Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού επικέντρωσε την τοποθέτησή του, μιλώντας στην «Ημέρα Καριέρας», που πραγματοποιήθηκεστο ΡΕΞ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Περιέγραψε παράλληλα το πώς σχεδιάζουν να την αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά την τουριστική σεζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Για το ίδιο ζήτημα μίλησαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης και ο γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Minos Beach Art Hotel και Minos Palace Στράτος Πατσάκης.
Ο κ. Πελεκανάκης μάλιστα δήλωσε ότι μετά το Πάσχα έχουν ζητήσει συνάντηση για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία με προτεραιότητα το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης.
Ο κ. Πελεκανάκης ξεκίνησε σχολιάζοντας την πολύ χαμηλή προσέλευση νέων, ενδιαφερομένων να ενημερωθούν και να βοηθηθούν στις αποφάσεις και επιλογές που θα κάνουν στον τομέα των σπουδών και της επαγγελματικής καριέρας. Την μη προσέλευση νέων την απέδωσε στην αδιαφορία, αλλά περισσότερο στη μη σωστή ενημέρωση… «Όλοι ξέρουμε ότι η τουριστική εκπαίδευση είναι εκείνη που βοηθά πάρα πολύ για να προσεγγίσει η νεολαία τον Τουρισμό. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται, ο αριθμός των εισαχθέντων στις δημόσιες και τις ιδιωτικές σχολές τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μας, κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός, για να μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην κάλυψη των θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -κενό που διευρύνεται χρόνο με το χρόνο.»
«Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχολή επιμόρφωσης ξενοδοχοϋπαλλήλων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου δεν προσελκύει ικανό αριθμό εκπαιδευόμενων. Βλέπουμε επίσης ιδιωτικές σχολές με μειωμένο αριθμό εισαχθέντων, που σε λίγο θα κλείσουν λόγω ανυπαρξίας ενδιαφερομένων να εκπαιδευτούν στα τουριστικά επαγγέλματα!
Λείπει -πιστεύω- η σωστή ενημέρωση των νέων, που θα τους εξασφάλιζε εργασία αμέσως με την αποφοίτησή τους απ’ αυτές τις σχολές. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Γιατί οι λίγοι που έρχονται στα ξενοδοχεία και ζητούν εργασία, χωρίς καμία γνώση στο αντικείμενο ή ειδίκευση ή προϋπηρεσία, προβάλλουν όμως την απαίτηση για υψηλές χρηματικές αποδοχές… Η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι πόσα χρήματα θα παίρνω. Στη δεύτερη ερώτηση τι ξέρεις να κάνεις στο ξενοδοχείο, η απάντηση είναι συνήθως απογοητευτική, γιατί δεν ξέρει τίποτα… Απαιτεί μόνο χρήματα, αλλά τα πράγματα δε λειτουργούν ακριβώς έτσι.
Νομίζω ότι κάπου υπάρχει μια παρεξήγηση, κάποιοι το έχουν πάρει στραβά! Επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δε σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πληρώσει ένα κάρο χρήματα για να προσλάβει τον οποιονδήποτε να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά, την οποία δεν ξέρει να την κάνει. Αλλά, ναι, θα πάρω νέους ανθρώπους να τους εκπαιδεύσω, για να αποκτήσουν σταδιακά γνώση και δεξιότητες, για την εργασία που θα κληθούν και θα πληρωθούν να κάνουν», εξήγησε ο κ. Πελεκανάκης.
Οι συνθήκες εργασίας
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «η προσπάθεια και σκέψη για μια εκδήλωση όπως η Ημέρα Καριέρας που διοργάνωσαν οι τοπικοί φορείς είναι πολύ θετική. Πρέπει να υπάρξει επαγγελματικός προσανατολισμός. Σίγουρα, ο Τουρισμός είναι μια από τις οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μέλλον στην Κρήτη, με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για σταδιοδρομία. Δε χρειαζόμαστε μόνο απλούς εργαζόμενους αλλά και πολλά στελέχη στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Θα πρέπει να γίνουν όμως μια σειρά θεμάτων για να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τον Τουρισμό».
Του ζητήσαμε να εξηγήσει γιατί, ενώ η τάση του τουρισμού είναι διαρκώς να αναπτύσσεται και να μεγεθύνεται, παρατηρείται αντίθετη ροπή ως προς την εισαγωγή νέων της χώρας μας στον τουριστικό επαγγελματικό τομέα και ειδικά εκείνων που θα εκπαιδευτούν για να στελεχώσουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ο κ. Σφακιανάκης είπε: «Θεωρώ ότι τα προηγούμενα χρόνια- σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένα, αλλά και σε άλλες με υπερβολή δόθηκε μια αρνητική εικόνα στην εργασία στον τουριστικό τομέα. Είδαμε μπαράζ δημοσιευμάτων προηγούμενα χρόνια για συνθήκες εργασίας, διαμονής, αμοιβές, συμπεριφορά εργοδοσίας, αθέτηση συμφωνιών κλπ. σε κάποια νησιά και αλλού. Δυστυχώς, αυτή η αρνητική εικόνα πέρασε στην κοινωνία, χωρίς να αποτελεί την πλήρη πραγματικότητα.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και απολαβών για τους εργαζόμενους. Οι πρωτοεισερχόμενοι στον Τουρισμό έχουν πολύ αξιόλογο μισθό και τα στελέχη ξενοδοχείων μπορούν να διεκδικήσουν πολύ καλούς μισθούς. Οι μεγάλες εταιρείες δίνουν πλέον μεγάλη σημασία στις συνθήκες εργασίας και κάνουν πολλές ενέργειες ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν καλύτερα και να διαβιούν σε καλύτερες συνθήκες. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να αλλάξουμε την προηγούμενη αρνητική εικόνα.
Θα πρέπει στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης να υπάρξει αναβάθμιση. Δυστυχώς η δημόσια τουριστική εκπαίδευση έχει μείνει πολύ πίσω και σε εγκαταστάσεις, σε εξοπλισμό, ακόμη και στην αναπροσαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Όταν δούμε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί με την ΑΣΤΕΚ, δεν αποτρέπει τους ανθρώπους που έρχονται να σπουδάσουν; Πρέπει όμως να αγωνιστούμε ώστε να κρατήσουμε τον μεγαλύτερο τομέα παραγωγής της χώρας μας. Τι θα συμβεί με τις νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο ή όταν ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου;»
Εποχικότητα
Στην ερώτηση αν τα κενά μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγή εργαζομένων από ξένες χώρες, ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτό. Σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των εισαγόμενων εργαζομένων από τρίτες χώρες Ασία, Ινδία κλπ. θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, αλλά θα καλύπτουν θέσεις κατώτερου προσωπικού. Εμείς όμως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσους έχουμε σήμερα ως εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία μας.
Θα πρέπει να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις από το κράτος σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του επαγγέλματος σε σχέση με το εισόδημά τους, που αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα εισόδου στο επάγγελμα. Γιατί όλοι επιδιώκουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα και αν μπορούσαν να εργαστούν 1-2 μήνες περισσότερο θα το έκαναν. Πιθανόν το κράτος να πρέπει να επεκτείνει το Ταμείο Ανεργίας κατά δύο επιπλέον μήνες, για όσους εργαστούν, αναλογικά, επιπλέον χρόνο στη διάρκεια της σεζόν. Είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι ώστε οι επαγγελματίες εργαζόμενοι στον Τουρισμό να μπορούν να έχουν επαρκές εισόδημα στη διάρκεια του χειμώνα.
Θα πρότεινα να γίνουν συντονισμένα, επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αν δεν στηρίξουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, στη χώρα μας θα έρχονται ξένοι να εργαστούν, αλλά δεν θα έχουμε Έλληνες στελέχη αν δεν παράγονται απόφοιτοι τουριστικών σχολών…».
Πρόβλημα και η στέγαση
Δεν είναι οξύ μόνο το πρόβλημα της εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού που να μπορούν να εργαστούν στα ξενοδοχεία. Ένα άλλο, ίσως εξίσου σοβαρό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που διαρκώς αυξάνεται το προσωπικό που φέρνουν από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό για να εργαστεί σε αυτές, είναι η στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων.
Το πρόβλημα της δραματικής έλλειψης στέγης στα μικρά, δημοφιλή τουριστικά νησιά, αντιμετωπίζουν πλέον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στην Κρήτη, κάτι που επιβεβαίωσε τόσο ο κ. Πελεκανάκης, όσο και ο κ. Στρ. Πατσάκης.
Ο διευθυντής του Μinos Beach εξήγησε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που απασχολούνται στα ξενοδοχεία της ΒlueGr στον Άγιο Νικόλαο είναι ντόπιοι και πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται στα ξενοδοχεία της εταιρείας πολλά χρόνια. Όμως όσο περνά ο καιρός η εταιρεία υποχρεώνεται από τις συνθήκες να αναζητά και να φέρνει προσωπικό και από άλλα μέρη της χώρας και από το εξωτερικό, γεγονός που την υποχρεώνει να αναζητήσει λύσεις για τη στέγαση του προσωπικού αυτού. Έτσι, έχει αγοράσει ένα μεγάλο ακίνητο πλησίον του ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου, στο Αλευρικό, όπου διαμορφώνει εγκαταστάσεις «logistics», γραφεία αλλά και περίπου 40 δωμάτια φιλοξενίας εργαζομένων στα ξενοδοχεία της στον Άγιο Νικόλαο.
Κάποια άλλα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν ενοικιάσει και ανακαινίσει μικρά παλιά ξενοδοχεία, που παρέμεναν κλειστά, μόνο και μόνο για να στεγάσουν εργαζόμενούς τους. Άλλα ενοικιάζουν διαμερίσματα για στελέχη τους. Η έλλειψη όμως στέγης, για τους γνωστούς λόγους, καθιστά πλέον χρόνο με το χρόνο, το ζήτημα αυτό ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους και της περιοχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ