Μιλώντας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης ανέφερε και μια δυσάρεστη είδηση. Από τις 14 θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τα νοσκομεία του νομού, ενδιαφέρον υπήρξε μόλις για δυο θέσεις!
Ο κ.Μανουσάκης συγκεκριμένα είπε: «Είχαμε μια δυσάρεστη είδηση· είδαμε ότι δημοσιεύτηκε στον πίνακα της Διοίκησης της ΥΠΕ ο κατάλογος με ποιους έχουνε κάνει αν έχουν γίνει αιτήσεις για τις μόνιμες θέσεις γιατρών που είχανε προκηρυχθεί πρόσφατα.
Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είχαν προκηρυχθεί έξι θέσεις γιατρών και δυστυχώς για τις έξι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί μόνων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες είχαμε μόνο μια αίτηση και δεν ξέρουμε αν θα έρθει.. Δεν έγινε καμία αίτηση για τη ΜΕΘ, το ΤΕΠ, το ακτινολογικό, για τη μόνιμη θέση της νεφρολογίας, για το αναισθησιολογικό, παρά μόνο μια αίτηση που έγινε για τη Χειρουργική, που έχει κάνει και για αλλού αίτηση και μπορεί να πάει αλλού.
Στο Νομό Λασιθίου για 14 θέσεις που προκηρύχτηκαν έχουν γίνει μονάχα 2 αιτήσεις. Στην Ιεράπετρα για 5 θέσεις καμία αίτηση. Αυτά έγιναν μετά που η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι η αύξηση του επιδόματος άγονων περιοχών και η ένταξη των νοσοκομείων μας στην Α’ Ζώνη θα λύσει το πρόβλημα και θα είναι κίνητρο για να έρθουν γιατροί στην περιοχή μας. Αυτό είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση γιατί η υπολειτουργία που υπάρχει στο νοσοκομείο, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και η πολιτική που έχει σχέση με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας που διεκδικούμε σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι ίδια και χειρότερη.
Εμείς στεναχωρεθήκαμε που το μάθαμε ότι δεν έρχονται γιατροί στο Δημόσιο, όμως αυτοί που έχουν τις μεγάλες κλινικές, ο ΣΕΒΕ, οι πολυεθνικές που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την κυβερνητική πολιτική, που ήρθε στην Κρήτη πήρε το InterClinic και έχει ανοίξει παραρτήματα στις Μοίρες, στην Ιεράπετρα και όπως φαίνεται θα ανοίξουν και στον Άγιο Νικόλαο. Όλα αυτά τα λέω γιατί εκείνοι τα βιώνουν, τα ζουν και οι γιατροί φεύγουν από το δημόσιο σύστημα και πάνε στον ιδιωτικό τομέα.»
Τόνισε ακόμα ο κ. Μανουσάκης ότι οι ίδιοι γιατροί είναι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αλλά η διαφορά είναι ότι στο Δημόσιο είναι δωρεάν ενώ στο ιδιωτικό ο κόσμος πληρώνει αυτά που έχει πληρώσει ήδη με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ