Την Παρασκευή, σε όλα σχεδόν τα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν αποκριάτικες εκδηλώσεις. Όμως το Γυμνάσιο Νεάπολης προσκάλεσε μαθητές, γονείς και άλλους στον κινηματογράφο «Δρήρος», όπου για τρίτη χρονιά παρουσίασε εκδήλωση κατά της βίας. Κάθε χρόνο η δράση αποτελεί το επιστέγασμα όλων των δράσεων που πραγματοποιούνται στο σχολείο με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, αλλά και την καταστολή, την καταπολέμηση του σημαντικού αυτού προβλήματος, όπως είπε η φιλόλογος κ. Κατερίνα Γαλανάκη, υπεύθυνη και φέτος της δράσης.
Οι καθηγητές και κυρίως οι μαθητές του σχολείου εξέπληξαν το κοινό με τον ενθουσιασμό και το μεράκι, τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους, αλλά και με την ευαισθησία και την κριτική σκέψη τους πάνω σε ένα θέμα αρκετά σοβαρό.
Ήταν μια εκδήλωση που την επισκίαζε μια θλίψη καθώς δεν ήταν την Παρασκευή μαζί με τους μαθητές και τους συναδέλφους του κάποιος, που τα τελευταία χρόνια έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο και σε αυτή την πτυχή της σχολικής ζωής από τη θέση του υπεύθυνου δράσεων κατά της ενδοσχολικής βίας και συντονιστή της ομάδας φιλίας του σχολείου. Ο γυμναστής Γιάννης Χατζηιωαννίδης έφυγε από τη ζωή πριν τρεισήμισι μήνες. Στην μνήμη του παρουσιάστηκε και ένα βίντεο ως ελάχιστος φόρος τιμής, για όσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν τόσο κοντά στο σχολείο.
Ενδοσχολικός εκφοβισμός
Η διευθύντρια κ. Πόπη Σηφαντωνάκη ενημέρωσε τους μαθητές για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, αναφερόμενη στα είδη, το προφίλ θύματος -θύτη, στο ρόλο του παρατηρητή καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο, το οποίο παρουσίασε πολύ σύντομα όλα όσα οργανώθηκαν φέτος στο σχολείο έχοντας ως επίκεντρο τον ενδοσχολικό εκφοβισμό.
Ακολούθησε η ταινία της ομάδας «Antibullying Kids», με την οποία οι μαθητές έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό σχολείων δίνοντας το δικό τους μήνυμα κατά της ενδοσχολικής βίας.
«Τρεις είναι οι ρόλοι που υπάρχουν σε ένα περιστατικό βίας, ο θύτης, το θύμα και ο παρατηρητής. Πάνω σε αυτούς έχει δομηθεί η σημερινή μας εκδήλωση.
Τί οδηγεί άραγε κάποιον να έχει επιθετική συμπεριφορά; Είναι δυνατόν η σχολική αποτυχία, η αδυναμία στα μαθήματα να προκαλεί με τη σειρά της αρνητικά συναισθήματα σε κάποιον σε βαθμό που να τα εκδηλώνει με βία εναντίον των συμμαθητών του;», ανέφερε η κ. Γαλανάκη.
Ο θύτης
Κατόπιν ο μαθητή της Β΄ Τάξης Γιώργος Διαλυνάς με το διήγημά του «Μέσα από τα μάτια ενός θύτη», έδωσε τη δική του εκδοχή. Η ιστορία παρουσιάστηκε με οπτικοποιημένο τρόπο. Στο ρόλο του θύτη ήταν ο Πάουλο Γκέκα, του θύματος ο Γιάννης Σουλαδάκης, της καθηγήτριας η Τερέζα Σούλμα και του Καθηγητή ο Γιώργος Διαλυνάς.
Σύμφωνα και με το προφίλ του Θύτη, συνήθως επιθετική συμπεριφορά εκδηλώνουν παιδιά που και τα ίδια έχουν δεχθεί βία, πολλές φορές και μέσα στην οικογένειά τους. Πώς νιώθουν άραγε; Τί σκέψεις μπορεί να κάνουν; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Η μαθήτρια της Β΄ Τάξης Μαριλένα Χριστοπούλου μπήκε σ’ αυτήν τη διαδικασία και παρουσίασε το οπτικοποιημένο κείμενό της με τίτλο «Σκέψεις ενός θύτη». Βοήθησαν στο ρόλο του θύτη ο Μάνος Φαϊτάκης, των θυμάτων η Μαρίνα Παντερμαράκη, η Μαριλένα Χριστοπούλου, ο Λούκα Ντρεϊάι και ο Στέλιος Παρασύρης.
Στο ίδιο ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει και η μαθήτρια της Β΄ Τάξης Ανθή Γκέκα με το διήγημά της «Το ημερολόγιο». Η Ανθή το μετέτρεψε σε ψηφιακό κόμικ και ο συμμαθητής της Γιάννης Αθενάκης δάνεισε τη φωνή του στον ήρωά της.
Όλοι παρακολούθησαν ένα ενήλικα πλέον, που ανακαλύπτει ένα παλιό του ημερολόγιο και μέσα από τις σελίδες του φέρνει στη μνήμη του την εποχή που και ο ίδιος μετατράπηκε από θύμα σε θύτη.
Ο παρατηρητής
Στην συνέχεια ετέθη το ερώτημα τί ρόλο μπορεί να παίξει ένας παρατηρητής σε όλο αυτό που συμβαίνει; Μπορεί να ενισχύσει το θύτη και επομένως να συμμετέχει με κάποιο τρόπο στη βία, μπορεί να αδιαφορήσει, μπορεί όμως και να επέμβει και να βοηθήσει. Η ηρωίδα της μαθήτριας Ειρήνης Γρηγοράκη στο διήγημά της «Μια νέα φίλη;», απάντησε με το δικό της τρόπο. Στην δραματοποίησή της συμμετείχαν οι μαθητές: θύμα Μαρίνα Παντερμαράκη, θύτες Κων/να Βασιλάκη, Μιχάλης Βισκαδούρος, Γιάννης Χιτάνη, Φίλη η Πόπη Μηλιάκη και καθηγητής ο Μανόλης Αθανασάκης.
Το θύμα
Στο ερώτημα τί καθιστά ωστόσο κάποιον υποψήφιο θύμα απάντησε η μαθήτρια της Β΄ Τάξης Κλειώ Ράντζα με το διήγημά της «Η διαφορετικότητα δεν είναι ελάττωμα», που εξελίχθηκε σε ψηφιακό κόμικ με τη βοήθεια της μαθήτριας της Γ΄ Τάξης Μαρκέλλας Στεφανάκη.
Είναι διαφορετικός, είναι κι εκείνος που έχει κάποια παραπανίσια κιλά… πολλές φορές τέτοια παιδιά δέχονται τα πειράγματα των συμμαθητών τους, έχουμε αναρωτηθεί πώς αισθάνονται; Απάντηση έδωσε η μαθήτρια της Β΄ Τάξης Σοφία Τζεβαμπινά με την ιστορία της «Το μεγάλο λάθος». Ο τίτλος έχει σχέση με το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε το θύμα για το λάθος χειρισμό της κατάστασης. Στην οπτικοποίηση βοήθησαν οι μαθητές: θύτες Άγγελος Βασιλόπουλος, Κων/νος Σπανάκης, Κων/νος Ψαλιδάκης, θύμα Ελένη Ασημομύτη και μητέρα η Χριστίνα Φαϊτάκη.
Η διαφορετική καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία, η προφορά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αρνητικά σχόλια, αντιπάθεια, χλευασμό, που όταν γίνονται συστηματικά καταλήγουν σε λεκτικό και κοινωνικό εκφοβισμό και όλα αυτά αποτελούν ρατσιστική συμπεριφορά. Μία τέτοιου είδους κατάσταση περιέγραψε και η μαθήτρια της Γ΄ Τάξης Κων/να Βασιλάκη με το κόμικ, που έφτιαξε στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα. «Ευχαριστώ πολύ και την κ. Χριστοδουλάκη που μου προώθησε τη συγκεκριμένη εργασία στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης του φαινομένου» σχολίασε η κ. Γαλανάκη.
«Η ιστορία της Σίρλεϊ» περιγράφει την ήπια μεν, επιθετική δε συμπεριφορά που δέχεται από κάποια συμμαθήτριά της. Στους ήρωες της ιστορίας δάνεισαν τη φωνή τους οι μαθητές Ελένη Ασημομύτη, Άννα Ζερβού, Κων/να Βασιλάκη και Κριστιάν Βοϊτίλα.
Στόχο ωστόσο αποτελούν πολύ συχνά και παιδιά μοναχικά, ευαίσθητα και χαμηλών τόνων. Ένα τέτοιο ήταν και το θύμα της ιστορίας του Γιώργου Στρατηγάκη με τίτλο «Το θύμα που νίκησε», αφού στο τέλος καταφέρνει να υψώσει το ανάστημά του. Στην οπτικοποίησή του συμμετείχαν οι μαθητές: Θύμα Θεόφιλος Αργυράκης, Θύτες Βασίλης Κοκολάκης, Χρύσα Γκίκα, Ελευθερία Καββάλου, συμπαραστάτης ο Γιάννης Βλαχάκης.
«Στιγμές φόβου» ήταν η τελευταία ταινία που προβλήθηκε και βασίστηκε στο σενάριο της μαθήτριας της Β΄ Τάξης Μαρίας Κουναλάκη. Συμμετείχαν στο ρόλο του θύματος η Μαριλένα Χριστοπούλου, των θυτών η Ελευθερία Βαρβιδάκη, η Χρύσα Γκίκα και η Άννα- Μαρία Τζιρβελάκη, της καθηγήτριας η Ανθή Γκέκα.
Την εκδήλωση έκλεισε μια χορογραφία που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης Κατερίνα Νάνο και Μαρίνα Παντερμαράκη. Στο χορευτικό πρωταγωνιστούσαν δύο φίλες- θύματα bullying, που προσπαθούν να εκφράσουν τα άσχημα συναισθήματα που βίωσαν μέσω του χορού.
Ήταν και φέτος μια εκδήλωση που κατέδειξε πως οι νέοι σήμερα έχουν τον τρόπο να εκφράζουν τους προβληματισμούς κα τις αγωνίες τους και κυρίως έχουν το θάρρος να εκθέτουν τις απόψεις τους.
Τους βοήθησε πολύ και η υπεύθυνη δράσεων κατά της ενδοσχολικής βίας στο Γυμνάσιο Νεάπολης κ. Γαλανάκη, που ανέλαβε και την οργάνωση και τον συντονισμό της γιορτής.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ