Αισιοδοξία σκόρπισε στους κόλπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων η συνάντησή τους το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου με τους εκπροσώπους των Ξενοδόχων. Η εν λόγω συνάντηση, στην οποία πέραν των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Σητείας Γιάννης Κακουράκης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ιεράπετρας Κωστής Παπαδάκης, ήταν η πρώτη που θα έχουν το προσεχές διάστημα οι δύο πλευρές. Στο επίκεντρο τίθεται το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τοπική συλλογική σύμβαση.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως είχαν περιγράψει και στο προ ημερών έγγραφο πρότασης-πρόσκλησης που είχαν αποστείλει στους ξενοδόχους, ζητούν στην πρότασή τους για την προς υπογραφή τοπική σύμβαση αυξήσεις επιπλέον αυτών, που προβλέπει η νέα πανελλαδική κλαδική σύμβαση που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί και έναν γενικό «μπούσουλα» για τις συζητήσεις.
Η εθνική κλαδική σύμβαση αφορά 10.550 περίπου επιχειρήσεις και σχεδόν 150.000 εργαζομένους σε όλη τη χώρα, έχει διάρκεια 2 χρόνια και προβλέπει αύξηση αναδρομικά από 1/1/2025 5% και από την 1/1/2026 3%.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λασιθίου ζητούν αυξήσεις ισάξιες, ουσιαστικά, με την υπόλοιπη Κρήτη και συγκεκριμένα επιπλέον 1% για το 2025 και άλλο 1% για το 2026, δηλαδή αθροιστικά από το ’25 να έχουν συνολική αύξηση στο 6% (5% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής) και από το ’26 συνολική αύξηση στο 4% (3% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής).
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Καριχημάκης δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η πλευρά των ξενοδόχων εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετική σε αυτή την πρόταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τελικά θα γίνει και αποδεκτή.
Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν να επανεργοποιηθεί συνολικά η τελευταία υπογραφείσα τοπική συλλογική σύμβαση του νομού Λασιθίου ως είχε, να παραμείνουν δηλαδή οι θεσμικές προβλέψεις της προηγούμενης σύμβασης, με την προσθήκη κάποιων επιπλέον ειδικοτήτων.
Επίσης βασικό αίτημα της διαπραγμάτευσης και ζητούμενο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η ένταξη στη σύμβαση της μεταφοράς τους προς και από τα ξενοδοχεία του Μεραμπέλλου, όπου εργάζονται.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θίγουν και το διακεκομμένο ωράριο, που οι ξενοδόχοι επιθυμούν να πάει πέραν των 5 ωρών μάξιμουμ. Η πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων εμφανίζεται θετική αυτό να πάει πέραν των 5 ωρών, αρκεί στη συνέχεια να πληρούνται οι ώρες ανάπαυσης που προβλέπει ο Νόμος. Επάνω δε σε αυτό, ζητούν προσαύξηση σε ποσοστό που θα συμφωνηθεί με τους ξενοδόχους.
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι
Οι ξενοδόχοι, που σύμφωνα με τον κ. Καριχημάκη δεν εμφανίζονται αρνητικοί σε αυτό το αίτημα, ζητούν αντίστοιχα την αφαίρεση στο πλαίσιο αυτό ορισμένων ειδικοτήτων που υπάρχουν στην εν λόγω σύμβαση ή το «κατέβασμα» άλλων σε παρακάτω κατηγορία.
Οι ξενοδόχοι ζητούν επίσης, μεταξύ άλλων, το ποσοστό πληρότητας που πρέπει να ισχύει, βάσει πανελλαδικής σύμβασης, για να δύναται ένα ξενοδοχείο να λειτουργήσει 6 ημέρες την εβδομάδα, να πέσει στην τοπική συλλογική σύμβαση από το 70 στο 50%.
Αυτό είναι κάτι που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δέχονται, αναφέρει ο κ. Καριχημάκης.
Από τις καλύτερες συμβάσεις στην Ελλάδα
Η συνάντηση πάντως έγινε μέσα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μάλιστα να τονίζει πως «είναι κάτι που δεν περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι σε τέτοιο βαθμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση που είχαμε, διαπιστώσαμε ότι η πλευρά των ξενοδόχων είναι διαθέσιμη και για διαπραγμάτευση και γενικότερα για συνεργασία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και ίσως να μιλάμε για μια από τις καλύτερες συμβάσεις που θα έχουν υπογραφεί στην Ελλάδα».
Στόχος είναι η τοπική συλλογική σύμβαση να έχει υπογραφεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου, με την έναρξη ουσιαστικά δηλαδή της τουριστικής περιόδου.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ