραγωγή έρευνας και η παρουσίασή της σε ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά και στο ευρύ κοινό, η διαχείριση ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα στους επόμενους μήνες σκοπεύουμε να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας καθώς και να οργανώσουμε παρεμβάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς ή συνέδρια.
Το “Ήταν ένα μικρό καράβι” αποτελεί μία προσπάθεια δύο χρόνων για τη συστηματική καταγραφή και προβολή ζητημάτων που άπτονται των προσφύγων, όπως είναι το ταξίδι τους μέχρι τη χώρα μας και η ζωή τους εδώ. Εστιάσαμε κυρίως στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στην επιχείρηση «Ξένιος Δίας», γιατί στόχος μας είναι μέσα από την προβολή της άγριας αυτής συνθήκης που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τους πρόσφυγες να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην αλλαγή της. Στόχος μας επίσης είναι να καταρρεύσουν όλα τα στερεότυπα τα οποία αφορούν την προσφυγιά και τις περισσότερες φορές αναπαράγονται φθηνά και άκριτα, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστική γνώση σχετικά με το θέμα αυτό. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ήρθαμε και οι ίδιοι σε επαφή με έναν άλλο κόσμο από αυτόν που γνωρίζαμε ως τώρα και αυτό το ταξίδι μας ελπίζουμε να σας παρουσιάσουμε», επισημαίνει η εκπρόσωπος της ομάδας και συντοπίτισσά μας, ψυχολόγος, Ειρήνη Καμαράτου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ και ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ
Γεννήθηκε το 1946 στο Σουφλί Έβρου και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Το 1964 μετανάστευσε στη Γερμανία. Σπούδασε Βιολογία, Γεωλογία/Παλαιοντολογία, Δημογραφία, Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Αμβούργο, στο Κίελο και στο Ντόρτμουντ. Διδάκτορας των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέλου και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Ζίγκεν, του Όλντεμπουργκ και της Βρέμης, και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή της Ρηνανίας. Από το 1984 είναι καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, της οποίας έχει εκλεγεί τρεις φορές Κοσμήτορας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά: υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, της ΕΔΑ και του φοιτητικού κινήματος στην προδικτατορική περίοδο, μέλος της εκπροσώπησης του ΠΑΜ στο εξωτερικό (1967-74), στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς (1997-2005). Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, στα ελληνικά και στα γερμανικά. Πολλές είναι και οι παρεμβάσεις του με άρθρα και σχόλια στα ΜΜΕ. Οι έρευνές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (βιολογία της συμπεριφοράς, πτυχές της ζωής των μεταναστών, ρατσισμός, κριτική θεώρηση της εκπαίδευσης, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων κ.ά.). Είναι ο αρχιτέκτονας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο, αφού ήταν πρόεδρος της επιτροπής Αναλυτικών Προγραμμάτων την εφαρμογή των οποίων παρακολουθεί μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο των ενασχολήσεων και των κειμένων του βρίσκεται σχεδόν πάντοτε η αναζήτηση των όρων και των προϋποθέσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μια αναζήτηση για την οποία επιμένει πως, πέρα από παιδαγωγική πρόταση, είναι το κεντρικό πολιτικό στοίχημα, το μεγάλο διακύβευμα του καιρού μας.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης «τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε» μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί δίνει στο κοινό της περιοχής μας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παραπάνω επιστήμονες που τιμούν με την παρουσία τους τον τόπο μας αλλά και με εθελοντές από το Κιλκίς –Ειδομένη που ταξίδεψαν ως εδώ, για να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.
Για την επιτυχία της όμως απαραίτητη είναι η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, των αρχών του τόπου και των απλών πολιτών την Κυριακή στις 6μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου και τον ευχαριστούμε.
«ΑΧΤΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»