Χρυσή διάκριση μηδενικών αποβλήτων (Zero waste) με χρηματικό έπαθλο για τα ξενοδοχεία Porto Elounda και Elounda Mare, απονεμήθηκε από την κοινωνική πλατφόρμα «Zero Waste HORECA».
Να σημειωθεί πως η απόδοση των διακρίσεων αποφασίστηκε κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Απονομής όπου αποφασίστηκε ν’ απονεμηθούν συνολικά 92 Διακρίσεις: 8 Χρυσές, 10 Αργυρές και 74 Χάλκινες, με την διάκριση των ξενοδοχείων της Ελούντας να είναι η κορυφαία του κλάδου.
Το βραβείο παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανόλης Γραφάκος στον Φώτη Κοκοτό.
«Ετοιμάζουμε και το νέο κέντρο ανακύκλωσης για όλα τα σημεία των ξενοδοχείων, με 5+1+1 ρεύματα αποβλήτων. Είμαστε στην τελική ευθεία, με τον σχεδιασμό των ταμπελών», ανακοίνωσε ο Φώτης Κοκοτός, μετά την βράβευση. Όπως έγραψε ο ίδιος, τα Elounda SA Hotels and Resorts μείωσαν κατά 95% τα προς ταφή στερεά απόβλητα (80% είναι το όριο της χρυσής διάκρισης), αναφερόμενος σε μια αναμενόμενη εξέλιξη αφού τα δύο ξενοδοχεία πρωτοπορούν στον τομέα αυτό.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ξεχώρισαν δύο ξενοδοχεία από την Ελούντα και με τέτοια βαθμολογία, διότι αποτυπώνουν την αξία που έχουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ήρθε μετά από μεγάλη και συστηματική προσπάθεια που έκαναν τα ξενοδοχεία Porto Elounda και Elounda Mare με πρωτεργάτη τον Φώτη Κοκοτό, ο οποίος ως μηχανικός περιβάλλοντος εδώ και αρκετά χρόνια έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των εφαρμοσμένων πρακτικών, την βιωσιμότητα.
Πώς πήραν την διάκριση
Στα ξενοδοχεία Porto Elounda και Elounda Mare έκαναν έρευνα για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε αυτά να μην οδηγούνται σε ταφή. Βρήκαν πολλές εταιρείες στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίες αναλαμβάνουν την μεταφορά των λεγόμενων «ρευμάτων υλικών», τα οποία έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «σκουπίδια», αλλά τελικά όπως αποδεικνύει η σύγχρονη αντίληψη για την κυκλική οικονομία αποτελούν υλικά για νέες χρήσεις, κινητοποιώντας και την επιχειρηματικότητα. Στα ξενοδοχεία Porto Elounda και Elounda Mare, όπως εξηγεί ο Φώτης Κοκοτός, αυτή τη στιγμή έχουν 23 τέτοια ρεύματα που οδηγούνται σε εξειδικευμένα εργοστάσια για ανάκτηση: τα γνωστά μας (μέταλλα, χαρτόνι, πλαστικά, και γυαλί) αλλά και λιγότερο γνωστά (μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, λάμπες, φάρμακα, υφάσματα, κλπ). Και με μεγάλη επιμέλεια ανακυκλώνουν και τα βιοαπόβλητα (τρόφιμα, τηγανέλαια, υπολείμματα υλικών κήπων), για τα οποία υπάρχουν ειδικές προβλέψεις πλέον και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που έχει υιοθετήσει σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Τι είναι το Zero Waste HORECA
Από το 2018, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιεί δράσεις της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste HORECA.
Με απώτερο σκοπό την αλλαγή αντίληψης και συμπεριφοράς των HORECA προς μια βιώσιμη πορεία, συνεργάζονται στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, μέσω της μείωσης παραγωγής αποβλήτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και της υλοποίησης βιώσιμων προμηθειών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους παραπάνω φορείς και εστιάζει σε 3 βασικούς πυλώνες: Την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς, με συγκεκριμένες δράσεις και μεθοδολογία. Οι επιχειρήσεις HORECA της Ελλάδας μπορούν να πρωτοπορήσουν και να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κοινωνία, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Το “Zero Waste HORECA” εμπνέει τους ιδιοκτήτες και τους επαγγελματίες των HORECA: α) να υιοθετήσουν Zero Waste πρακτικές, όπως η πρόληψη, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, β) να εφαρμόσουν μεθόδους και να προμηθευτούν συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Νερού και γ) να υιοθετήσουν Πράσινες και Βιώσιμες Προμήθειες. Εξοικονομούνται πρώτες ύλες, νερό, ενέργεια και βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η Κυκλική Οικονομία να γίνεται καθημερινή πράξη, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ