Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου έχει στα ταμεία της 810.000 ευρώ και οι εισπράξεις που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους εκτιμώνται σε επιπλέον 300.000 ευρώ (με αντίστοιχη μισθοδοσία 3 μηνών 150.000), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Αστρουλάκης, επισημαίνοντας ότι το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 500.000 ευρώ – τα διπλάσια απ’ όσα είχε τον Ιανουάριο του 2023.
Ως ανώνυμη εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε δαπάνες εκτελώντας παρεμβάσεις, έργα και προμήθειες, προκειμένου να μειώσει τους φόρους που θα κληθεί να πληρώσει στο κράτος. Οι δαπάνες που θεωρεί η διοίκηση ότι θα πρέπει να γίνουν είναι περίπου 300.000 ευρώ.
Το αποθεματικό, όπως αναφέρθηκε, εκτιμάται ότι δίνει τη δυνατότητα στη ΔΑΕΑΝ να προσδιορίσει τον τρόπο «επιστροφής» στο κοινωνικό σύνολο του Δήμου ενός απτού, ωφέλιμου έργου μόνιμης υποδομής, κόστους περί τις 60.000 ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί τι ακριβώς θα είναι (ένα γήπεδο, παιδική χαρά ή άλλο).
Ανήγγειλε παράλληλα μια σειρά επιπλέον συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά, συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών είναι η εκτεταμένη συντήρηση του ΡΕΞ.
Επίσης, άλλες δαπάνες που σχεδιάζει να κάνει η ΔΑΕΑΝ είναι:
α) Aνακαίνιση του κτιρίου (που χρησιμοποιούσε ο ΙΟΑΝ) όπου θα μεταφερθούν τα γραφεία της ΔΑΕΑΝ (50.000). Το συγκεκριμένο κτίριο (παλιά σφαγεία) κτισμένο πριν το 1955, θα εξεταστεί αν διαθέτει στατική επάρκεια για τη νέα χρήση.
β) Προμήθεια και τοποθέτηση εντός Αγίου Νικολάου 6 ψηφιακών οθονών για την προβολή εκδηλώσεων του Δήμου και διαφημίσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων (28.000) κ.α. Τις θέσεις που θα τοποθετηθούν οι οθόνες θα υποδείξει το Δημοτικό Συμβούλιο.
γ) Προμήθεια οικίσκων – «ISO Box» το οποίο θα τοποθετηθεί δίπλα στο κτίριο τουαλετών της μαρίνας, το οποίο θα στεγάσει τέσσερα γραφεία (με προοπτική να προστεθούν άλλα δύο, στη συνέχεια) τα οποία θα μισθωθούν σε επιχειρήσεις θαλασσίου τουρισμού, σκάφη των οποίων ελλιμενίζονται στη μαρίνα και έχουν ζητήσει τέτοιους χώρους. Θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής των πελατών τους.
δ) Κατασκευή εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα, κόστους 20.000 – 30.000 ευρώ, μέσω της οποίας η ΔΑΕΑΝ στοχεύει τη μεγαλύτερη προβολή των εκδηλώσεων που θα κάνει. Ουσιαστικά αφορά τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της εταιρείας, αφού εκεί θα ενταχθεί και το «ηλεκτρονικό εισιτήριο», ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική επικοινωνία/ ενημέρωση με τους πελάτες της μαρίνας, οι πληρωμές των αναγκών των πελατών κλπ. Θα αποτελεί μια ηλεκτρονική «ρεσεψιόν» της ΔΑΕΑΝ. Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι μέριμνα της ΔΑΕΑΝ είναι να είναι εκείνη κάτοχος του λογισμικού (κώδικα) ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση/ δέσμευση από ιδιωτικές εταιρείες τέτοιων υπηρεσιών. Στην εφαρμογή αυτή θα είναι συνδεδεμένο και το Γραφείο Πληροφοριών των επισκεπτών, που λειτουργεί η ΔΑΕΑΝ δίπλα στη γέφυρα της λίμνης.
ε) Εκπόνηση κοστολογικής μελέτης για τη διαμόρφωση της εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής της ΔΑΕΑΝ, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας αλλά και των πόρων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου που σχεδιάζει σε ετήσια βάση. Είναι πλέον αναγκαίο εργαλείο, γιατί η ΔΑΕΑΝ έχει επεκταθεί σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και χρειάζεται να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη σχέση κόστους/ κέρδους για να λαμβάνει και τις ανάλογες αποφάσεις, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ Αλέξανδρος Σκύβαλος.
στ) Πρόβλεψη 80.000 ευρώ γίνεται για την πληρωμή υποχρεώσεων και λειτουργικών εξόδων μέχρι τέλος του έτους.
ζ) Προμήθεια μεταφερόμενου «κοντέινερ» 2μΧ12μ., με έτοιμη κερκίδα καθισμάτων, για την χρήση τους από θεατές αθλητικών εκδηλώσεων στους χώρους που διεξάγονται, αξίας 17.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ