Το «κοκτέιλ» των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιώσεων, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπόφευκτα οδηγεί μεγάλο ποσοστό συμπολιτών κάθε ηλικίας σε όλη την επικράτεια στα φαρμακεία.
Αντίστοιχη, όπως μεταφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Μιχάλης Πλακογιαννάκης, είναι η εικόνα που παρατηρείται και στα μέρη μας και ιδιαίτερα τις τελευταίες 15-20 μέρες και μετά τις γιορτές, καθώς αυξημένη είναι η κινητικότητα στα διαγνωστικά τεστ και για γρίπη και για covid-19, ενώ κίνηση καταγράφεται και στα τεστ για στρεπτόκοκκο.
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, παρότι οδεύουμε προς το τέλος της αντιγριπικής περιόδου (προς Φεβρουάριο-Μάρτιο) εξακολουθούν, όπως αναφέρει,να γίνονται εμβόλια για τη γρίπη, όχι πάντως με το ρυθμό που αυτό γινόταν πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Με αυτoύς που προσέρχονται να είναι άτομα που το άφησαν για την τελευταία στιγμή αφού οι περισσότεροι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κλπ ήδη εμβολιάστηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την 1η του περασμένου Οκτωβρίου στη διάθεση του κοινού έχουν δοθεί, για την εμβολιαστική περίοδο 2023-2024, δύο κατηγορίες εμβολίων, τα συμβατικά εμβόλια και – για πρώτη φορά από φέτος – τα ενισχυμένα εμβόλια (πιο ενισχυμένα όσον αφορά τα αντιγόνα που περιέχουν).
Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
Τα νέου τύπου εμβόλια, έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και για αυτά απαιτείται συνταγή ιατρού.
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσέρχεται στα φαρμακείο μόνο με τον ΑΜΚΑ τους και χωρίς ιατρική συνταγή και να διενεργούν τον εμβολιασμό τους (γλιτώνοντας έτσι και χρόνο) ανάλογα πάντα με τις ομάδες που επιτρέπει το σύστημα (η πλατφόρμα του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού) να εμβολιαστούν.
Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, για το νομό Λασιθίου εμβόλια διενεργούνται στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Νεάπολης (Διαλυνάκειο), Ιεράπετρας, Σητείας και στο Κ.Υ. Τζερμιάδων, με το ραντεβού για όποιον/α ενδιαφέρεται να δύναται να κλειστεί με είσοδο στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr/.
Σύμφωνα με τον κ. Πλακογιαννάκη αρκετοί είναι οι ηλικιωμένοι ή από την κατηγορία των ευπαθών ομάδων πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία για να κλείσουν το ραντεβού τους.
Η πιθανότητα για εμβόλια κατά του κορωνοϊού και στα φαρμακεία
Σχετικά με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για την πιθανότητα να διενεργούνται εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό εφόσον αυτό είναι δυνατόν και στα φαρμακεία (όπως γίνεται και για το εμβόλιο της γρίπης), ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου λέει πως «σε όλη την Ευρώπη γίνονται εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού και στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί διενεργούν αντιτετανικό και αντιγριπικό εμβολιασμό και η κυβέρνηση προσπαθεί επειδή το ελληνικό φαρμακείο καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα να μας πιστοποιήσει και για τον εμβολιασμό για κόβιντ. Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».
Για τις ελλείψεις φαρμάκων-σκευασμάτων
Ερωτώμενος για τις ελλείψεις φαρμάκων και σκευασμάτων, ο κ. Πλακογιαννάκης απαντά πως σε κάποιους κωδικούς αυτές παραμένουν, με την κατάσταση ωστόσο σήμερα να είναι σαφώς καλύτερη εν συγκρίσει με ένα εξάμηνο πριν αλλά και λίγο καλύτερα εν συγκρίσει με τον περασμένο Νοέμβριο.
Κάτι στο οποίο ρόλο έπαιξε, τονίζει, και η απαγόρευση του υπουργείου προς τις φαρμακαποθήκες να εξάγουν φάρμακα μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν οφείλονται, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε ζητήματα πρωτων υλών, όπως σε κάποια φάρμακα για το σάκχαρο, σε αντιβιώσεις και σε αναπνευστικά σκευάσματα. Με την κατάσταση πάντως και σε αυτά να είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ