Όπως και οι άνθρωποι, τα είδη της άγριας πανίδας χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Η τρέχουσα παρατεταμένη ανομβρία στην Κρήτη προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και στους πληθυσμούς των άγριων ζώων που διαβιούν στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και είναι βασικό στοιχείο των οικοσυστημάτων της και του πολιτισμού της. Το πρόβλημα είναι οξυμένο ειδικά στην ανατολική Κρήτη.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της άγριας πανίδας σε νερό, ξεκινούν ήδη να διαμορφώνονται προτάσεις για την υλοποίηση απλών παρεμβάσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης πρότεινε μια σειρά από πρώτες παρεμβάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τόσο την διάσταση του προβλήματος, όσο και το γεγονός ότι απαιτούνται συνέργειες και συνεργασία για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο αυτό με επιστολή του, που έστειλε σε Δήμους και ΤΟΕΒ της Κρήτης, εφιστά την προσοχή ώστε να υπάρξουν απλά μέτρα για να μπορεί η άγρια πανίδα του νησιού να μην μείνει χωρίς νερό. Είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά, που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν με άγρια πουλιά όπως τους γύπες που κινδύνεψαν από την έλλειψη νερού και σημειώθηκαν περιστατικά μέσα σε καύσωνα, όπως τον γύπα που έπεσε στη Σητεία και κάποιους άλλους στο Ηράκλειο. Εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξηγούν από τότε τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή σε όλη τη φύση και ειδικά στην πανίδα.
Με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει και εκφράστηκε και στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο κυρίως από τους μελισσοκόμους, φάνηκε πως η ανατολική Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το ζήτημα της λειψυδρίας για όλη την πανίδα που βρίσκεται στις περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Η έλλειψη νερού που έχει οδηγήσει τα φυτά και τα δέντρα της Κρήτης σε κατάσταση μαρασμού προκαλώντας έντονο προβληματισμό, επηρεάζει και την πανίδα του νησιού, η οποία δοκιμάζεται. Όχι μόνο σε ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που μπορούν να καταγραφούν με τον καύσωνα στη διάρκεια του καλοκαιριού ή με ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών και ισχυρών καταιγίδων στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και με φαινόμενα όπως η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Κρήτη.
Οι αρχικές προτάσεις
Κατέθεσε λοιπόν τρεις αρχικές προτάσεις επισημαίνοντας παράλληλα πως η Περιφέρεια Κρήτης είναι στη διάθεση των φορέων για συνεργασία και συνδρομή σε όλες τις προτεινόμενες απλές παρεμβάσεις, καθώς και σε όποια άλλη σχετική παρέμβαση υλοποιούν ή σχεδιάζουν.
Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος με την επιστολή του πρότεινε:
– Στα σημεία διανομής νερού άρδευσης με κολλεκτέρ, να παραμένει μικρή διαρροή, ώστε το νερό να σταλάζει και να συγκεντρώνεται σε κάποιο σημείο του εδάφους, όπου θα έχουν πρόσβαση τα ζώα και τα πτηνά.
– Ακόμα, να υπάρχει μεταφορά νερού με ντεπόζιτα ή βυτία για την πλήρωση μικρών φυσικών υδατοσυλλογών, όπως εποχικά λιμνία και κοιλώματα στο έδαφος, όπου υπάρχει πρόσβαση.
– Επίσης, να γίνει τοποθέτηση ποτιστρών, ντεποζίτων με διάταξη παροχής νερού ή άλλων κατάλληλων περιεκτών νερού σε διάφορα προσβάσιμα σημεία, που μπορούν να υποδειχθούν από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ακόμα σημειώνει πως κάθε άλλο ενδεδειγμένο μέτρο για παροχή νερού, είναι θετικό να υπάρχει.
Μάλιστα υπογραμμίζει πως με στόχο τη δρομολόγηση μονιμότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος εντός των αμέσως επόμενων ημερών πρόκειται να συγκαλέσει συνάντηση εργασίας με το σύνολο των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων.