Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% επανέρχεταιο σερβιριζόμενος καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.ά.). Ο φόρος στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery). Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.
Η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.
«Δυστυχώς ισχύει πλέον από την 1η του μήνα. Το συζητήσαμε και με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ και της ΓΕΣΕΒΕΕ που είχαμε συνάντηση. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή σε επίπεδο Κρήτης και είναι δύσκολο να γίνει όταν έχουμε μπει στην αιχμή της τουριστικής σεζόν», τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Πρόεδρος του επισιτισμού Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ Μαρία Χαλβατζή – Αντωνακάκη, που επισημαίνει πως είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να ελεγχθεί αυτή την περίοδο σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών. «Κι αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως κάθε επαγγελματίας τώρα θα κινηθεί, όπως αντιλαμβάνεται πως πρέπει να πράξει και με βάση τα περιθώρια που έχει για αυξήσεις ή για να απορροφήσει το κόστος. Ενδεχόμενο πολύ δύσκολο», όπως εξηγεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο θα πάρει στην καφετέρια μισό ευρώ με εξήντα λεπτά αύξηση, δηλαδή γύρω στα 4 ευρώ, ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει σε αντίστοιχα επίπεδα και εκτιμάται πως μια μέση τιμή θα φτάνει τα 4,5 ευρώ. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2 – 2,5 ευρώ περίπου, εκτιμάται πως θα πωλείται στα 2,30 – 2,50 και στις πιο ακριβές εκδοχές 2,80 – 3.00 ευρώ.
«Είμαστε σε ανοικτή διαβούλευση ως σύλλογος με όλα τα μέλη μας, από το πρωί, αλλά δεν είναι εύκολο να καταλήξεις σε μια απόφαση για αυξήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και διασκέδασης Αγίου Νικολάου Μάνος Γιαπιτζάκης. «Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα όπως διαμορφώνονται. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνουμε, αλλά συζητάμε για να καταλήξουμε σε μια απόφαση που δεν σας κρύβω είναι δύσκολη αυτή την ώρα. Πώς θα ανταποκριθούμε ως επιχειρηματίες και πώς θα μπορεί κι ο κόσμος το χειμώνα να πληρώνει ακριβό καφέ; Είναι σοβαρό το πρόβλημα», υπογραμμίζει.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Εν όψει της εφαρμογής του νέου καθεστώτος με τον ΦΠΑ στον καφέ η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση στην αγορά. Ειδικότερα: Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση. Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.