Ο ρόλος που διαδραματίζουν στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη βράδυ στο Επιμελητήριο, με ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Χαριτάκης αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αδυναμία εύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. «Βλέπουμε διαρκώς επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους, ειδικά στους τομείς που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες», είπε.
Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, είπε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν ένα σημαντικό κόστος στα πνευματικά δικαιώματα, κάτι που επιβαρύνει επιπρόσθετα το ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτούνται πιο ορθολογικά και δίκαια συστήματα, τα οποία να προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά χωρίς να καταπνίγουν τη μικρή επιχείρηση».
Σχετικά με το σύστημα «Εργάνη» σημείωσε ότι «αν και σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί την εργασία και την απασχόληση, φέρει δυσλειτουργίες και συχνά προκαλεί επιπλέον γραφειοκρατικό φόρτο, που στερεί χρόνο και ενέργεια από τους επιχειρηματίες μας. Χρειαζόμαστε ένα πιο ευέλικτο και φιλικό προς τις μικρές επιχειρήσεις σύστημα».
Άλλα αιτήματα των επιχειρήσεων
Όσον αφορά άλλα θέματα των επιχειρήσεων, ο κ. Χαριτάκης επισημαίνει:
*Για την απαίτηση διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές: η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει προγράμματα επιδότησης και να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.
* Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη. Παρά τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, τα μικρά και μεσαία καταστήματα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν δάνεια ή χρηματοδοτήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις και να προωθήσουμε προγράμματα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.
* Η φορολογική επιβάρυνση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν βαρίδια για την επιχειρηματικότητα. Τα υψηλά αυτά κόστη όχι μόνο περιορίζουν τα κέρδη αλλά και την ανάπτυξη. Χρειάζεται ένας πιο ισορροπημένος φορολογικός και ασφαλιστικός σχεδιασμός που θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
* Ανάγκη στροφής από την επιδότηση της ανεργίας προς την επιδότηση της εργασίας. Η στήριξη πρέπει να δίνεται στις θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούμε να βοηθούμε τους ανθρώπους να παραμένουν στην εργασία τους και να στηρίζουν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους και της οικονομίας γενικότερα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ