Tοπική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν έχει υπογραφεί εδώ και χρόνια στην περιοχή του Μεραμπέλλου. O πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Σητείας Γιάννης Κακουράκης ήταν αυτός που υπέγραψε την τελευταία τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας στο νομό, προ έξι ετών, το 2019. Η υπογραφή της συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Το θέμα αναδείχθηκε ως «πρώτης γραμμής» και από τους εκπροσώπους φορέων που πήραν το λόγο κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης αλλά και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν τη σημασία της σύμβασης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου. Άλλωστε η συνεχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμενη έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία αποτελεί έναν παράγοντα έντονου προβληματισμού και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες.
Μετά από πολλές άκαρπες τα τελευταία χρόνια προσπάθειες και συζητήσεις, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, βρίσκονται πια σε ένα καλό σημείο για την πολυπόθητη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Γιάννης Προκοπάκης, μετά και την πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών προχθές, οι επιχειρηματίες του Μεραμπέλλου εμφανίζονται «ανοιχτοί» στο να συζητήσουν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης. «Έγινε η πρώτη συνάντηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και σε πρώτη φάση είμαστε θετικοί στο να υπογραφεί μια τοπική σύμβαση για τα ξενοδοχεία της περιοχής του Μεραμπέλλου», ανέφερε.
Η μεταφορά στα ξενοδοχεία
Βασικό προϊόν της διαπραγμάτευσης, που θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα και με άλλες συναντήσεις, και ζητούμενο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η ένταξη στη σύμβαση της μεταφοράς τους προς και από τα ξενοδοχεία όπου εργάζονται.
Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Νίκο Καριχημάκη, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και οι δύο πλευρές είμαστε θετικοί και ευελπιστούμε να φτάσουμε στη σύναψη της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αποτελεί πάγιο αίτημά μας, για να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο ελκυστικό και να μπορούμε να συγκρατούμε τους συναδέλφους μας για εργασία εντός του νομού».
Ο κ. Καριχημάκης προσθέτει πως θα γίνουν αντίστοιχες συζητήσεις για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης και στη Σητεία. Με τον πρόεδρο άλλωστε του Συνδέσμου Ξενοδόχων Σητείας Γιάννη Κακουράκη να αναφέρει και στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου ότι «πάντα είναι ανοικτός στη συζήτηση για μια καλή και σωστή συλλογική σύμβαση».
Η πανελλήνια κλαδική σύμβαση
Στην όλη συζήτηση υπεισέρχεται και το θέμα των άκαρπων έως τώρα συζητήσεων μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που συνεχίζουν από τον περασμένο Οκτώβριο για την υπογραφή της νέας πανελλήνιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αφού πάνω σε αυτή, θα έλθει ουσιαστικά να «πατήσει» ως θεσμική βάση, σημειώνει ο κ. Προκοπάκης, και η τοπική συλλογική σύμβαση.
Ρόλο επίσης θα διαδραματίσει, ενδεχομένως, και η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1.3.2025 σε όλα τα ξενοδοχεία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη από τις συζητήσεις δεν έχει βγει «λευκός καπνός», ούτε υπάρχει συμφωνία, με το θέμα άλλωστε της μεταφοράς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αυτό δηλαδή που ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής, να χαρακτηρίζεται από πολλούς ξενοδόχους ως «λεπτό σημείο», που απαιτεί «ευέλικτους» χειρισμούς για να ξεπεραστεί στο σύνολό του και να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές – και η όλη συζήτηση να καταλήξει έπειτα σε οριστική συμφωνία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και δη πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2025.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ