Η επαναφορά της αμφίδρομης τροχαίας κίνησης στον παραλιακό δρόμο, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για τη δημοτική αρχή, κάτι που ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μαν. Μενεγάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί και με δηλώσεις που έκανε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ύστερα και απ’ όσα ανακοίνωσε στη συνεδρίαση για τη Λογοδοσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη. Μένει να διατυπωθεί και τυπικά, μέσα από τη συνολική συγκοινωνιακή μελέτη που είναι σε εξέλιξη και την οποία θα παραδώσει στο Δήμο η ομάδα συγκοινωνιολόγων που έχει αναλάβει το έργο αυτό. Ήδη, κατά την αποτίμηση του «Δακτυλίου» το μέλος της ομάδας, συγκοινωνιολόγος Δημ. Παύλου το πρότεινε σαφώς, προκειμένου να διαμοιράσει, όπως είπε την κυκλοφοριακή φόρτιση, που δέχεται μονομερώς η Κ. Παλαιολόγου.
Δεν εξήγησε, όμως, παράλληλα, ποιες θα είναι οι τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στο προηγούμενο κυκλοφοριακό καθεστώς στον παραλιακό και πώς θα αποφευχθούν τα κυκλοφορικά «εμφράγματα» σε διάφορα σημεία του, όταν διασταυρώνονταν δύο λεωφορεία, ένας από τους αποφασιστικούς παράγοντες που είχε συντελέσει στην λογική της μονοδρόμησης… Στην παρατήρηση αυτή, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «Για να το προτείνουν οι συγκοινωνιολόγοι, προφανώς υπάρχουν και οι τεχνικές λύσεις για να εφαρμοστεί χωρίς τα παλιά προβλήματα».
Η ανατροπή του υφιστάμενου κυκλοφοριακού καθεστώτος, αλλά και η πρόθεση της δημοτικής αρχής για περικοπή του κόστους υλοποίησης της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής «προμελέτης» (όπως τη χαρακτήρισε), συμπαρασύρει, στην πραγματικότητα συνολικά, σε αναθεώρηση της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου από τεχνική και αισθητική πλευρά, της συνολικής αρχιτεκτονικής πρότασης που είχε καταθέσει η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών – Προγραμματισμού του Δήμου, Μαρία Πρατσινάκη, η οποία είχε παρουσιαστεί δημόσια δυο τουλάχιστον φορές. Η πρόταση εκείνη (μαζί με την πλατεία Ελούντας και την αποπεράτωση του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού) ήταν η βάση με τα οποία ο Δήμος είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια από τα ΣΒΑΑ.
Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος, μιλώντας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και τους μελετητές, δουλεύουν πάνω στην αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής και της σύνταξης των συμπληρωματικών μελετών που απαιτούνται, εξηγώντας μάλιστα ότι ο φάκελος της πρότασης που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή ήταν επιπέδου ωρίμανσης που δεν ξεπερνούσε το 30%! Δεν υπήρχε ηλεκτρομηχανολογική, ούτε στατική ή φυτοτεχνική μελέτη, ούτε και τεύχη δημοπράτησης. Η δε αρχιτεκτονική μελέτη δεν ήταν 100% ολοκληρωμένη. Η αναθεώρηση κινείται στη λογική περιστολής του κόστους κατασκευής, απλοποιώντας τις πολύ ακριβές δομικές άλλες επεκτάσεις προς την θάλασσα (πχ. αερογέφυρα), όπως είπε, μην αποκλείοντας όμως έναν πρόβολο προέκτασης προς τη θάλασσα από τη γέφυρα της λίμνης ως τη σκάλα με τον επιζωγραφισμένο «Μινώταυρο» (στο ύψος του καφέ Μόριτζ), αφού από κει και πέρα διευρύνεται το πλάτος της Ακτής Στυλ. Κουνδούρου.
Επίσης, εξετάζεται η κατάργηση της ζώνης στάθμευσης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, όπου θα παραμείνουν ορισμένες οριοθετημένες θέσεις οι οποίες αντί να είναι μπροστά στη θάλασσα να τραβηχτούν προς την οικοδομική γραμμή, είπε ο κ. Μενεγάκης.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο «σπάσιμο» του κυκλοφοριακού φόρτου και προς τον παραλιακό, είπε ότι στην πράξη από όσα έχουν προηγηθεί και με τα περιοδικά, περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας του καλοκαιριού, ότι η επιστροφή στη διπλή κυκλοφορία στον παραλιακό, προέχει… «Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις απ’ αυτά τα μέτρα. Περιμένομε, βέβαια και τα τελικά αποτελέσματα. Για να επανέλθει η διπλή κυκλοφορία στον παραλιακό, προϋποθέτει και τεχνικό κομμάτι εφαρμογής, δηλαδή ποια η διατομή του οδοστρώματος που πρέπει να διατεθεί για να μην έχουμε ζητήματα συμφόρησης μπροστά στο Τελωνείο ή αλλού κατά μήκος του παραλιακού», είπε.
Στην ερώτηση αν η μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών στον παραλιακό θα εφαρμοστούν από την επόμενη τουριστική περίοδο, πριν την ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου, ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό συζητείται με την Τεχνική Υπηρεσία. Για να επιστρέψει η διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορία θα πρέπει να προηγηθούν ορισμένες παρεμβάσεις κατά μήκος της ακτής, με πρώτη το ξήλωμα των τσιμεντοστρώσεων που είχαν γίνει για τη μείωση της διατομής του δρόμου ώστε να «συνηθίσουν» οι οδηγοί στη μονοδρόμηση. Πιθανόν και με μείωση του εύρους των πεζοδρομίων στα κρίσιμα, πιο στενά σημεία… Θα περιμένουμε τις υποδείξεις της κυκλοφοριακής μελέτης, αλλά και τη διαμόρφωση του Προγράμματος Έργων Ανάπτυξης Λιμένα – ΠΕΑΛ Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Η υπόλοιπη, ευρύτερη και συνολική ανάπλαση της ακτής, μπορεί να ακολουθήσει, είπε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι εξετάζονται ως εναλλακτικά σενάρια.
Επέκταση της περιοχής ανάπλασης
Η μείωση του διαθέσιμου προϋπολογισμού από τα 6 στα 5 εκατομμύρια από τη μια και συγχρόνως η επέκταση του αντικειμένου της χρηματοδοτούμενης από τα ΣΒΑΑ παρέμβασης, με παράλληλη ένταξη στην πρόταση και της ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου αλλά και των κάθετων κλιμάκων και οδικών τμημάτων που συνδέουν κάθετα την Κ. Παλαιολόγου με την Ακτή Στ. Κουνδούρου, αποτελεί εντυπωσιακή διαφοροποίηση από την αρχική πρόταση και πραγματική πρόκληση, για τη δημοτική αρχή, που εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μια εντυπωσιακή παρέμβαση αναβάθμισης, σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της πόλεως.
Το όραμα του κ. Μενεγάκη είναι να ενοποιήσει και αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά τη ζώνη αυτή, που συγκεντρώνει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και κυκλοφορία πολλών επισκεπτών της πόλεως, αφού μέσα σ’ αυτήν εκτός των ξενοδοχείων και καταστημάτων, βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κυκλοφοριακό Πάρκο και η μεγάλη αδόμητη έκταση ανατολικά του ΓΝΑΝ, την οποία ο Δήμος σκοπεύει να αποκτήσει στο σύνολό της και να αξιοποιήσει ανάλογα. Ολόκληρη αυτή η ζώνη αποτελεί μια ενότητα βιώσιμης κινητικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, που εμπεριέχεται στη λογική ενίσχυσης από τα ΣΒΑΑ, τόνισε ο Δήμαρχος.
Εξ άλλου, η Διαχειριστική Αρχή που εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις από τα ΣΒΑΑ υποδέχθη θετικά, κατ’ αρχήν, την εμπλουτισμένη αυτή πρόταση, αρκεί να τηρεί τις αρχές που υπηρετούν τα ΣΒΑΑ (βιώσιμη ανάπτυξη, βιοκλιματική συνθήκη, αναβάθμιση αισθητική, διευκόλυνση μετακίνησης κλπ.). Σίγουρα απαιτείται συνολική μελέτη που θα εμπεριέχει όλες αυτές τις παρεμβάσεις, που θα υποβληθεί «πακέτο» στη Διαχειριστική Αρχή. Όλα αυτά, αφού λάβουν ένα βαθμό ωρίμανσης σε επίπεδο μελετητικό, θα εισαχθούν προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι με την κοστολογική αναθεώρηση της ανάπλασης του παραλιακού, εξοικονομούνται χρήματα για την επέκταση της ζώνης παρέμβασης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ