Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών θα πρέπει να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να γίνει αναβάθμιση του παλιού επαρχιακού δρόμου για να στηρίξει και την εκτέλεση του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος.
Τα παραπάνω αποτελούν το κυρίαρχο συμπέρασμα στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το παλιό εθνικό- επαρχιακό δίκτυο, από τη Νεάπολη στον Άγιο Νικόλαο για το οποίο έχει προβλεφθεί να υλοποιηθεί με προαίρεση και με ένα κόστος 17 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με υπηρεσιακούς και με πολιτικούς παράγοντες, έχει τη διάθεση να υλοποιήσει το έργο, εκτιμά όμως ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί σε επίπεδο Υπουργείου Υποδομών. Αλλά παράλληλα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να σημάνει καθυστέρηση αν συνδεθεί το ένα έργο με το άλλο γιατί θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις για το παλιό τμήμα.
Η άποψη που υπάρχει είναι πως ένας παλιός δρόμος που δεν είναι συντηρημένος μπορεί να απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά και να δημιουργηθούν προβλήματα επειδή δε μπορεί να ανταποκριθεί στον κυκλοφοριακό φόρτο, που θα προκύψει. Πάντως το ζήτημα του τίθεται από την πλευρά της εταιρείας φαίνεται πως έχει να κάνει με τους χρόνους εκτέλεσης του έργου. Διότι -σύμφωνα με το επιχείρημα- το βασικό έργο για να κατασκευαστεί απαιτούνται ακόμα κάποια χρόνια και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στο ξεκίνημα. Για το λόγο αυτό και ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με το αν θα παραδοθεί το έργο στους χρόνους που προβλέπονται, αν υπάρξει παράλληλα μια άλλη εργολαβία και στο παλιό επαρχιακό δίκτυο.
Για την τοπική κοινωνία
Με το σκεπτικό αυτό βέβαια μοιάζει να μην είναι εφικτό να εκτελεστούν παράλληλα τα έργα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα για να γίνει το έργο -εκτός τις απαλλοτριώσεις- και πως είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής απόφασης και βούλησης ο τρόπος που θα αναβαθμιστεί το παλιό εθνικό δίκτυο. Για την τοπική κοινωνία και τους φορείς θεωρείται κρίσιμο, να υπάρξει ένα έργο που θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία από το κεντρικό εκτελούμενο έργο του ΒΟΑΚ.
Αν και η εταιρεία υποστηρίζει με σαφήνεια πως οι κυκλοφοριακές μελέτες που έχουν γίνει είναι εγκεκριμένες από την αστυνομία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν μπορούν εκτελώντας το έργο του ΒΟΑΚ να καταλάβουν συνολικά το οδόστρωμα, αλλα μόνο τμήματα 2 χιλ. και σταδιακά, εντούτοις, ο προβληματισμός που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο είναι έντονος για τα έκτακτα κυκλοφοριακά γεγονότα. Δηλαδή, αν υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των συρόμενων νταλικών, με ταξί και λεωφορεία ή ιδιωτικά οχήματα που μεταφέρουν επισκέπτες στην περιοχή, καθώς και με άλλα οχήματα που έχουν σχέση με την ανέγερση νέων τουριστικών υποδομών.
Η κατασκευάστρια εταιρεία του ΒΟΑΚ ισχυρίζεται πως ο κατασκευαστής δεν πρόκειται να επεκτείνει τις ρυθμίσεις για τις κυκλοφοριακές ζώνες έξω απ’ τα συγκεκριμένα όρια που έχουν προβλεφθεί. «Αν η τοπική κοινωνία θεωρεί πως θα υπάρξει ένα τεράστιο τμήμα με κυκλοφοριακή ρύθμιση 14 χιλ. αυτό δεν θα συμβεί, διότι δεν επιτρέπεται από συγκεκριμένες κυκλοφοριακές μελέτες, δεν υπάρχει πρόθεση της εταιρείας να συμβεί και δεν μπορεί πρακτικά να γίνει. Αυτό που θα γίνεται είναι ανά τμήματα κομματιαστά των 2 χιλιομέτρων και υποχρεωτικά εκατέρωθεν αυτών να υπάρχουν ελεύθερα τμήματα στον κεντρικό δρόμο και σε κάθε φάση κατασκευής. Αυτό προφανώς κάποιος που δεν είναι τεχνικός δεν το ξέρει και φαντάζεται ότι μπορεί να συμβεί κάτι άλλο για να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία της μελέτης που έχει υποβληθεί», τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.