31.000 περίπου είναι οι επίσημα εργαζόμενοι στην Κρήτη που έχασαν μια θέση εποχικής εργασίας γιατί ήταν στον τουρισμό ή την εστίαση και ολοκληρώθηκε η σεζόν, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Σε επίπεδο περιφέρειας, οι περισσότερες απώλειες εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο (-55.744 θέσεις εργασίας), στα Ιόνια Νησιά (-33.619 θέσεις) και στην Κρήτη (-30.846).
Συνολικά για την χώρα η λήξη της τουριστικής περιόδου σηματοδοτήθηκε από την απώλεια 133.300 θέσεων εργασίας μόνον από τους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού. Eίχαν ως αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά εργασίας τον Οκτώβριο να καταγράψει το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ τα τελευταία 23 χρόνια, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Συνολικά τον Οκτώβριο χάθηκαν 131.491 θέσεις εργασίας.
«Η απώλεια 133.000 θέσεων εποχικής εργασίας στον τουρισμό-εστίαση (δεύτερο χειρότερο ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων) γεννά πολλούς προβληματισμούς και σκέψεις. Και αυτό όχι μόνο για το αρνητικό ρεκόρ αλλά κυρίως από το γεγονός ότι ενώ καταγράφεται στην μία μετά την άλλη χρονιά ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, εν τούτοις τα οφέλη που θα προσδοκούσε κάποιος θα ήταν αν μη τι άλλο, έστω μια μικρή θετική αποτύπωση στις θέσεις εργασίας, με περισσότερο χρόνο απασχόλησης και δημιουργία μόνιμων θέσεων. Αυτό δυστυχώς δεν αποτυπώνεται θετικά, αλλά αν πάρομε υπ’ όψη και το στοιχείο μείωσης των μονίμων θέσεων εργασίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η «βαριά βιομηχανία της χώρας» δεν διαχέει τα έσοδα ποικιλόμορφα, αλλά μόνο προς όφελος λίγων», σημειώνει εμφανώς προβληματισμένος ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης.
Το αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι άνεργοι είναι ηλικίας 45-64 ετών, δηλαδή βρίσκονται στην κατηγορία που είναι πολύ κοντά στην σύνταξη ή αρχίζουν να σκέφτονται πως θα πορευτούν προς τη συνταξιοδότηση.
Η επιμήκυνση
«Το επίσης ανησυχητικό είναι ότι η Κρήτη καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε απώλειες θέσεων, όταν πριν λίγα χρόνια ήταν τελευταία. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η πολυδιαφημισμένη διαχρονικά επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εδώ και δεκαετίες παραμένει στα λόγια και μάλλον δεν μπαίνει σαν αναγκαία προτεραιότητα, αφού όχι μόνο δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά το αντίθετο, αν υπήρχε πραγματική βούληση από κράτος και επιχειρηματίες, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος του Δ Σ. της ΓΣΕΕ.
Βέβαια, παραδοσιακά κατά τον μήνα Οκτώβριο, που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου, παρατηρείται αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δραστηριότητες με τις περισσότερες απολύσεις και κατά συνέπεια με αρνητικό ισοζύγιο απασχόλησης ήταν με 84.351 χαμένες θέσεις εργασίας, τα καταλύματα και με 48.949 απώλειες θέσεων εργασίας, η εστίαση.
Συνολικά, το πρόσημο στην αγορά εργασίας ήταν αρνητικό, με τις απολύσεις να επικρατούν των προσλήψεων. Έτσι, το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε σημαντικές απώλειες 131.491 θέσεων εργασίας. Μάλιστα, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία καταγράφονται μεγάλες απώλειες, αφού τον Οκτώβριο του 2023 υπήρξε ρεκόρ απωλειών με -131.496 θέσεις εργασίας, ενώ και τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε απώλειες της τάξης των 115.856 θέσεων εργασίας.
Η εποχική εργασία στο Ν. Λασιθίου
Ο κ. Πεπόνης δεν παραλείπει να επισημάνει την σημασία που έχει για τους εργαζόμενους στο Λασίθι η εποχική εργασία.
«Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εποχικά, στο Λασίθι (είναι πάνω από 70% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα) είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν ολόκληρο χρόνο με 5-6 μήνες εργασίας, με υπερεντατική εργασία, πολλές φορές όχι καλοπληρωμένη, με συνθήκες εργασίας όχι τις καλύτερες και με ταμείο ανεργίας 3 μήνες», λέει και καταλήγει:
«Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα πάρουν σοβαρά την «βαριά βιομηχανία της χώρας» κυβερνήσεις και αρμόδιοι, για να αποφέρει τα οφέλη εκείνα που θα συμβάλουν στην οικονομία της χώρας στο μέτρο που της αναλογεί».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ