Ως ανελαστική και απολύτως επιβεβλημένη, για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΑΝ, αναδεικνύεται η άμεση αύξηση στα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης περίπου 30% μεσοσταθμικά, η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά ανάλογα με την κατηγορία πελατών και τις ποσότητες κατανάλωσης.
Το ζήτημα απασχόλησε έντονα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κωστή Αφορδακού, χωρίς ακόμη να ληφθεί η σχετική απόφαση για τις αυξήσεις, κάτι, πάντως, που δεν πρόκειται να καθυστερήσει για πολύ ακόμη, όπως επισημάνθηκε στην συνεδρίαση.
Η συζήτηση αφορούσε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, την οποία παραλαμβάνει η νέα διοίκηση σε σχέση με το ζήτημα της μεγάλης και μη εξυπηρετούμενης, από πέρυσι, οφειλής προς τη ΔΕΗ. Η στάση αυτή της ΔΕΥΑΑΝ, που μέχρι και το 2022 πλήρωνε κανονικά τους λογαριασμούς για το καταναλούμενο ρεύμα, μπλοκάρει τώρα τη δυνατότητα σύνδεσης των νέων αντλιοστασίων του έργου των αγωγών αποχέτευσης και ύδρευσης του οικισμού της Αμμουδάρας. Ενώ δηλαδή ο αγωγός αποχέτευσης είναι έτοιμος και θα έπρεπε ήδη να συνδέσουν τις παροχές με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, για να τρέξει το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας του, η ΔΕΗ το χρησιμοποιεί για να πιέσει τη ΔΕΥΑΑΝ για διακανονισμό του χρέους της, για να δώσει ρεύμα…
Μονόδρομος, φαίνεται ότι είναι πλέον ο διακανονισμός αποπληρωμής του χρέους, κάτι που η ΔΕΥΑΑΝ μετατόπιζε χρονικά, κρατώντας στάση αναμονής όλο το περασμένο, προεκλογικό, έτος, μήπως η κυβέρνηση εισάκουε τις εκκλήσεις και προτάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, για μείωση των χρεών των ΔΕΥΑ ή επιχορήγηση για την εξυπηρέτησή τους ή μείωση της τιμής του ρεύματος στις επιχειρήσεις αυτές κοινής ωφέλειας. Αποδεικνυόμενες φρούδες οι ελπίδες τους για την πραγμάτωση κάποιων από τα παραπάνω, ακολούθησαν οι σχεδιασμοί περί συγχώνευσης των ΔΕΥΑ σε ένα ενιαίο διαχειριστικό φορέα ανά Περιφέρεια, που έδωσε ένα επιπλέον επιχείρημα στη ΔΕΥΑΑΝ να μην προβεί σε «θυσία» των διαθεσίμων της για αποπληρωμή της ΔΕΗ, αφού υπήρχε ενδεχόμενο διάλυσής της…
«Εάν είχαμε πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο σύνολό τους, η ΔΕΥΑΑΝ θα είχε κλείσει τώρα. Ελπίζαμε σε μια καλύτερη αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος, αλλά δεν εισακουστήκαμε σαν ΔΕΥΑ», είπε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ Γιάννης Πεδιαδίτης, απαντώντας στην παρατήρηση του προέδρου ότι «τα συσσωρευμένα χρέη του τελευταίου 1,5 χρόνου καλούνται τώρα να τα διαχειριστούν κάποιοι άλλοι… Θα «ματώσουμε», δε βλέπω άλλη λύση», είπε ο κ. Αφορδακός.
Προκαταβολή 30% του συνολικού χρέους που αντιστοιχεί σε 800.000 ευρώ και 24 δόσεις ή 40% του χρέους προκαταβολή και 48 δόσεις και εγγύηση του Δήμου για το συνολικό χρέος είναι οι προτάσεις της ΔΕΗ για διακανονισμό, απ’ ό,τι προέκυψε από τις διερευνητικές επαφές που είχε η διοίκηση με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΔΕΗ η οποία ζητά επιπλέον να μπει ο Δήμος ως εγγυητής του υπόλοιπου συνολικού χρέους. Όπως προκύπτει συμπερασματικά από τη συζήτηση, η πληρωμή της προκαταβολής των 800.000 είναι μονόδρομος προκειμένου η ΔΕΥΑΑΝ να διεκδικήσει, πιέζοντας τη ΔΕΗ με το 30% προκαταβολή, να εγκρίνει όσο περισσότερες δόσεις μπορέσει (ιδανικό θεωρεί η ΔΕΥΑΑΝ τις 72 δόσεις) ώστε να μην υπονομευτεί η βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης, ζητώντας επίσης από το Δήμο να μπει εγγυητής – κάτι που δεν φαίνεται να βλέπει πολύ θετικά ο Δήμος. Και πληρώνοντας η ΔΕΥΑΑΝ κανονικά από δω και πέρα τους λογαριασμούς που θα έρχονται με τις τρέχουσες καταναλώσεις ρεύματος.
Εξ άλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος, η τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΑΝ, ώστε να έχει ισχυρό επιχείρημα ώστε να αποτρέψει την συγχώνευσή της με άλλες ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο, σε περίπτωση που προωθηθεί μια τέτοια πολιτική.
Το υπέρογκο – για τα μεγέθη της τοπικής δημοτικής επιχείρησης – χρέος της επιχείρησης προς τη ΔΕΗ, που προσδιορίζεται στα 2,7 εκατομμύρια περίπου, απειλεί και σήμερα το ήδη περιορισμένο αποθεματικό της ΔΕΥΑΑΝ (2,6 εκατομμύρια), με το οποίο ίσα –ίσα που καλύπτει μισθοδοσία και συμβασιοποιημένα έργα για το 2024! Τα ήδη συμβασιοποιημένα έργα και οι λοιπές υποχρεώσεις μαζί με τον αντίστοιχο ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει για επιχορηγούμενα έργα μέσα στο έτος η ΔΕΥΑΑΝ ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Περί τα 4 εκατομμύρια υπολογίζονται τα έσοδα από τα τέλη που θα εισπράξει η ΔΕΥΑΑΝ μέσα στο 2024.
Ο κ. Πεδιαδίτης πρότεινε την αύξηση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης 30% και παράλληλα για τα επόμενα δύο χρόνια να παγώσουν οι δαπάνες σε έργα και προμήθειες της ΔΕΥΑΑΝ, ώστε να υπάρξει εξομάλυνση των οικονομικών της, περιοριζόμενη στη λειτουργία αντιμετώπισης της καθημερινότητας του δημότη.
Σύντομα η Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΑΝ θα διαμορφώσει συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος που υπάρχει για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που θα επιβληθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑΝ και θα έλθει προς έγκριση.
Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά η 33η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ όπου θα τεθεί το μείζον ζήτημα των χρεών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, η ανάγκη αλλαγής τιμολογίου από το βιομηχανικό που παρέχει σε υψηλή τιμή η ΔΕΗ στις ΔΕΥΑ κλπ. Τον Αύγουστο του 2023 το συνολικό χρέος των ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ ήταν 140 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να ασκηθεί πίεση για αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ θα διευκρινιστεί και το θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑΑ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ